25 Απρ 2024
READING

Mεγάλες εταιρείες προσφέρουν μεταπτυχιακά στους υπαλλήλους τους

5 MIN READ

Mεγάλες εταιρείες προσφέρουν μεταπτυχιακά στους υπαλλήλους τους

Mεγάλες εταιρείες προσφέρουν μεταπτυχιακά στους υπαλλήλους τους

Βιώνουμε μια από τις πιο σφιχτές αγορές εργασίας στην ιστορία. Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες στον κόσμο αυτήν τη στιγμή, με πολλαπλά μέτωπα ανοιχτά, εύλογα δημιουργούν άγχος και αρνητικά συναισθήματα στους ανθρώπους. Από τη μία ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα δικαιώματα των γυναικών που περνούν κρίση στις ΗΠΑ από την άλλη μια ενδεχόμενη ύφεση, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η άνοδος του κόστους ζωής παντού, ασκούν μεγάλες πιέσεις σε όλους.

Τα τραυματικά γεγονότα των τελευταίων δυόμισι ετών έχουν αυξήσει το επίπεδο προσδοκιών για τους ανθρώπους να υποστηρίζονται καλύτερα από τον εργοδότη τους, οικονομικά, ψυχικά και όσον αφορά την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι και οι νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν ωθήσει εκατομμύρια εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους σε μία μαζική έξοδο που ονομάστηκε «Μεγάλη Παραίτηση» και, αν και ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αναγνωρίστηκε ως τάση σε πολλές άλλες αγορές του κόσμου. Αυτή η ιστορική μαζική «έξοδος» εργαζομένων από τις θέσεις εργασίας οφείλεται στην επιθυμία τους για υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης και επαγγελματικής εξέλιξης.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές εταιρείες προκειμένου να αντισταθούν στο φαινόμενο και να διατηρήσουν το προσωπικό που θέλουν, προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα στους εργαζομένους τους, θεωρώντας ότι αν ένας εργοδότης δεν είναι διατεθειμένος να εκπαιδεύσει και να αναβαθμίσει το εργατικό δυναμικό του, οι υπάλληλοι μπορεί να αρχίσουν να αναζητούν έναν εργοδότη που θα το κάνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παγκόσμια λογιστική εταιρεία EY, η οποία μέσω μιας εσωτερικής έρευνας διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των 312.000 υπαλλήλων της σε περισσότερες από 150 χώρες ήθελαν να «συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που βοηθούν τις κοινότητες και το περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης: Είναι η «οικονομία του πάθους» το μέλλον της εργασίας;

Με βάση τα ευρήματα αυτά, στα τέλη Φεβρουαρίου, η ΕΥ ξεκίνησε το διαδικτυακό EY Masters in Sustainability, σε συνεργασία με το Hult International Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι δωρεάν για όλους τους υπαλλήλους της, ανεξαρτήτως βαθμού, θητείας ή τοποθεσίας.

Το διαδικτυακό πρόγραμμα μάθησης επιτρέπει στους μαθητές να μπορούν να εργαστούν με τον δικό τους ρυθμό και έχει σχεδιαστεί για να διαδώσει την ιδέα της βιωσιμότητας και της κλιματικής παιδείας μεταξύ των εργαζομένων της EY. Η ελπίδα είναι ότι αυτές οι προσφάτως αποκτηθείσες δεξιότητες θα επιταχύνουν καινοτόμες υπηρεσίες βιωσιμότητας για τους πελάτες.

Το Masters in Sustainability δεν είναι το μόνο πρόγραμμα που παρέχει στους εργαζόμενους η EY. Τον Ιούνιο του 2020, ο οργανισμός ανακοίνωσε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο πλήρως διαπιστευμένο εικονικό εταιρικό πρόγραμμα Master of Business Administration (MBA), EY Tech MBA, το οποίο έχουν ολοκληρώσει περισσότεροι από 55 εργαζόμενοι, ενώ, πέρυσι, προστέθηκε και ένα μάθημα Masters in Business Analytics.

Ο προϋπολογισμός της EY για την εκπαίδευση του προσωπικού είναι πιθανό να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τους περισσότερους άλλους οργανισμούς. Αλλά καθώς η τάση της «Μεγάλης Παραίτησης» συνεχίζεται, έστω και σε βραδύτερους ρυθμούς, περισσότερες εταιρείες συνειδητοποιούν ότι η επένδυση στην εκπαίδευση των εργαζομένων – ακόμα κι αν δε σχετίζεται άμεσα με την εργασία – είναι καλή αξία. Μπορεί να τονώσει το ηθικό, να δημιουργήσει φρέσκια σκέψη, να επιταχύνει την καινοτομία και – ίσως το πιο σημαντικό αυτήν τη στιγμή – να βοηθήσει στην προσέλκυση και τη διατήρηση των καλύτερων ανθρώπων για την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως είναι 20% ευτυχέστεροι

Πράγματι, ο David Simpson, ο υπεύθυνος για τα προγράμματα MBA και Masters in Finance στο London Business School (LBS), υπολόγισε ότι πάνω από το 20% των φοιτητών στα μαθήματα χρηματοδοτούνται από τους εργοδότες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής ηγούνται σε χορηγίες στο LBS.

Η χορηγία στους υπαλλήλους τους για να λάβουν ένα πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης που κοστίζει έως και 117.650 δολάρια, ανά μάθημα. Συνεπώς, είναι μια σημαντική επένδυση. Ωστόσο, πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επένδυση με εξαιρετική απόδοση, καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν με νέες δεξιότητες, γνώσεις, εμπειρίες και εμπλουτισμένο παγκόσμιο δίκτυο για να προσθέσουν αξία στην εταιρεία.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας της ASA/Harris Poll, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ενήλικες με έδρα τις ΗΠΑ, λίγο περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους εργάζονταν. Οκτώ στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι οι προσφορές κατάρτισης ενός εργοδότη αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο κατά την αποδοχή μιας νέας εργασίας. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 39% των 1.054 εργαζομένων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι ο σημερινός εργοδότης τους βοήθησε στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους.

Μάλιστα, η DeNora Getachew, διευθύνουσα σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης DoSomething.org με έδρα τη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι διπλά σημαντικό, εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων της Gen Z (όσων γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012). Μια έρευνα του DoSomething.org, στην οποία συμμετείχαν 3.220 άτομα, έδειξε ότι το 88% πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τις εταιρείες να αναλαμβάνουν ενέργειες γύρω από εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αυτό συμβαίνει, διότι οι νεαροί εργαζόμενοι θέλουν να συνεργαστούν με επιχειρήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους. Αναζητούν εταιρείες που εξυψώνουν τους τομείς του πάθους τους και υποστηρίζουν την επιθυμία τους να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Περισσότερες εταιρείες εξελίσσουν την προσέγγισή τους στη μάθηση, έτσι ώστε να βασίζεται περισσότερο στις αξίες. Η προσφορά ευκαιριών εκπαίδευσης με βάση τις αξίες ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Gen Z και φτάνει σε όλες τις γενιές στον χώρο εργασίας. Οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να προσφέρουν στους υπαλλήλους πρόσβαση σε μαθήματα και να ενθαρρύνουν την προσωπική ανάπτυξη, θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν στην τρέχουσα ταχέως εξελισσόμενη αγορά.

Με πληροφορίες από WorkLife.news
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.