26 Απρ 2024
READING

Οι influencers αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για το marketing

4 MIN READ

Οι influencers αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για το marketing

Οι influencers αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για το marketing

Τα social media είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων και ειδικά των Millennials και αυτών που ανήκουν στη γενιά Ζ. Με τους χρήστες να ξοδεύουν παγκοσμίως κατά μέσο όρο 2 ώρες και 27 λεπτά την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα άτομα αφιερώνουν χρόνο κάνοντας αναρτήσεις, παρακολουθώντας τους φίλους τους και τους αγαπημένους τους δημιουργούς και influencers.

Πλέον, με την άνοδο του κοινωνικού εμπορίου (social commerce), δηλαδή των αγορών μέσω social media, το οποίο εικάζεται ότι θα φτάσει το 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, πολλοί είναι και αυτοί που πραγματοποιούν αγορές καθημερινά μέσα από τα social media. Αυτές τις αγορές τις καθοδηγούν συνήθως οι διάφοροι influencers που προωθούν και προτείνουν προϊόντα. Το influencer marketing επεκτάθηκε φέτος κατά 42%, στα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, και προβλέπεται να φτάσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών έχει κάνει αγορά μέσω social media

Οι διαδικτυακοί δημιουργοί, είτε στο YouTube, είτε στο Instagram, είτε στο TikTok, έχουν καλύψει έναν ρόλο για την προώθηση προϊόντων, αλλάζοντας το παραδοσιακό marketing προς μια τελείως νέα κατεύθυνση. Οι influencers έχουν γίνει τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας πώλησης εμπορευμάτων, που έχουν γίνει βασική στρατηγική marketing των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό δημιουργικές αρμοδιότητες, τις οποίες μέχρι πρότινος αναλάμβαναν οι διαφημιστικές.

Η μέχρι πρότινος περιορισμένη συνεργασία με influencers που επικεντρωνόταν στην περιστασιακή προώθηση προϊόντων στο κοινό έχει γίνει τώρα τόσο εκτεταμένη που οι influencers θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης για μια εταιρεία. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία να προσλάβουν εσωτερικό προσωπικό υπεύθυνο για τη διαχείριση των σχέσεων με τους influencers.

Διαβάστε επίσης: Πώς το social commerce θα καθοδηγήσει την εξέλιξη των Influencers

Ταυτόχρονα, μεγάλη πλειονότητα των marketers (69%) δηλώνει ότι οι προϋπολογισμοί για τους influencers αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών τους προϋπολογισμών marketing τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Σεπτεμβρίου 2021 σε πάνω από 1.000 marketers στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ από την εταιρεία marketing influencer Takumi. Πράγματι, η πανδημία που με τα lockdowns περιόρισε τους ανθρώπους στα σπίτια τους, τους έστρεψε προς την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία, και κατά συνέπεια έδωσε ακόμα περισσότερη δουλειά και δημοσιότητα στους influencers.

Η επικράτηση της διαφήμισης στα social media

Οι κοινωνικές πλατφόρμες που ανήκουν σε εταιρείες όπως το Google και η Meta έχουν εδώ και καιρό επαναπροσδιορίσει τις παγκόσμιες επικοινωνίες. Πέρα από αυτό, όμως, πλέον έχουν επίσης κυριαρχήσει και στην παγκόσμια αγορά διαφημίσεων. Έπειτα από τις πολιτικές προστασίας των προσωπικών δεδομένων της Apple και την κατάργηση των cookies, η στόχευση των καταναλωτών με το κατάλληλο διαφημιστικό υλικό έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη. Από την άλλη, η διαφήμιση μέσω influencers, ουσιαστικά, δημιουργεί κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στο κάθε brand και το κοινό το οποίο είναι πιο πιθανό να ενδιαφέρεται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του.

Βέβαια, προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για την προώθηση του κάθε προϊόντος. Με άλλα λόγια, όταν μια εταιρεία θέλει να προωθήσει ένα προϊόν πρέπει να κάνει τον κατάλληλο σχεδιασμό και να επιλέξει να συνεργαστεί με έναν influencer του οποίου το δημογραφικό προφίλ είναι ανάλογο με αυτό στο οποίο απευθύνεται το προϊόν. Οι followers του συγκεκριμένου influencer είναι πολύ πιθανό να μοιράζονται κοινά με αυτόν και συνεπώς είναι και πιο πιθανό να τους ενδιαφέρει το διαφημιζόμενο προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο η διαφήμιση μπορεί να γίνει πολύ πιο στοχευμένη και αποτελεσματική.

Οι influencers, από τους πιο γνωστούς και διάσημους μέχρι τους μικρότερους με πιο περιορισμένο και συγκεκριμένο κοινό, έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμοι για το marketing των εταιρειών. Φυσικά, η κάθε εταιρεία πρέπει να εξετάσει πολύ αναλυτικά το είδος των προσώπων που την ωφελεί να συνεργαστεί ώστε να αντιπροσωπεύει τα ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά τους κοινού της. Και πέρα από αυτό, κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή της στους influencers της ώστε να διασφαλίζει ότι ο τρόπος προώθησης είναι πραγματικά κατάλληλος και κολακευτικός για το brand.

Mε πληροφορίες από Axios
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.