25 Απρ 2024
READING

Λειτουργεί το marketing με τεχνητή νοημοσύνη;

6 MIN READ

Λειτουργεί το marketing με τεχνητή νοημοσύνη;

Λειτουργεί το marketing με τεχνητή νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), είναι ο κλάδος της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά. Βασικός της σκοπός είναι να κάνει ευκολότερη τη λήψη αποφάσεων, τις διαδικασίες, αλλά και την επίλυση προβλημάτων.

Με πιο απλά λόγια, σκοπός του AI, είναι να επιτρέψει στους υπολογιστές να πραγματοποιούν εργασίες για τις οποίες κανονικά θα χρειαζόταν ανθρώπινη παρέμβαση.

Φυσικά, οι δυνατότητες και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, δεν περνούν απαρατήρητες από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Και φυσικά, ούτε από τον κόσμο του digital marketing.

Το μάρκετινγκ με τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδειχθεί ότι είναι μια επιτυχημένη στρατηγική για πολλές επιχειρήσεις. Είναι ένας νέος τρόπος προσέγγισης πελατών και μπορεί να γίνει πολύ πιο εξατομικευμένος, στοχευμένος και ελκυστικός από τις παραδοσιακές μεθόδους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση πελατών, τις πωλήσεις και την προώθηση, την εύρεση δυνητικών πελατών και πολλά άλλα.

Διαβάστε επίσης: Τέσσερις τεχνολογίες που αλλάζουν τις επιχειρήσεις

Αρκετά brands πειραματίζονται με τη διαφήμιση που είναι φτιαγμένη από συστήματα AI με δημιουργικούς τρόπους, που υπογραμμίζουν το εύρος της χρησιμότητάς του. Για παράδειγμα, η Lexus συνεργάστηκε με την IBM Watson για να κυκλοφορήσει την το πρώτο διαφημιστικό φτιαγμένο εξ ολοκλήρου μέσω AI. 

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης στη διαφήμιση είναι αποτέλεσμα της μετάβασης από το παραδοσιακό μάρκετινγκ σε ένα που βασίζεται σε πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία δεδομένων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους διαφημιστές να χρησιμοποιούν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, οι οποίοι τους βοηθούν να στοχεύουν το κοινό τους με περιεχόμενο με το οποίο είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν.

Έξι τρόποι που το marketing λειτουργεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης είναι:

1. Μηχανική μάθηση και Chatbots 

Τα chatbots είναι ήδη ένα σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου digital marketing. Πρόκειται για προγραμματισμένες συνομιλίες, κατά τις οποίες ο επισκέπτης του ιστότοπου μπορεί να αλληλεπιδράσει, σαν να βρίσκεται στο προσωπικό του messenger app.

Με την ανάπτυξη του AI όμως και της μηχανικής μάθησης, ο ρόλος των chatbots έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικός. Έτσι, πλέον τα bots, μπορούν να αξιολογούν πιο πολύπλοκα ερωτήματα και να απαντούν κατάλληλα στους χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι εξυπηρέτηση πελατών βελτιώνεται μειώνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις.

2. Καλύτερα στοχευμένο marketing

Η κατανόηση της πελατειακής βάσης ή της ομάδας των καταναλωτών που είναι πιο πιθανό να προσελκύει μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη σε οποιαδήποτε ολιστική στρατηγική μάρκετινγκ, και ειδικά όταν πρόκειται διαφήμιση, η οποία όσο πιο στοχευμένη είναι, τόσο πιο αποτελεσματική αποδεικνύεται. Η σωστή στόχευση μπορεί να επηρεάσει έντονα τις πωλήσεις, ειδικά στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι επιχειρήσεις μπορούν να γνωρίζουν για ποια προϊόντα ενδιαφέρονται οι χρήστες βάσει των δεδομένων τους από τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις τους, όσο βρίσκονται στον ιστότοπό τους.

3. Writing Assistants και AI περιεχόμενο 

To content marketing εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό, όταν αναδεικνύει το κατάλληλο μήνυμα, έχει τον ιδανικό για την επιχείρηση τόνο και τη βέλτιστη έκταση ή διάρκεια.

Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και περιεκτικό, ώστε να το κατανοήσουν οι χρήστες το συντομότερο δυνατό. Ο τόνος πρέπει να είναι φιλικός. Με αυτόν τον τρόπο, οι δέκτες του μηνύματος αισθάνονται ότι τους μιλάει ένας φίλος αντί για έναν πωλητή ή έναν διαφημιστή.

