15 Ιαν 2025
READING

5 τεχνολογίες που αλλάζουν τη βιομηχανία της μόδας

5 MIN READ

5 τεχνολογίες που αλλάζουν τη βιομηχανία της μόδας

5 τεχνολογίες που αλλάζουν τη βιομηχανία της μόδας

Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, η τεχνολογία βρίσκεται στον πυρήνα όλων των αλλαγών που συμβαίνουν στην κοινωνία μας. Η οικονομία, η πολιτική, ο πολιτισμός και γενικότερα όλες οι πτυχές της ζωής μας έχουν εισέλθει σε μία φάση ριζικής αναδιαμόρφωσης, με την τεχνολογία να παίζει καθοριστικό ρόλο. Και φυσικά η μόδα, ως ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη, καθώς μάλιστα πρόκεται για έναν κλάδο που συνήθως σπεύδει να υιοθετήσει δημιουργικές καινοτομίες στις δρστηριότητές του.

Αρκετές τεχνολογικές εταιρείες εξερευνούν τον χώρο της μόδας, ως ένα πιθανό έδαφος για να δοκιμάσουν νέα πρότζεκτ και να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες.

Μάλιστα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτό το πάντρεμα της τεχνολογίας με τη μόδα όχι μόνο θα συνεχίσει αλλά θα ενισχυθεί μέσα στη δεκαετία που ακολουθεί. Πέντε τεχνολογικές καινοτομίες που αναμένεται να αλλάξουν τη βιομηχανία της μόδας είναι:

1. Εικονικά Ρούχα

Ο συνδυασμός ψηφιακής και φυσικής πραγματικότητας μέσα από εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας είναι μία από τις πιο συναρπαστικές εκφάνσεις του virtual reality. Μία διαδεδομένη εφαρμογή της είναι η δοκιμή εικονικών ρούχων με μεγάλη ακρίβεια, χάρη στις εξατομικευμένες μετρήσεις των αναλογιών των αγοραστών.

Πρόκειται για μία διασκεδαστική online εμπειρία που κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν να «παίζουν», δοκιμάζοντας τα ρούχα πάνω τους πριν τα αγοράσουν. Ταυτόχρονα, η πώληση ψηφιακών ρούχων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και υιοθετείται από μεγάλους οίκους, όπως οι Louis Vuitton και Ralph Lauren, που λανσάρουν επώνυμες μικρές συλλογές για τα άβαταρ των χρηστών στον ψηφιακό κόσμο.

2. Ανακυκλωμένα Υφάσματα

Ο βιωσιμότητα αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους των εταιρειών της βιομηχανίας της μόδας. Σήμερα, παράγονται 7 έως 7,5 εκατομμύρια τόνοι κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων, αλλά μόνο περίπου 30 έως 35 τοις εκατό συλλέγονται.

Προς επίλυση του προβλήματος έρχεται η δημιουργία ενός νέου κλάδου στην κλωστοϋφαντουργία, που μάχεται ενάντια στη ρύπανση από πλαστικό.

Για παράδειγμα, η Remeant παίρνει πλαστικά συσκευασίας μιας χρήσης, κυρίως βιομηχανικά απόβλητα από εργοστάσια, και τα μετατρέπει σε βιώσιμα υφάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρούχα μόδας και οικιακά σκεύη. Άλλες εταιρείες παίρνουν πλαστικά μπουκάλια και τα μετατρέπουν σε νήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους.

