26 Απρ 2024
READING

Γιατί η Lamborghini είναι διστακτική με την ηλεκτροκίνηση

3 MIN READ

Γιατί η Lamborghini είναι διστακτική με την ηλεκτροκίνηση

Γιατί η Lamborghini είναι διστακτική με την ηλεκτροκίνηση

Παρόλο που σχεδόν στο σύνολό τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων τους, καθώς μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, η Lamborghini δε δείχνει να ακουλουθεί προς το παρόν την τάση.

Ο CEO της, Stephan Winkelmann, δηλώνει ότι δεν μπορεί ακόμα να δει τη Lamborghini ως ένα brand αποκλειστικά ηλεκτρικό, παρόλο που ακόμα και η μητρική της, η Volkswagen Group, έχει επενδύσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να φέρει τα ηλεκτροκίνητα των brands της στους δρόμους και να γίνει η κορυφαία στην ηλεκτροκίνηση, εκτοπίζοντας τη Tesla.

Το brand με τη niche αγορά περιμένει τις εξελίξεις σχετικά με τα συνθετικά καύσιμα και κυρίως το αν αυτά θα θεωρηθούν και τυπικά μια εναλλακτική επιλογή καυσίμων μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, πέρα από τις μπαταρίες των ηλεκτροκινούμενων.

Διαβάστε ακόμα: H Lamborghini θα φτιάξει υβριδικά μοντέλα με συνθετικά καύσιμα

Έτσι, ο κατασκευαστής αναμένει την επίσημη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή απαγόρευση αρχίζει να ισχύει από το 2035, αλλά οι μικρότεροι κατασκευαστές, όπως η Lamborghini, έχουν έναν χρόνο επιπλέον περιθώριο, μέχρι το 2036. Συνεπώς, εξηγεί ο Winkelmann, δε χρειάζεται μα αποφασίσουν αμέσως για την τελική περιβαλλοντικά φιλική κατεύθυνση που θα πάρουν για τα οχήματά τους. Φαίνεται ότι η Lamborghini θέλει να στραφεί για τα αυτοκίνητά της στα συνθετικά καύσιμα, στα οποία επενδύει και η Porsche, επίσης της Volkswagen Group. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει κάποια νομοθετική αλλαγή, την οποία δεν μπορώ να διαβλέψω αυτήν τη στιγμή», λέει ο Winkelmann. Στην περίπτωση που τελικά τα συνθετικά καύσιμα δε λάβουν αυτήν την αναγνώριση από τις αρχές, η Lamborghini θα είναι πλήρως ηλεκτρική το αργότερο στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Προς το παρόν, πάντως, η μάρκα παραμένει πιστή στη βενζίνη, χωρίς άμεσα σχέδια να την εγκαταλείψει. Το πρώτο της EV θα το λανσάρει μόλις το 2028, ενώ φέτος θα κυκλοφορήσει το νέο της Huracan Sterrato, την off-road εκδοχή του κουπέ της με τον V10 κινητήρα – που θα κινείται με βενζίνη.

Η Lamborghini δεν είναι το μόνο brand που είναι συγκρατημένο απέναντι στα EVs. Και η BMW θεωρεί ότι δεν είναι εφικτό ακόμα ο κόσμος να προχωρήσει αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση, αν και εδώ η εξήγηση αφορά το ευρύτερο πλαίσιο των συνθηκών στην αγορά των ηλεκτροκίνητων. Η BMW λέει ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που δεν έχουν λυθεί, όπως η εξάρτηση για τα υλικά από χώρες όπως η Κίνα ή το ελλιπές δίκτυο σταθμών φόρτισης. Αν και ο Γερμανός κατασκευαστής έχει επενδύσει σημαντικά στα EVs του, πιστεύει ότι η αγορά αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης δεν έχει πεθάνει και ότι είναι αυτή που μπορεί να προσφέρει καινούρια αυτοκίνητα σε καταναλωτές για τους οποίους ένα ηλεκτροκίνητο είναι πολύ ακριβό. Και αυτό είναι προτιμότερο για το περιβάλλον, από το να συνεχίσουν να οδηγούν το παλιό τους αυτοκίνητο.

Eν τω μεταξύ, οι επιδόσεις της Lamborghini για το πρώτο μισό του 2022 είναι εντυπωσιακές, δεδομένων μάλιστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αυτκινητοβιομηχανία στο σύνολό της, λόγω των ελλείψεων σε ημιαγωγούς. Το εξάμηνό της έκλεισε με αποτελέσματα – ρεκόρ, καθώς πούλησε συνολικά 5090 οχήματα, 30,6% περισσότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν. Οι ελλείψεις δεν επηρέασαν την κατασκευαστική ικανότητα του brand, παρόλο που αύξησαν τα κόστη της και μεγάλωσαν τους χρόνους παράδοσης των οχημάτων. Το ότι η μάρκα ανήκει στον όμιλο Volkswagen λειτούργησε βοηθητικά, καθώς, επειδή η παραγωγή της Lamborghini είναι μικρή αλλά τα περιθώρια κέρδους μεγάλα, ο όμιλος της δίνει προτεραιότητα στην προμήθεια των ημιαγωγών.

Με πληροφορίες από TechCrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.