Η ιδέα ενοικίασης και επιστροφής ρούχων ως συνδρομητική υπηρεσία αποδείχθηκε πολύ ελκυστική στους καταναλωτές πριν από την πανδημία. Brands όπως το πρωτοπόρο Rent the Runway φάνηκαν να φέρνουν μια θυελλώδη αλλαγή στη βιομηχανία της μόδας με αυτό το νέο συνδρομητικό μοντέλο λιανικής. Ωστόσο, πόσο επιτυχημένα είναι στην πραγματικότητα; Πόσο βιώσιμα είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε συνδρομές;
Πριν από την πανδημία, ο κλάδος της ενοικίασης ρούχων είχε αρχίσει να αναπτύσσεται, προκαλώντας εντύπωση σε εκείνους που δεν ήταν εξοικειωμένοι με το concept, καθώς και συζητήσεις για τη χρησιμότητα αυτής της νέας υπηρεσίας και το τι σημαίνει η τάση αυτή για την ίδια τη μόδα και τα μεγάλα της brands.
Το μοντέλο αυτό συμφωνεί με την τάση του resale και της επανάχρησης, που οδηγεί σε μεγάλη ανάπτυξη και τις αντίστοιχες πλατφόρμες και καταστήματα second hand τόσο ρούχων, όσο και επίπλων. Η ιδέα είναι απλή: λιγότερα αλλά ποιοτικότερα ρούχα, που φοριούνται περισσότερες φορές, είναι οπωσδήποτε καλύτερα για το περιβάλλον από την ασυγκράτητη παραγωγή των φτηνών ρούχων του fast fashion.
Τα πλεονεκτήματα που φέρει είναι αρκετά. Αρχικά, τα μηνιαία τέλη ενοικίασης μπορεί να είναι σημαντικά φθηνότερα από την αγορά νέων ρούχων, αν θέλει κανείς να ανανεώνει συνεχώς την γκαρνταρόμπα του, με τα περισσότερα να είναι κάτω από 200 δολάρια το μήνα. Επιπλέον, η ενοικίαση ρούχων είναι μία βιώσιμη λύση.
Διαβάστε ακόμα: Tι πρέπει να κάνουν τα brands για την βιωσιμότητα που δεν καταντά greenwashing
Σύμφωνα με την πλατφόρμα Rent the Runway, από την οποία ο συνδορμητής μπορεί να νοικιάσει για ορισμένο χρονικό διάστημα επώνυμα ρούχα, και συμβούλους της Green Story και της SgT, το μοντέλο της ενοικίασης έχει σταματήσει την παραγωγή 1,3 εκατομμυρίων νέων ρούχων από το 2010 – οδηγώντας σε εξοικονόμηση περισσότερων από 253 εκατομμυρίων λίτρου νερού, 98,6 εκατομμυρίων kWh ενέργειας και 44,2 εκατομμυρίων κιλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την τελευταία δεκαετία. Τα ενδύματα χρησιμοποιούνται συνεχώς σε μια κυκλική οικονομία μέχρι να φτάσουν στο τέλος της χρήσιμης ζωής τους. Υπάρχει λιγότερη απόρριψη και πολύ περισσότερος χρόνος πριν τα κομμάτια καταλήξουν σε χωματερή.
Έτσι, καθώς οι επωνυμίες αναζητούν τρόπους για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να παραμείνουν βιώσιμες, η ενοικίαση είναι μια νέα λύση για το μέλλον. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η επιτυχία και κατά πόσο είναι μία πραγματικά βιώσιμη λύση για τις επιχειρήσεις.
Αρκετές εταιρείες έχουν προσπαθήσει να υιοθετήσουν το μοντέλο αυτό. Μεγάλοι retailers όπως το Selfridges αρχίζουν να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ αναμένεται να το ακολουθήσουν και οι ίδιες οι μεγάλες μάρκες: ο οίκος Ralph Lauren έγινε πριν λίγους μήνες ο πρώτος οίκος retail πολυτελείας που προσφέρει απευθείας υπηρεσία ενοικίασης στους πελάτες του.
Ωστόσο, το μοντέλο αυτο δε λειτουργεί για όλους. Για παράδειγμα, η πρώην εταιρεία τεχνολογίας Seasons με έδρα τη Νέα Υόρκη προσπάθησε να λανσάρει το αντίστοιχο Rent the Runway για άνδρες, αλλά άντεξε περίπου 2 χρόνια πριν κλείσει τελικά στις 11 Μαρτίου 2022. Συνεπώς, τα όρια του μοντέλου δεν έχουν ακόμα τεθεί, δεδομένου ότι αν η ενοικίαση δεν μπορεί να περάσει στην αγορά ανδρικών ενδυμάτων, αυτό ίσως είναι και το σημάδι των ορίων της.
O τρόπος με τον οποίο άλλοι έμποροι λιανικής το σκέφτονται είναι ότι δημιουργούν έσοδα από ένα προϊόν πολλές φορές, κάτι που είναι εξαιρετικά κερδοφόρο. Αντί να αγοράσει κάποιος ένα πουκάμισο στα 75 δολάρια, αυτό το πουκάμισο μπορεί να είναι μέρος ενός μοντέλου συνδρομής, όπου 15 άτομα πληρώνουν 75 δολάρια για να το έχουν ως μέρος των προσφορών τους για τον μήνα.
Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των καταναλωτών που χρησιμοποιούν μοντέλα συνδρομής αυξάνεται. Το 80 τοις εκατό όλων των καταναλωτών στις ΗΠΑ είναι πλέον εγγεγραμμένοι σε τουλάχιστον μία συνδρομητική υπηρεσία.
Διαβάστε επίσης: Millennials, Gen Z και ο χρόνος αλλάζουν την αγορά
Οι Millennials είναι οι κύριοι καταναλωτές που έχουν κάποια συνδρομή. Επί του παρόντος, πάνω από το 20 τοις εκατό όλων των καταναλωτών στην αμερικανική αγορά χρησιμοποιούν συνδρομές για καταναλωτικά προϊόντα λιανικής. Μάλιστα, το 34 τοις εκατό υποστηρίζει ότι οι συνδρομές τους επιτρέπουν να δοκιμάσουν νέα και διαφορετικά προϊόντα.
Ωστόσο, το ξεκίνημα ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν είναι εύκολο. Το Rent the Runway έχει αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες, διακόπτοντας ακόμη και για λίγο τις εγγραφές νέων συνδρομών το 2019 λόγω χαμένων και καθυστερημένων παραγγελιών. Οι έμποροι λιανικής πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη το κόστος διαχείρισης αποθεμάτων και στεγνού καθαρισμού κατά την έναρξη της ενοικίασης.
Προς το παρόν, οι εταιρείες προσπαθούν απλώς να αυξήσουν τις υπηρεσίες ενοικίασης τώρα, με την απόκτηση νέων πελατών να είναι το βασικό μέλημά τους αυτήν τη στιγμή.
Η ανάπτυξη της ενοικίασης δε θα επιβραδυνθεί σύντομα. Μπορεί το μοντέλο να ζει ακόμα τις πρώτες μέρες του, για εταιρείες πέραν του “έμπειρου” Rent the Runway, αλλά όλα δείχνουν ότι, μαζί με τα second hand καταστήματα και τις ανάλογες πλατφόρμες resale, η ενοικίαση ρούχων και αξεσουάρ αποτελεί μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες τάσεις στη μόδα.
Με πληροφορίες από Fashion United και Vogue
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.