Διαβάστε ακόμα: 5 σημεία – κλειδί για να αποκτήσει ένα brand αυθεντική παρουσία στα social media

Υπάρχει όμως κάτι που καθιστά το content marketing συχνά χρονοβόρο. Η δημιουργία ελκυστικού περιεχομένου. Για παράδειγμα, ένα καλό άρθρο, θα πρέπει να πληροί αρκετές προϋποθέσεις πριν αναρτηθεί στο blog της επιχείρησης. Θα πρέπει να είναι καλογραμμένο, να είναι βελτιστοποιημένο βάσει SEO, να περιέχει τις κατάλληλες πληροφορίες κ.λπ.

Πλέον όμως, υπάρχουν οι λεγόμενοι writing assistants, εργαλεία AI που γράφουν αυτό το περιεχόμενο. Έτσι, μια επιχείρηση μπορεί να γλιτώνει χρόνο, να μειώσει τα κόστη της και φυσικά, να παράγει περισσότερο περιεχόμενο. Οι writing assistants, επιπλέον, δεν περιορίζονται μόνο στα blog posts.Μπορούν να γράψουν διαφημίσεις, e-mails, ή άλλα διεκπεραιωτικά κείμενα.

4. Καλύτερες προβλέψεις και ανάλυση των δεδομένων

Τα δεδομένα παίζουν βασικό ρόλο στη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων. Στο digital marketing, η ανάλυση δεδομένων είναι πολύ σημαντική, καθώς βοηθά τους marketers να δώσουν ακόμη καλύτερες λύσεις στις ανάγκες των πελατών τους ή να βελτιώσουν τη στρατηγική τους.

Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, οι marketers μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προηγμένα μοντέλα πρόβλεψης. Βάσει παλαιότερων δεδομένων, αυτά τα μοντέλα θα μπορούν να δημιουργήσουν προβλέψεις που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να γίνουν. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα πιο έξυπνο – intelligent marketing, που “κοιτάζει” στο μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι τα μοντέλα αυτά μπορούν να προβλέψουν τη συμπεριφορά των χρηστών και των πελατών. Στην επιστήμη της ανάλυσης δεδομένων, αυτό είναι γνωστό ως predictive analytics. Οι επιστήμες των δεδομένων βρίσκονται σε ανοδική πορεία, κάνοντας τη λήψη αποφάσεων πιο ευέλικτη και πιο εύκολη. Γι’ αυτό, όλο και πιο πολλές επιχειρήσεις ξεκινούν να αξιοποιούν έντονα τη δύναμη των data.

5. Ισχυρότερη εξατομίκευση στο e-mail marketing 

Υπάρχουν πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης, για δημιουργία υπερ-εξατομικευμένων newsletters, με περιεχόμενο που αφορά ξεχωριστά κάθε χρήστη. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πιο ικανοποιημένους και αφοσιωμένους πελάτες και να δώσει ώθηση στις πωλήσεις.

6. Δημιουργός διαφημίσεων ΑΙ

Ο δημιουργός διαφημίσεων AI είναι ένας τύπος ψηφιακού λογισμικού που βοηθά στη δημιουργία διαφημίσεων χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης συμβολής, συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα από το διαδίκτυο για να κατανοήσει πώς πρέπει να είναι μια διαφήμιση και πώς πρέπει να γράφεται. Μπορεί να τροποποιήσει αυτόματα κείμενο και εικόνες για να δημιουργήσει διαφημίσεις που στοχεύουν περισσότερο σε ένα συγκεκριμένο κοινό.

Οι δημιουργοί διαφημίσεων τεχνητής νοημοσύνης παρέχουν στους διαφημιστές ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και επιλογών για τη δημιουργία, τη δοκιμή και τη δημοσίευση διαφημίσεων. Το λογισμικό έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί διαφημίσεις από την αρχή ή από πρότυπα. Προσφέρει επίσης την επιλογή χρήσης εικόνων ή βίντεο στη διαφήμιση. Ο δημιουργός διαφημίσεων AI έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον χρήστη και περιλαμβάνει λειτουργίες όπως η αυτόματη αποθήκευση, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν εύκολα την εργασία τους καθώς προχωρούν χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν μήπως χάσουν την πρόοδό τους, εάν έχουν κάποια διακοπή ή χρειαστεί να αφήσουν τη δουλειά τους για λίγο.

Ο δημιουργός διαφημίσεων τεχνητής νοημοσύνης εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, ενώ προσφέρει επίσης ένα εύχρηστο user experience, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε — όχι μόνο σε ειδικούς — να το χρησιμοποιεί άνετα.

Το μάρκετινγκ AI είναι ένας νέος και αναδυόμενος τομέας. Στο μέλλον, θα δούμε περισσότερες εταιρείες να επενδύουν σε αυτόν, επειδή μπορεί να τις βοηθήσει να αυξήσουν την αφοσίωση των πελατών, να μειώσουν το κόστος και να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Mε πληροφορίες από Entrepreneur
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.