16 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Πόσο κατανοούν οι καταναλωτές την έννοια της «ουδετερότητας άνθρακα»

5 MIN READ

Έρευνα | Πόσο κατανοούν οι καταναλωτές την έννοια της «ουδετερότητας άνθρακα»

Έρευνα | Πόσο κατανοούν οι καταναλωτές την έννοια της «ουδετερότητας άνθρακα»

Η ουδετερότητα άνθρακα αποτελεί τον νέο φιλόδοξο στόχο κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να υιοθετούν πολιτικές, ώστε να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα, κάνοντας λειτουργικές παρεμβάσεις στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και ακολουθώντας πιστά ένα συγκεκριμένο πλάνο ελέγχου και αναπροσαρμογής.

Μεγάλες και μικρές εταιρείες καλούνται να υιοθετήσουν στρατηγικές ουδετερότητας άνθρακα. Η Microsoft είναι η πρώτη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που υποβάλλει φέτος έκθεση σχετικά με την πρόοδο των προσπαθειών της για βιωσιμότητα.

Η Apple, το Google και η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, έχουν ως στόχο να μηδενίσουν τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Το Amazon, το οποίο διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο διανομής και πολύ πιο εκτεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού, έχει ως στόχο το 2040 να κάνει το ίδιο. Φυσικά, οι στόχοι αυτοί αποτελούν πρόκληση για όλες τις εταιρείες.

Αν και ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται να συμμορφώνεται στις υποδείξεις των κυβερνήσεων – ή καλύτερα να προσπαθεί – για την ουδετερότητα του άνθρακα, μελέτες του 2021 και 2022 αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός γνωστικού χάσματος μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων σχετικά με τον όρο.

Διαβάστε επίσης: H IBM θα προσφέρει δωρεάν τεχνολογική στήριξη σε οργανισμούς εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Αποσαφηνίζοντας την έννοια «ουδετερότητα του άνθρακα», αναφερόμαστε στην επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την απορρόφηση άνθρακα σε συλλέκτες διοξειδίου. Για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να αντισταθμιστούν με την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Η έννοια αυτή, καθώς και ο ορισμός της, είναι άγνωστος ή τον γνωρίζουν εσφαλμένα σχεδόν 6 στους 10 Αμερικανούς καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα της Morning Consult. Μάλιστα, λιγότεροι από τους μισούς καταναλωτές, που υποστήριξαν ότι έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους λίγο ή πολύ λόγω των ανησυχιών τους για το κλίμα, μπόρεσαν να ορίσουν σωστά τον όρο.

Πιο αναλυτικά, το 23% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το περιβάλλον είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή της μάρκας τροφίμων ή ποτών που θα αγοράσουν, όμως μόνο το 20% προσπαθεί να αγοράσει ένα προϊόν με ετικέτα που αναγράφει «ουδετερότητα άνθρακα».

Η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη στο ευρωπαϊκό καταναλωτικό κοινό, το οποίο είναι πιο ευαισθητοποιημένο, σύμφωνα με την έκθεση της Climate Partner με στοιχεία της έρευνας του ινστιτούτου Appiniο.

Σύμφωνα με την Climate Partner, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σκέφτονται όλο και περισσότερο πώς η προσωπική τους κατανάλωση μπορεί να υποστηρίξει τη δράση για το κλίμα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ετικέτες που ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τις εκπομπές CO2 ή την ουδετερότητα άνθρακα ενός προϊόντος χρησιμεύουν ως σημαντικά εργαλεία λήψης αποφάσεων.

Διαβάστε επίσης: Μήπως οι στόχοι των εταιρειών αναφορικά με την κλιματική αλλαγή είναι ουτοπικοί;

Πιο αναλυτικά, δείγμα από περισσότερους από χίλιους καταναλωτές ηλικίας 16 έως 65 ετών στην κεντρική Ευρώπη που ερωτήθηκε για με τη στάση τους απέναντι στη δράση για το κλίμα, απάντησε ότι είναι πιο πρόθυμοι να συνεισφέρουν στη δράση για το κλίμα μέσω των αγορών τους.

Μάλιστα, πάνω από το 90% των καταναλωτών πιστεύει ότι η συμβολή αυτή είναι θεμελιωδώς σημαντική, ενώ το 50% ήδη δίνει προσοχή σε πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές CO2 των προϊόντων, ειδικά στις περιπτώσεις τροφίμων και καλλυντικών.

Επίσης, πάνω από το 60% αγοράζουν μόνο προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον ή προσπαθούν να το κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο και το 21% των νεότερων ερωτηθέντων (ηλικίας 16-25 ετών) είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Μάλιστα, το 74% βλέπει την ετικέτα “κλιματικά ουδέτερη” από το ClimatePartner ως ένα χρήσιμο εργαλείο λήψης αποφάσεων όταν ψωνίζει και το 77% θα αναζητούσε ενεργά μια τέτοια ετικέτα σε μελλοντικές του αγορές.

Η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων έχει ήδη μια βασική κατανόηση σχετικά με την αρχή της ουδετερότητας του άνθρακα ή της κλιματικής ουδετερότητας – πιθανώς και λόγω της αυξημένης παρουσίας του θέματος στη δημόσια συζήτηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της είναι ευαισθητοποιημένα ως προς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σημαντικά περισσότερο από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει, στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας, να γίνει η πρώτη ήπειρος στον πλανήτη που θα πετύχει μέχρι το 2050 την κλιματική ουδετερότητα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Έτσι, τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και τον στόχο μείωσης εκπομπών κατά 55% της Επιτροπής.

Ωστόσο, από τις δύο έρευνες γίνεται σαφές ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ανάληψη δράσης για το κλίμα μέσω αγορών σημαίνει όχι μόνο επιλογή κλιματικά ουδέτερων προϊόντων, αλλά και αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς γενικά. Η τελευταία μπορεί να αλλάξει μόνο μέσω της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για το κλίμα, που απαιτεί την εκπαίδευση και ενημέρωσή τους σχετικά με την ουδετερότητα άνθρακα.

Η επιλογή κλιματικά φιλικών προϊόντων είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι καταναλωτές κάνουν συνειδητή επιλογή για δράση για το κλίμα. Η ετικέτα «κλιματικά ουδέτερη» δείχνει ότι η διαδικασία μείωσης των εκπομπών έχει ήδη ξεκινήσει.

Mε πληροφορίες από FoodDive και Climate Partner
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.