16 Ιαν 2025
READING

Τάση | Η τεχνολογία που προβλέπει παραιτήσεις και burnout υπαλλήλων

4 MIN READ

Τάση | Η τεχνολογία που προβλέπει παραιτήσεις και burnout υπαλλήλων

Τάση | Η τεχνολογία που προβλέπει παραιτήσεις και burnout υπαλλήλων

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επηρεάσει πολλές πτυχές του εργασιακού βίου μας θετικά, μειώνοντας κατά πολύ τον χρόνο των δραστηριοτήτων που άλλοτε ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες και ελαττώνοντας τον χειρωνακτικό μόχθο. Μήπως, επιπλέον, η διείσδυσή της στον χώρο εργασίας θα μπορούσε να βοηθήσει και στην πρόβλεψη της παραίτησης ή ενός burnout;

Σήμερα, λόγω του στρεσογόνου τρόπου ζωής και των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων,και με την επίδραση της πανδημίας, που ανάγκασε μεγάλη μερίδα εργαζομένων σε αλλαγή της καθημερινότητάς τους, το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης» ή «σύνδρομο burnout» γίνεται ολοένα και πιο συχνό και επίκαιρο.

Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας προκειμένου να περιγράψουν το αίσθημα μακροχρόνιας εξάντλησης, που συνοδεύεται από μειωμένο ενδιαφέρον που σχετίζεται κυρίως με τον χώρο της εργασίας. Το σύνδρομο είναι κάτι πολύ περισσότερο και διαφορετικό από το στρες εργασίας, και μάλιστα, το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το αναγνώρισε και επίσημα ως σύνδρομο.

Δεν κινδυνεύουν όλοι από επαγγελματική εξουθένωση το ίδιο, αλλά κυρίως εκείνοι που βιώνουν υψηλή πίεση στον χώρο της εργασίας. Υπάρχουν δηλαδή ορισμένα επαγγέλματα όπως οι επιχειρηματίες, οι καθηγητές, οι αθλητές που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και οι άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα της υγείας που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου και πολλές φορές αποφασίζουν να παραιτηθούν για να καταφέρουν να διαχειριστούν την πίεση.

Το ζήτημα αυτό είναι αρκετά σοβαρό και πολλές εταιρείες παγκοσμίως αναζητούν τη σωτήρια λύση που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν πότε ένας εργαζόμενός τους είναι στα πρόθυρα ενός burnout ή σκοπεύει να παραιτηθεί.

Διαβάστε επίσης: H συμβουλή του Bill Gates για να αποφύγουμε το burnout

Τη λύση προσφέρει η τεχνολογία και η πλατφόρμα SaaS meQuilibrium που βασίζεται στην επιστήμη των δεδομένων. Η πλατφόρμα χρησιμοποιείται ήδη από εταιρείες, όπως η Marriott, η Ford και η U.S. Roche Genentech, για να καθορίσουν τις στάσεις των εργαζομένων και να προβλέψουν τη συμπεριφορά τους.

Στην αμερικανική Roche Genentech, για παράδειγμα, η εταιρεία χρησιμοποίησε δεδομένα της meQuilibrium για να ενημερώσει την εταιρική πολιτική, γεγονός που οδήγησε στη θέσπιση επιπλέον ελεύθερου χρόνου σε όλη την εταιρεία, για τον μετριασμό του κινδύνου εξουθένωσης. Ο όμιλος Marriott έκανε επίσης το ίδιο.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι απλή. Για κάθε επιχείρηση, οι υπάλληλοι υποβάλλονται σε ερωτήσεις, για να καθορίστεί το προφίλ τους. Το εργαλείο αξιολόγησης επιτρέπει τη συλλογή συναισθηματικών και γνωστικών δεδομένων συμπεριφοράς, δηλαδή να αναγνωριστεί πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι για τη δουλειά τους ή αν αισθάνονται ότι έχουν την υποστήριξη των εργοδοτών και των οικογενειών τους.

Η πλατφόρμα συγκεντρώνει τις πληροφορίες αυτές και αναπτύσσει αλγόριθμους πρόβλεψης, αναλυτικά στοιχεία και μοντέλα, για να συγκεντρώσει όλα αυτά τα δεδομένα και να τα παρουσιάσει στους εργοδότες.

Το προϊόν έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να εντοπίζει προβλήματα, αλλά και να τα αντιμετωπίζει. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος με υψηλή λειτουργικότητα μπορεί να προειδοποιηθεί ότι πρέπει να επιβραδύνει λίγο ή να φροντίζει τον εαυτό του σωματικά, να κοιμάται αρκετά και να ασκείται, και ούτω καθεξής. Ή, ένας εργαζόμενος που φαίνεται να δυσκολεύεται, μπορεί ενθαρρυνθεί να εκμεταλλευτεί τους πόρους ψυχικής υγείας που προσφέρει ο εργοδότης του.

Μία τέτοια πλατφόρμα θα μπορούσε πράγματι να θεωρηθεί κλειδί για τις επιχειρήσεις και την αντιμετώπιση του burnout, το οποίο μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων, που κυμαίνονται από τις πολλές ώρες εργασίας και τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες των προϊσταμένων, έως την έλλειψη αυτονομίας και ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Δείτε επίσης: Γιατί οι γυναίκες είναι περισσότερο burned-out από τους άντρες εργαζόμενους;

Φυσικά, η τεχνολογία πρόβλεψης δεν είναι το μόνο μέσο παρακολούθησης της κατάστασης των εργαζομένων. Άλλες πιο παραδοσιακές λύσεις μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές, υποστηρίζουν ορισμένοι.

Για παράδειγμα, η Emily Cooper, ιδρύτρια και γενική διευθύντρια του διαδικτυακού λιανοπωλητή Oliver Wicks, καταφέρνει να παρακολουθεί την πρόοδο των υπαλλήλων της και να ελέγχει την ευημερία τους μέσω τακτικών ερευνών που αποστέλλονται από το τμήμα HR. Η εταιρεία έχει επίσης καθιερώσει ένα πρόγραμμα καθοδήγησης, που επιτρέπει στους υπαλλήλους να μιλάνε και να καθοδηγούνται από κάποιον ανώτερο από αυτούς.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν, όταν νιώθει κανείς ότι βιώνει burnout, ότι θα πρέπει να συζητήσει με τους συναδέλφους ή τους ανωτέρους του στη δουλειά του, ώστε να ρυθμίσει καλύτερα τις υποχρεώσεις του, να αναζητήσει στήριξη από ανθρώπους που εμπιστεύεται, και να προσπαθήσει να βάλει στη ζωή του δραστηριότητες που τον χαλαρώνουν. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι δεν πρέπει να αφήνει τη δουλειά του να υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής του.

Συνεπώς, αν και το σύνδρομο του burnout είναι πλέον πολύ συχνό, καταγράφεται μια θετική αλλαγή στις επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό τα τελευταία χρόνια, που υποδεικνείει ότι έχει αναγνωριστεί η σοβαρότητά του και ο βαθμός στον οποίο μπορεί να επηρεάσει τους εργαζομένους και την απόδοσή τους, αλλά και την ικανότητα των εταιρειών να διατηρήσουν το ταλαντούχο προσωπικό τους.

Με πληροφορίες από WorkLife.news
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.