Η βιομηχανία της μόδας είναι ίσως ένας από τους πιο ρυπογόνους κλάδους, καθώς είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στεγνώνει τις πηγές νερού και μολύνει τα ύδατα. Επιπλέον, το 85% του συνόλου των υφασμάτων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα υγειονομικής ταφής, ενισχύοντας περαιτέρω τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η βιωσιμότητα ανεβαίνει στις προτεραιότητες της μόδας
Πέρα από τα άμεσα απόβλητα της βιομηχανίας της μόδας, υπάρχει και κάτι ακόμα που συχνά παραβλέπεται στις συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα, και δεν είναι άλλο από τη συσκευασία. Τα περισσότερα είδη ρουχισμού μπαίνουν σε συσκευασία πριν φτάσουν στον καταναλωτή. Ειδικά με την άνοδο των ηλεκτρονικών αγορών και την αύξηση των ποσοτήτων ρούχων που αγοράζονται κάθε χρόνο, έχει υπάρξει μεγάλη αύξηση των πλαστικών συσκευασιών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτονται μεγάλες ποσότητες άσκοπων πλαστικών συσκευασιών. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν επίσης ως απόβλητα σε χωματερές και αποτεφρωτήρες, συμβάλλοντας στο πρόβλημα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα πλαστικά χρειάζονται δεκαετίες για να αποσυντεθούν, απελευθερώνοντας κατά τη διαδικασία αυτή επιβλαβείς χημικές ουσίες στη γη και τον αέρα και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μιας μεγάλης ποικιλίας ειδών.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα βιωσιμότητας που σχετίζονται με τη μόδα. Οι καταναλωτές είναι πολύ πιο επιλεκτικοί και απαιτούν από τις μάρκες να αναλάβουν την απαραίτητη δράση. Παράλληλα, οι κλιματικές αλλαγές είναι πλέον αισθητές, κάνοντας την περιβαλλοντική κρίση ένα πολύ πιο άμεσο και απτό πρόβλημα. Για να μπορέσει πραγματικά η βιομηχανία της μόδας να κάνει τη διαφορά και να γίνει αληθινά βιώσιμη δεν αρκεί μόνο να φροντίσει τα απόβλητα υφάσματα και τη μόλυνση από τις διάφορες διαδικασίες. Σίγουρα αυτά είναι απαραίτητα, αλλά πρέπει παράλληλα να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των συσκευασιών.
Διαβάστε επίσης: Οι νέοι κανόνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για sustainability στη μόδα
Η κομποστοποιήσιμη στη συσκευασία
Μια λύση για τα περιβαλλοντικά απόβλητα που κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα είναι η κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμος ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Το υλικό που προκύπτει είναι αξιοποιήσιμο ως λίπασμα στα φυτά, καθώς είναι πολύ θρεπτικό για αυτά και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η λύση της κομποστοποίησης είναι κάτι πολύ νέο στη βιομηχανία της μόδας, και ενώ το θέμα των βιοδιασπώμενων υλικών είναι στο προσκήνιο επί του παρόντος, το κομποστοποιήσιμο είναι βιοδιασπώμενο, αλλά το βιοδιασπώμενο δεν είναι πάντα κομποστοποιήσιμο. Τα βιοδιασπώμενα υλικά περνούν από μια μακρά διαδικασία για να διασπαστούν στα φυσικά τους στοιχεία, ενώ τα κομποστοποιήσιμα υλικά διασπώνται σε βέλτιστες συνθήκες.
Τώρα, υπάρχουν νέες εταιρείες, όπως η TIPA, οι οποίες επικεντρώνονται σε 100% λιπασματοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις για το πλαστικό, ενθαρρύνοντας την αυξημένη διάρκεια ζωής των συσκευασιών. Τα βιώσιμα προϊόντα της TIPA αντικαθιστούν το πλαστικό για χρήση, ενώ παράλληλα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τη γη μέσω της κομποστοποίησης. Άλλες εταιρείες εξετάζουν επίσης εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να κομποστοποιηθούν σε υλικά όπως το δέρμα.
Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το 4% των ανακυκλώσιμων συσκευασιών ανακυκλώθηκε πραγματικά πέρυσι. Αυτό αποδεικνύει την ανάγκη για μια νέα λύση πέρα από την ανακύκλωση. Η ανακύκλωση γενικότερα είναι μια καλή λύση σε πολλές περιπτώσεις, αλλά η πλαστική συσκευασία είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθεί αποτελεσματικά. Συνεπώς, οι κομποστοποιήσιμες συσκευασίες θα μπορούσαν να αποτελούν μια πολύ πιο αποτελεσματική λύση.
Πράγματι, οι συμβατικές πλαστικές σακούλες δεν έχουν βιώσιμο τέλος ζωής και οι πλαστικές συσκευασίες είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές απορριμμάτων. Έτσι, οι κομποστοποιήσιμες συσκευασίες μπορούν να παρέχουν μια βιώσιμη λύση στην αλυσίδα εφοδιασμού. Μπορούν να τοποθετηθούν σε κάδο κομποστοποίησης ή να σταλούν σε μονάδα κομποστοποίησης, όπου μπορούν να διασπαστούν γρήγορα σε οργανικά υλικά.
Με το πλαστικό να είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ποσότητα απορρίμματα και με το 53% των καταναλωτών ενδυμάτων να πιστεύουν ότι οι εταιρείες πρέπει να μειώσουν τη χρήση πλαστικού, η κομποστοποιήσιμη συσκευασία αποτελεί πιθανότατα το μέλλον.
Mε πληροφορίες από Fashion United
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.