Έρευνα | Πόση σημασία έχουν οι πολιτικές συμπερίληψης των εταιρειών για τους ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζομένους

Τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ αντιμετωπίζουν ποικίλες δυσκολίες σε όλους τους τομείς της ζωής τους, από την οικογενειακή και την κοινωνική ζωή, έως και την επαγγελματική. Στην επαγγελματική ζωή μπορεί να έχουν βιώσει την πίεση να μην είναι ο εαυτός τους αυθόρμητα και να κρατήσουν την ιδιότητά τους αυτή κρυφή, ή μέχρι και απόρριψη λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων στις περιπτώσεις που δεν τις απέκρυψαν.

Διαβάστε επίσης: Τα McDonald’s λανσάρουν μια εκστρατεία για την υποστήριξη της κοινότητας LGBTQ

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, τα μέτρα ένταξης μέσα σε μια εταιρεία κάνουν τη διαφορά για την ευημερία των ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζομένων. Περίπου 1 στους 5 ερωτηθέντες δήλωσαν στην εταιρεία ερευνών ότι δεν έχουν εκδηλωθεί σε κανέναν στον χώρο εργασίας τους, ενώ το 34% έχει μιλήσει ανοιχτά μόνο σε συναδέλφους με τους οποίους έχει πολύ στενή σχέση.

Πάντως, από αυτούς, το 36% δήλωσε ότι αυτοί οι συνάδελφοι τους έκαναν να αισθάνονται άνετα αποκαλύπτοντας τη σεξουαλικότητά τους, ακόμη και αν συνολικά η εταιρεία όχι. Από την άλλη, το 42% από τους συμμετέχοντες στην έρευνα της Deloitte δήλωσαν ότι έχουν βιώσει αρνητικές συμπεριφορές στην εργασία τους, όπως ανεπιθύμητα σεξουαλικά σχόλια σε ποσοστό 33% και ανεπιθύμητα σχόλια σχετικά με την ταυτότητα φύλου τους σε ποσοστό 25%.

Ακόμα, η παρενόχληση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο μέσο. Το 20% των εργαζομένων αντιμετώπισε τέτοιες συμπεριφορές σε απομακρυσμένα περιβάλλοντα και περίπου οι μισοί αντιμετώπισαν το ίδιο σε φυσικά γραφεία. Συμπεριφορές διακρίσεων ανέφερε και το 33% των ερωτηθέντων που εργάζονταν σε υβριδικά περιβάλλοντα.

Από την άλλη, για τις υποστηρικτικές εταιρείες σε αυτό το ζήτημα, φάνηκε ότι το 70% των ερωτηθέντων είναι πιο διατεθειμένο να παραμείνει στη σημερινή εταιρεία που εργάζεται λόγω της προσέγγισης της ένταξης των ΛΟΑΤΚΙ+. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στο σημερινό εργασιακό τοπίο, όπου έχει γίνει γνωστή η τάση των εργαζομένων να παραιτούνται από εταιρείες και εργασίες που δεν τους ικανοποιούν, ειδικά μετά τον επαναπροσδιορισμό των επιθυμιών που επέφερε η πανδημία του Covid-19, η υιοθέτηση μιας συμπεριληπτικής και φιλικής προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στρατηγικής είναι κομβική για τη διατήρηση εργαζομένων.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, έχουν κερδίσει έδαφος οι συζητήσεις του HR για την πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη, ενώ το 80% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι οι εργοδότες έλαβαν μέτρα ένταξης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Το 95% εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δημιουργούν ουσιαστική υποστήριξη για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι οργανισμοί ποικίλλουν. Σχεδόν το 40% δηλώνει ότι οι ηγέτες της εταιρείας τους μιλούν ανοιχτά για την ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην καθημερινή τους κουλτούρα.

Οι εργαζόμενοι πατέρες και μητέρες και οι genderqueer γονείς τάσσονται συνεχώς υπέρ της ουδέτερης ως προς το φύλο γονικής άδειας. Ταυτόχρονα, οι διευθυντές βελτιώνουν τις πρακτικές αντωνυμιών και την εθιμοτυπία για τα ονόματα των transgender εργαζομένων. Αυτές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες εξελίξεις και είναι επιτακτική ανάγκη οι διευθυντές και οι επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού να συνεχίσουν να αποβάλλουν τις προκαταλήψεις και τα συστήματα καταπίεσης.

Η εξέλιξη των αντιλήψεων

Μια έρευνα της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HDC) του 2018 σχετικά με την ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ+, είχε αποκαλύψει ότι το 38% των queer ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα στερεότυπα τους εμπόδιζαν να είναι ανοιχτοί σχετικά με την ταυτότητα φύλου ή τη σεξουαλικότητά τους. Το 36% ανησυχούσε μήπως κάνει τους συναδέλφους να αισθάνονται άβολα, ενώ το 31% ανησυχούσε μήπως χάσει τις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετεροφυλόφιλοι και οι cisgender ερωτηθέντες εξέφρασαν δυσφορία στην ιδέα των ΛΟΑΤΚΙ+ συναδέλφων να συζητούν για τους συντρόφους τους ή για την ταυτότητά τους γενικά.

Μαζί με την έκθεση του HRC, οι πληροφορίες της Deloitte παρέχουν έναν αναλυτικό έλεγχο των συνθηκών εργασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ο στόχος της παγκόσμιας έρευνας της Deloitte ήταν να προσφέρει μια περιγραφή της σύγχρονης εμπειρίας των ατόμων της κοινότητας στον εργασιακό χώρο, σε 12 χώρες, για την καλύτερη κατανόηση της καθημερινής τους πραγματικότητας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταδειχθούν οι θετικές εξελίξεις στις αντιλήψεις των εταιρειών, αλλά και τι χρήζει βελτίωσης.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα άτομα της κοινότητας αισθάνονται ότι σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά τις παρεμβάσεις του HR και τις αντιλήψεις. Ωστόσο, η έρευνα δεν ευνοεί τον εφησυχασμό, καθώς τονίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος έως ότου να εξαλειφθουν οι διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζομένων και να προσφερθεί σε αυτούς ένας περιβάλλον τόσο ασφαλές που θα τους δώσει τη δυνατότητα να είναι ο εαυτός τους άφοβα.

Mε πληροφορίες από HR Dive