23 Απρ 2024
READING

Πώς τα brands χρησιμοποιούν φόρουμ για brand awareness και ανάπτυξη προϊόντων

4 MIN READ

Πώς τα brands χρησιμοποιούν φόρουμ για brand awareness και ανάπτυξη προϊόντων

Πώς τα brands χρησιμοποιούν φόρουμ για brand awareness και ανάπτυξη προϊόντων

Η ανάπτυξη μιας ειλικρινούς σχέσης με το κοινό είναι από τις βασικές προτεραιότητες κάθε μάρκας, ανεξαρτήτως μεγέθους, καθώς αυτό είναι το ουσιαστικό βήμα για να κατανοήσει τις ανάγκες του, να αναγνωρίσει πώς μπορεί να το προσεγγίσει, να χτίσει ένα οργανικό brand awareness που καμία καμπάνια μάρκετινγκ δεν μπορεί να εγγυηθεί.

Γι’ αυτό, το να καταφέρει να εισχωρήσει ένα brand σε μια κοινότητα ενός διαδικτυακού φόρουμ όπως του Reddit, όπου οι χρήστες συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις και συμβουλές για θέματα που τους ενδιαφέρουν, έχει ιδιαίτερη αξία.

Το ενδιαφέρον των εταιρειών για αυτά τα φόρουμ δεν είναι καινούριο. Όπως σε οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τα brands πάντα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις κοινότητες που τους ενδιαφέρουν με χορηγούμενες αναρτήσεις. Ωστόσο, τελευταία, μάρκες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, πολύ συχνά direct-to-consumer startups που απευθύνονται σε μια niche αγορά, τολμούν να μπουν ισότιμα στη συζήτηση που διεξάγεται σε αυτές τις κοινότητες, ώστε να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά τους, να αποσαφηνίσουν τις ανάγκες του κοινού στο οποίο απευθύνονται, να πάρουν ιδέες για την ανάπτυξη των προϊόντων τους, να βρουν ειλικρινές feedback, και τελικά να αποκτήσουν νέους πελάτες.

Διαβάστε ακόμα: Αυθεντικότητα και αλήθεια από τις μάρκες επικροτούν οι καταναλωτικές συμπεριφορές της γενιάς Ζ

Βέβαια, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι τέτοιων brands μιλώντας στο Modern Retail, υπάρχει μια παγίδα στην προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του μέσου: Δεν μπορεί μια μάρκα να το θεωρήσει ως άλλο ένα κανάλι για να εφαρμόσει μια στρατηγική μάρκετινγκ και για να προωθήσει ή να πουλήσει τα προϊόντα της. Οι χρήστες αυτών των κοινοτήτων δε βρίσκονται εκεί για να ψωνίσουν, αλλά για να επικοινωνήσουν σχετικά με ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, προβληματίζουν, αφορούν. Κάθε τέτοια απόπειρα προωθητικής ενέργειας συνήθως αναγνωρίζεται ως μη αυθεντική και το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχει, εις βάρος μάλιστα της εικόνας της μάρκας. Μόνο μια οργανική προσέγγιση, με εμπιστοσύνη στο παραδοσιακό «από στόμα σε στόμα» μοντέλο, μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Γι’ αυτό και συμβαίνει οι επιχειρηματίες που αξιοποιούν τις δυνατότητες ενός φόρουμ αποτελεσματικά, πολύ συχνά να έχουν υπάρξει πρώτα οι ίδιοι μέλη του, ή απλώς να μπαίνουν στη συζήτηση ευθέως, ως brand, ξεκαθαρίζοντας εξαρχής ότι πρόκειται για μια επιχείρηση. Αλλά δεν προσπαθούν να πουλήσουν, παρά να καταλάβουν.

Αυτό λοιπόν που κάνουν είναι να αντιμετωπίζουν το Reddit ή οποιοδήποτε άλλο φόρουμ ως ένα μέρος για την εύρεση χρήσιμων insights και απόψεων, για να αναπτύξουν νέα προϊόντα και να προσαρμόσουν ή να εξελίξουν τα προσφερόμενα είδη τους, συμφωνα με τις ανάγκες του κοινού τους. Μια εταιρεία ρούχων μικρών μεγεθών, για παράδειγμα, η Short Stories, έχει ανακαλύψει χάρη σε στην κοινότητα του Reddit όπου συμμετέχει, τι προβληματίζει ή δυσκολεύει τους ανθρώπους που ψωνίζουν από αυτήν την κατηγορία, τι αναζητούν και τι περιμένουν από μια τέτοια μάρκα. Επιπλέον, το brand έχει καταφέρει να χτίσει μια κοινότητα γύρω του, ένα κοινό που το εμπιστεύεται και είναι πρόθυμο να επικοινωνήσει μαζί του – εν ολίγοις, το ζητούμενο κάθε marketer.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα brands δίνουν τόση σημασία στη δημιουργία κοινότητας;

Δεν είναι κάτι νέο, βέβαια, το να αναζητά ένα brand feedback και χρήσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη των προϊόντων του μέσα από τα social media, απευθυνόμενο δηλαδή κατευθείαν στο δυνητικό του κοινό. Εξάλλου, μόνο έτσι μπορεί μια μάρκα να αντιληφθεί τι ζητούν οι πελάτες της. Ωστόσο, στην περίπτωση των φόρουμ, μακριά από τις διαφημίσεις και τις απροκάλυπτες απόπειρες πωλήσεων, είναι το χτίσιμο της εμπιστοσύνης που μπαίνει σε προτεραιότητα, και το να αποδεικνύει μια μάρκα ότι δε βρίσκεται εκεί για να αναπτυχθεί ή για να βρει πελάτες, αλλά επειδή την αφορά το εκάστοτε θέμα, προβληματίζεται εξίσου με τα μέλη της κοινότητας για συγκεκριμένα ζητήματα, έχει κάτι να προσφέρει στη συζήτηση, αλλά είναι και έτοιμη να ακούσει με γνήσιο ενδιαφέρον.

Για παράδειγμα, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του αντρικού grooming με το brand Beardbrand, λέει ότι στο Reddit συζητά με την κοινότητα ακόμα και αποφάσεις όπως αν η εταιρεία πρέπει να πουλά τα προϊόντα της στο Amazon. Και αυτός όμως σπεύδει να διευκρινίσει ότι, παρόλη την επιτυχία που αναγνωρίζει ότι οφείλει στο Reddit, αν κάποιος δεν είναι από την αρχή ευθύς για τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται εκεί, η κοινότητα θα τον απορρίψει.

Τελικά, οι μάρκες που οφείλουν μέρος της επιτυχίας τους στα φόρουμ είναι κατηγορηματικές ως προς το ότι δεν πρέπει μια επιχείρηση να προσπαθήσει να αξιοπποιήσει αυτό το κανάλι, αν το δει ως κανάλι, ως έναν ακόμα ψηφιακό τόπο για να αναπτύξει τις στρατηγικές του. Πρέπει να είναι προετοιμασμένο εφόσον θέλει να πετύχει οργανικό engagement για το brand της, να είναι και η ίδια γνήσια engaged με το κοινό που επιθυμεί να κερδίσει.

Με πληροφορίες από Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.