Η τεχνολογία αυτή φαίνεται να συμφωνεί με το ReHubs, την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης και Κλωστοϋφαντουργίας (Euratex), ενώ στο ίδιο μοτίβο κινούνται και βιομηχανίες που ανήκουν στη fast fashion, όπως ο όμιλος ZARA.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα Zara επενδύουν σε εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων υφασμάτων

3. Τεχνολογίες μετατροπής φυτικών βάσεων και απόβλητων σε νέα υφάσματα

Το δέρμα και η γούνα ήταν ανέκαθεν δημοφιλή υφάσματα που χρησιμοποιούνταν μαζί με το βαμβάκι. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει και λόγω των τεχνολογιών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, είναι πιο εύκολο από ποτέ να προχωρήσουμε σε οικολογικά υφάσματα. Τώρα  κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα παράγονται από φρούτα, δέρμα από κάκτο και πλαστικό μιας χρήσης. Όσον αφορά τα υφάσματα από δέρμα φυτικής προέλευσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαθέσιμη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος Kering, στον οποίο ανήκει η Gucci, η Balenciaga, η Saint Laurent, μεταξύ άλλων. Mε έναν προσανατολισμό διαφορετικό από αυτόν της ανάπτυξης vegan δερμάτων, που συχνά βασίζονται στο πλαστικό, η Κering με τη VitroLabs φαίνεται να πιστεύουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος να βρεθεί η πρώτη ύλη για μια κομψή δερμάτινη τσάντα: η «καλλιέργεια» δέρματος στο εργαστήριο, με τη χρήση, ως βάση, ζωικών κυττάρων που αφαιρούνται ανώδυνα από αγελάδες.

4. 3D fashion printing

Το 3D printing επιτρέπει στους επαγγελματίες του χώρου να ξεπεράσουν πιθανούς περιορισμούς που είχε το design μέχρι σήμερα. Δίνεται η δυνατότητα στους δημιουργούς να μετατρέψουν ακόμη και τις πιο απίθανες ιδέες τους σε πραγματικά σχέδια υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

Επιπλέον, μπορούν να συνδυάζονται διαφορετικά υλικά σε ένα μόνο ρούχο, όπως για παράδειγμα αδιάβροχο ύφασμα μαζί με ελαστικό. Οι επιλογές είναι ατελείωτες και οι σχεδιαστές μπορούν να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και να πειραματιστούν άφοβα.

Διαβάστε επίσης: Πώς η L’Οréal θέλει να φέρει την τεχνολογία στα καταστήματα καλλυντικών και τα προϊόντα της

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο του 3D printing, που αξίζει να αναφερθεί, είναι η ευκολία εξατομίκευσης των ειδών μόδας. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να δημιουργούνται μοναδικά κομμάτια, προσαρμοσμένα στις επιθυμίες αλλά και τα μοναδικά σωματικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου.

Αυτή η ιδιότητα κάνει τη βιομηχανία της μόδας πιο inclusive από ποτέ. Επιπλέον, δίνει στο κάθε ρούχο περισσότερο αυθεντικό και μοναδικό χαρακτήρα, ζητούμενο από τους περισσότερους σύγχρονους καταναλωτές.

5. Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Υφασμάτων

Λόγω της ψηφιοποίησης, σήμερα οι σχεδιαστές μπορούν να βρουν σχεδόν οποιοδήποτε ύφασμα αναζητούν στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές νέες βιβλιοθήκες υλικού και υφασμάτων που εμφανίζονται καθημερινά, κάτι που είναι λογικό λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων σε τεχνολογίες κλωστοϋφαντουργίας.

Η μόδα παρουσιάζει μια ιστορία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξή μας και τις κοινωνικές επιταγές κάθε εποχής, που μέσα από τα ρούχα αφομοιώνει και αντικατοπτρίζει. Τα τελευταία χρόνια η τεράστια τεχνολογική πρόοδος, εκτός από το να δημιουργεί νέες προσδοκίες τους καταναλωτές, δείχνει ικανή να μπορεί να συνδυάσει την ελευθερία της δημιουργικότητας με την κάλυψη πρακτικών αναγκών και τις επιταγές της εποχής για βιωσιμότητα και έμφαση στην κυκλική οικονομία. Η τεχνολογία προσφέρει πλέον τα μέσα. Μένει να φανεί πώς θα τα αξιοποιήσουν οι άνθρωποι του κλάδου.

Mε πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.