Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα ισχυρό personal brand αποτελεί σημαντικό επιχειρηματικό προσόν. Οι πελάτες αναζητούν το πρόσωπο, τον άνθρωπο πίσω από την επιχείρηση και, όταν αυτός κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, είναι σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στο να κερδίσει και το loyalty τους ως πελάτες.
Γι’ αυτό, όλο και περισσότερο οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν την ανάπτυξη του προσωπικού τους brand ως μια σημαντική επένδυση που θα αποδώσει, αλλά που απαιτεί χρόνο, χρήμα και ενέργεια. Έτσι, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες και οι τάσεις στην αγορά, όσο και αν η έννοια του «προσωπικού» και της «προσωπικότητας» που περικλείεται στο concept του personal brand το κάνουν να μοιάζει με κάτι που χτίζεται ενστικτωδώς, άρα μια δυνατή προσωπικότητα αρκεί.
Αυτήν την εποχή, λοιπόν, προκειμένου να χτίσει ένα ισχυρό και επιδραστικό personal brand, πρέπει να ένας επιχειρηματίας να έχει κατά νου:
1. Ότι το fun στην αλληλεπίδραση είναι πλέον αρκετά σοβαρή υπόθεση. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι marketers συμβούλευαν να δημιουργούν τα brands εκπαιδευτικό περιεχόμενο, που να προσφέρει κάτι πολύτιμο και εκτιμητέο στον πελάτη. Οι ιστότοποι των επιχειρήσεων γέμισαν με blog posts που προσφέρουν απλόχερα αληθινή γνώση του εκάστοτε κλάδου και το personal brand των επιχειρηματιών εμπλουτίστηκε με τον χαρακτηρισμό της αυθεντίας. Ωστόσο, πλέον έχει μπει στις ζωές του κοινού και των brands το TikTok και η λατρεία της εύκολης κατανάλωσης βίντεο, τη δύναμη των οποίων εκτιμούν όλο και περισσότερο μάρκες και καταναλωτές.
Διαβάστε ακόμα: Personal brand Vs Business brand
Αυτό δε σημαίνει ότι ένας επιχειρηματίας πρέπει να χορεύει και να κάνει lip-sync στο TikTok για να ενισχύσει το personal branding του. Αρκεί να δει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του από μια διαφορετική σκοπιά, με μια πιο δημιουργική ματιά, που μπορεί να αφαιρέσει λίγη από τη σοβαρότητα και να εμπνεύσει διασκεδάζοντας. Αυτό το περιεχόμενο μπορεί να είναι αστείο αλλά σχετικό με καταστάσεις που αφορούν τον κλάδο, κάτι που το κοινό θα καταλάβει, ενώ συγχρόνως, καθώς αυτά τα βίντεο δε χρειάζεται να είναι επαγγελματικές παραγωγές, θα νιώσει ότι έρχεται πιο κοντά στο brand.
2. Ότι δεν αρκεί πλέον κάτι να εμπνέει, πρέπει να είναι και σχετικό με το κοινό. Οπωσδήποτε είναι ωραίο το προσεγμένο περιεχόμενο που προορίζεται να εμπνεύσει και να δημιουργήσει αισιοδοξία και κίνητρο, ωστόσο πλέον κανείς δεν μπορεί να αποφύγει την πραγματικότητα. Στα social media γίνονται συζητήσεις, το περιεχόμενο που ανταλλάσσεται και κυκλοφορεί είναι αυτό που εμπεριέχει ιδέες, απόψεις, που προσπαθεί να μιλήσει για λύσεις. Το «πρόσωπο» μιας μάρκας, που χτίζει το personal brand του, οφείλει να μοιράζεται τους προβληματισμούς τους για την πραγματικότητα της εταιρείας, του κλάδου του, της αγοράς. Πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται μέσα στα πράγματα, ότι μπορεί να αναδειχθεί σε γνήσιο opinion leader, που δε φοβάται να αναφερθεί ακόμα και στην ίδια την επιχείρηση και τους αγώνες της.
3. Ότι οι ουσιώδεις, μακρές συζητήσεις έχουν αξία. Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό από τη μεγάλη, συνεχιζόμενη επιτυχία των podcasts. To κοινό μοιάζει διψασμένο για κουβέντα, για ανταλλαγή απόψεων, για αναζήτηση νέων ιδεών από ανθρώπους που εκτιμά. Αναπτύσσοντας ένα αξιόλογο personal brand, ο επιχειρηματίας μπορεί να γίνει ένας από αυτούς. Η παραγωγή ενός podcast δεν είναι καν απαραίτητη. Ακόμα και ένα Instagram live, ή μια συζήτηση σε ένα facebook group μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμα και να εκτιμηθούν από ένα αφοσιωμένο κοινό.
4. Ότι οι προσωπικές αρχές και οι ευγενείς στόχοι φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους. Σε μια εποχή που βασανίζεται από σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, την κλιματική κρίση, τον πόλεμο, την πανδημία, το κοινό ζητά από τις εταιρείες να σταθούν στο ύψος των κοινωνικών περιστάσεων. Και αν υπάρχει ήδη η έννοια του «brand-πολίτη», το personal brand ενός επιχειρηματία δεν μπορεί να αγνοεί τον κόσμο γύρω του. Ίσως πριν από μερικά χρόνια να υπήρχε πιο ξεκάθαρος διαχωρισμός προσωπικών απόψεων και επαγγελματικής ζωής, αλλά σήμερα αυτή η στάση το πιθανότερο είναι ότι θα χαρακτηριστεί ως αδιαφορία ή φόβος. Έρευνες δείχνουν ότι τέσσερις στους πέντε καταναλωτές προτιμούν τις μάρκες που έχουν κοινές αξίες με τις δικές τους. Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για όσυς παρακολουθούν το personal brand ενός επιχειρηματία.
Η στρατηγική ενός personal brand πρέπει να ενσωματώνει τις προσωπικές αξίες του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω του, να αναδεικνύει τα ζητήματα απέναντι στα οποία ευαισθητοποιείται, να υπενθυμίσει ότι νιώθει και προβληματίζεται με τα ίδια θέματα που απασχολούν το κοινό του. Τελικά, οι αξίες μπορούν να αναδειχθούν σε καθοριστικό παράγοντα που θα βαρύνει στην επιλογή του κοινού.
Με πληροφορίες από Entrepreneur
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.