22 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Η αδράνεια στην κλιματική κρίση βλάπτει τις επενδύσεις στις βιομηχανίες γαλακτοκομικών και κρέατος

4 MIN READ

Έρευνα | Η αδράνεια στην κλιματική κρίση βλάπτει τις επενδύσεις στις βιομηχανίες γαλακτοκομικών και κρέατος

Έρευνα | Η αδράνεια στην κλιματική κρίση βλάπτει τις επενδύσεις στις βιομηχανίες γαλακτοκομικών και κρέατος

Πολλές είναι, καταπώς φαίνεται, οι εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες παραμένουν σχετικά αδρανείς όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τις κύριες δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με έρευνα του Changing Markets Foundation, περίπου το 84% των επενδυτών δήλωσαν ότι αυτή η έλλειψη δράσης ενέχει κινδύνους για περιττά έξοδα και μειωμένα κέρδη, και συνεπώς κάνει κακό στις επενδύσεις.

Οι επενδυτές αισθάνονται την επείγουσα ανάγκη για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά λίγες εταιρείες υλοποιούν πραγματικά τα σχέδια αυτά. Μόνο το 33% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι λαμβάνονται δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς (55%) δήλωσαν ότι δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα για τους κλιματικούς κινδύνους. Αν και οι περισσότερες εταιρείες κρέατος έχουν στόχους για τη μείωση των συνολικών εκπομπών τους, οι μέθοδοι εξάλειψης του μεθανίου έχουν αργήσει να εδραιωθούν.

Διαβάστε επίσης: Είναι έτοιμη η κτηνοτροφική βιομηχανία να γίνει βιώσιμη;

Η επιρροή στο περιβάλλον από τις εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών

Η βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή, καθώς επιβαρύνει το περιβάλλον με ποικίλους τρόπους. Μερικοί από αυτούς είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητές τους, η εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, καθώς και οι εκπομπές μεθανίου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food διαπίστωσε ότι η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 35% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και το 57% των συνολικών εκπομπών τροφίμων προέρχεται από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Από όλα τα είδη κρέατος, το βοδινό κρέας είναι το πιο ρυπογόνο, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο όλων των εκπομπών από την παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Εξετάστηκαν στοιχεία από το 2010, περνώντας από όλα τα στάδια της παραγωγής τροφίμων, από τη στιγμή που η γη καθαρίζεται για να δημιουργηθεί χώρος για καλλιέργειες ή ζώα, μέχρι τις εκπομπές που εκλύονται κατά την επεξεργασία και τη μεταφορά των τροφίμων. Διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή κρέατος συμβάλλει τα μέγιστα στην εμφάνιση των αερίων του θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, μετά την εκχέρσωση μιας δασικής έκτασης για να βοσκήσει μια αγελάδα ή να καλλιεργηθούν ζωοτροφές, απελευθερώνεται ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η συμβολή του μεθανίου

Το μεθάνιο είναι ένα αέριο περίπου 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την EPΑ, ενώ αποτελεί μεγάλο μέρος των εκπομπών των επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος με βοοειδή. Οι εκπομπές που σχετίζονται με τη χώνεψη από τις αγελάδες αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εκπομπών από την κτηνοτροφία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Η ομάδα επενδυτών FAIRR διαπίστωσε πέρυσι στον δείκτη πρωτεϊνικών παραγωγών ότι μόνο το 18% των 60 μεγάλων εταιρειών κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων παρακολουθούν τις εκπομπές μεθανίου που προέρχονται από τα ζώα τους. Μάλιστα, το 72% των επενδυτών στην έρευνα του Changing Markets Foundation δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αναφέρουν τις εκπομπές μεθανίου και άνθρακα που εκπέμπουν, ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν επίσης ευθύνη για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου, λόγω της εξάρτησής τους από τα βοοειδή. Ο γαλακτοκομικός γίγαντας Danone δεν έχει παράσχει δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου, ωστόσο ηγήθηκε πρόσφατα ενός γύρου χρηματοδότησης ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα πρόσθετο ζωοτροφών για αγελάδες που μειώνει το μεθάνιο.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Arla θέλει να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία

Ανάγκη για ανάληψη δράσης

Διάφορες ομάδες βιωσιμότητας έχουν παροτρύνει τις εταιρείες τόσο για μεγαλύτερη διαφάνεια όσο και για να αναλάβουν πιο συγκεκριμένη δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Σε μια έκθεση του 2021, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Ceres διαπίστωσε ότι κανένας μεγάλος επεξεργαστής κρέατος δεν είχε στόχους μείωσης του νερού. Η ομάδα τόνισε ότι οι εταιρείες οφείλουν να τους υιοθετήσουν, επειδή η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αντιπροσωπεύει το 27% του συνολικού αποτυπώματος νερού παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης του νερού

Επίσης, το ζήτημα είναι ότι η κλιματική αλλαγή έχει άμεση επίπτωση στις δραστηριότητες αυτών των εταιρειών. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Changing Markets Foundation ανέφερε ότι αναμένεται μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 7-10% έως το 2050, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες μεταξύ 9,7 και 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο πως οι βιομηχανίες κτηνοτροφίας πρέπει άμεσα να γίνουν πιο δραστήριες στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Από την διερεύνηση της συμβολής τους στα αέρια του θερμοκηπίου και τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών μέχρι την ενεργό δράση για τη μείωση των εκπομπών, οι εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών οφείλουν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Με πληροφορίες από Food Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.