18 Δεκ 2024
READING

Πώς μπορεί να διαχειριστεί μια εταιρεία την αρχή της εγγύτητας (proximity bias)

4 MIN READ

Πώς μπορεί να διαχειριστεί μια εταιρεία την αρχή της εγγύτητας (proximity bias)

Πώς μπορεί να διαχειριστεί μια εταιρεία την αρχή της εγγύτητας (proximity bias)

Στον απόηχο της πανδημίας, οι εταιρείες συνεχίζουν να πειραματίζονται με διαφορετικά μοντέλα εργασίας εντός γραφείου, υβριδικών και εξ αποστάσεως. Το εργατικό τους δυναμικό μπορεί να περιλαμβάνει υπαλλήλους που εργάζονται με διαφορετικά μοντέλα. Οι ομάδες μπορεί να είναι ένας συνδυασμός ατόμων που πηγαίνουν στο γραφείο και εργάζονται εξ αποστάσεως, είτε περιστασιακά είτε μόνιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργοδότες οφείλουν να είναι προσεκτικοί ώστε να παραμένουν δίκαιοι απέναντι σε όλους, διαχειριζόμενοι την αρχή της εγγύτητας και τους κινδύνους που κρύβει αυτή η προκατάληψη (proximity bias).

Οι νέες συνθήκες εργασίας έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων, καθώς επίσης και την ανασφάλειά τους για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που διαθέτουν.

Συγκεκριμένα, έρευνα του 2022 σε 200 στελέχη C-suite στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι το 41% ​​των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι εξ αποστάσεως υπάλληλοι είναι λιγότερο πιθανό να ανέβουν στην ιεραρχία.

Η εντύπωση αυτή βασίζεται στην προκατάληψη που υπάρχει σχετικά με την αρχή της εγγύτητας, το λεγόμενο proximity bias. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει την προκατάληψη του εργοδότη έναντι των εξ αποστάσεως εργαζομένων. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με λιγότερες εργασιακές ευκαιρίες, σκοπίμως ή ακούσια, ανάμεσα στους εξ αποστάσεως και τους διά ζώσης εργαζομένους ή την άνιση μεταχείριση τους, επειδή οι εργοδότες τείνουν να πιστεύουν ότι, εφόσον δεν τους βλέπουν, δε δουλεύουν αρκετά ή, ακόμα και ακούσια, είναι πιθανότερο να αναπτύσσουν στενότερες σχέσεις με υπαλλήλους που συναναστρέφονται εκ του σύνεγγυς καθημερινά. Πιο απλά, οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι δεν τους απασχολούν καθόλου, εφόσον δε βρίσκονται στο οπτικό τους πεδίο.

Καθώς το υβριδικό μοντέλο αρχίζει να υιοθετείται από πολλές εταιρείες, είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι που να εγγυώνται την ίση μεταχείριση των εργαζομένων και την παροχή δίκαιων και ίσων ευκαιριών, δηλαδή που να ξεπερνούν την αρχή αυτή.

Διαβάστε ακόμα: Πρέπει οι υπάλληλοι της τηλεργασίας να πληρώνονται το ίδιο με όσους πηγαίνουν στο γραφείο;

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, οι εργοδότες θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων τους. Μάλιστα, ενθαρρύνουν τους επικεφαλής HR και τους διευθυντές να αξιολογήσουν ποιος μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως, εάν η εξ αποστάσεως επιλογή επηρεάζει την εργασιακή τους σταδιοδρομία και πώς και για ποιον χρησιμοποιούνται τακτικές διαχείρισης.

Σημειώνουν ακόμα ότι η εμπιστοσύνη και η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί για ένα παραγωγικό και μη τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να διαχειρίζονται το χρόνο τους τηρώντας προθεσμίες και να είναι διαθέσιμοι σε συνεργαστούν και με τη σειρά τους, οι εργοδότες πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και να αξιολογούν την απόδοση με βάση την επίτευξη επιχειρηματικών και ατομικών στόχων.

Επιπλέον, όπως η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η αξιοποίησή της επιτρέπει την εφαρμογή νέων μοντέλων εργασίας. έτσι μπορούν χάρη στα νέα ψηφιακά μέσα οι εργαζόμενοι που είναι αποδοτικοί και καλοί στην εργασία τους να ξεχωρίσουν, και το ταλέντο τους να γίνει αντιληπτό από τους εργοδότες τους. Οι εργοδότες μπορούν αν επιθυμούν να ελέγξουν εάν η εργασία ενός τηλεργαζόμενου πράγματι υστερεί, και να κατανοήσουν εάν οι άνθρωποι στο γραφείο προάγονται πιο εύκολα από εκείνους που εργάζονται από το σπίτι.

Εξάλλου υπάρχουν εργαζόμενοι τους οποίους η τηλεργασία βοήθησε να διαπρέψουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ευκαιρία που έδωσε η εργασία εξ αποστάσεως  στους εσωστρεφείς υπαλλήλους να ξεχωρίσουν πραγματικά, καθώς βρήκαν πιο αποτελεσματικό να εργάζονται από ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς.

Διαβάστε επίσης: Μήπως η εξ αποστάσεως εργασία είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία;

Παρά τους φόβους των εργαζομένων και το άγχος των εργοδοτών, έρευνες έχουν δείξει ότι το 1/3 των εργαζομένων επιθυμεί να εργάζεται εξ αποστάσεως, δικαιολογώντας τη θέση του με τις δυσκολίες και τα συνεπακόλουθα έξοδα της μετακίνησης, ή με την ύπαρξη ενός παιδιού.

Συνεπώς, εξαιτίας της ρευστότητας των απόψεων πάνω σε αυτό το ζήτημα και των απαιτήσεων που δημιουργεί, ο ρόλος των επαγγελματιών Ανθρώπινου Δυναμικού γίνεται πιο απαιτητικός, καθώς αυτοί μπορούν να συλλέγουν δεδομένα για τους εργαζομένους και το περιβάλλον εργασίας και αντίστοιχα να ενεργούν.

Mε πληροφορίες HR Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.