26 Απρ 2024
READING

Γιατί η Ford δεν ανησυχεί για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων

4 MIN READ

Γιατί η Ford δεν ανησυχεί για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων

Γιατί η Ford δεν ανησυχεί για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων

Καθώς όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες βιάζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και να εξελίξουν τις τεχνολογίες τους, προβλέποντας ένα μέλλον στο οποίο οι καταναλωτές προτιμούν τα EVs αλλά και για να πετύχουν τους στόχους για μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι αυτό των μπαταριών.

Το βασικό πρόβλημα, κυρίως για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι η εξάρτηση από τους κατασκευαστές μπαταριών στην Κίνα, και ο αγώνας ταχύτητας για να δημιουργηθούν στην Ευρώπη οι εγκαταστάσεις για την παραγωγή τους. Ωστόσο, και σε ολόκληρο τον κόσμο, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού δημουργούν σοβαρές ελλείψεις σε πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών, δεδομένου μάλιστα ότι το 20% της παραγωγής του απαραίτητου νικελίου γίνεται στη Ρωσία. Ο πόλεμος δημιούργησε ελλείψεις σε κοβάλτιο και νικέλιο, κάτι που, επιπλέον, πιέζει και τις τιμές των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Όμως η Ford, η οποία έχει θέσει υψηλούς στόχους για την παραγωγή της, θέλοντας να ηγηθεί στην αγορά, δηλώνει τώρα ότι έχει αρκετές μπαταρίες για να πετύχει τους στόχους της, που είναι η παραγωγή 600.000 ηλεκτροκίνητων ετησίως μέχρι το 2023, ένα τεράστιο άλμα παραγωγικότητας, σε σύγκριση με τα 27.140 EVs που πούλησε το 2021 στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η αυτοκινητοβιομηχανία, που επενδύει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να εμπλουτίσει την παραγωγή της, είπε ότι έχει καλύψει σε ποσοστό 70% τον στόχο της να εξασφαλίσει αρκετές μπαταρίες για να φτάσει μέχρι το 2026 να κατασκευάζει 2 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα ετησίως.

Διαβάστε ακόμα: VW: Η παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη

Φαίνεται ότι η Ford δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο, κάνοντας μια διαφορετική επιλογή: Εισάγει φθηνότερες μπαταρίες, με βάση τον σίδηρο, από την Κίνα, όπου αυτές οι μπαταρίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, προσπερνώντας έτσι τα ζητήματα που δημιουργεί η ελλειψη και οι υψηλές τιμές του κοβαλτίου και του νικελίου.

Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά από συνεργασίες με προμηθευτές, οι οποίες περιλαμβάνουν μάλιστα και συμβόλαια για αγορά πρώτων υλών κατευθείαν από εταιρείες εξόρυξης, κάτι βέβαια που έχουν ήδη κάνει και άλλοι κατασκευαστές.

Αλλά η αισιοδοξία της για επίτευξη των στόχων της και την κάλυψη των αναγκών της βασίζεται αφενός στο γεγονός ότι προσθέτει στην γκάμα της έναν δεύτερο τύπο μπαταρίας, με τη διαφορετική χημική σύνθεση LFP (μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου), εκτός από την μπαταρία NCM (νικελίου μαγγανίου κοβαλτίου), και αφετέρου στο ότι σκοπεύει να παράγει και η ίδια μπαταρίες LFP στις ΗΠΑ, σε εργοστάσιο που θα έχει έτοιμο μέχρι το 2026 – το οποίο θα προστεθεί στα προϋπάρχοντα τρία εργοστάσιά της μπαταριών.

Το κέρδος από αυτήν την επιλογή είναι σαφές, αφού οι μπαταρίες LFP κοστίζουν τουλάχιστον 30% λιγότερο, μιας που σίδηρος και φώσφορος υπάρχουν αρκετά. Έτσι, είναι φθηνότερο για τη Ford τόσο να τις αγοράζει, όσο και να τις κατασκευάζει.

Διαβάστε ακόμα: Η Panasonic θέλει να αυξήσει την αποδοτικότητα των μπαταριών για τα Tesla κατά 20%

Επιπλόν, οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι μπαταρίες είναι πιο ανθεκτικές, άρα διαρκούν περισσότερο, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να αναφλεγούν, καθώς η χημική τους σύνθεση είναι πιο σταθερή.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί δε χρησιμοποιούν οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες περισσότερες τέτοιες μπαταρίες, η απάντηση είναι ότι οι LFP υστερούν σημαντικά σε πυκνότητα, αφού αποθηκεύουν 30% λιγότερη ενέργεια από τις μπαταρίες NCM με νικέλιο, που σημαίνει ότι προσφέρουν πολύ μικρότερη εμβέλεια, κάτι που δεν αρέσει στους δυτικούς καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να φορτίζουν όσο πιο αραιά γίνεται. Αντίθετα, οι οδηγοί στην Κίνα ενδιαφέρονται περισσότερο για την τιμή και την αντοχή.

Άνθρωποι του κλάδου λένε ότι, για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη της εμβέλειας, οι κατασκευαστές θα μπορούσαν ίσως να επανασχεδιάσουν τα οχήματά τους, ώστε να χωρέσουν περισσότερες κυψέλες στις μπαταρίες LFP. Εξάλλου, η Ford δεν είναι η πρώτη που έχει αυτήν την ιδέα. Η Tesla ήδη χρησιμοποιεί μπταταρίες χωρίς κοβάλτιο στα οχήματά της των μικρών κατηγοριών, και αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές, πέρα από τη Ford. Έτσι, τελικά οι μπαταρίες με νικέλιο θα είναι εκείνες που θα επιλέγονται για τα πιο ακριβά μοντέλα, που έχουν υψηλότερες απαιτήσεις.

Με πληροφορίες από Axios
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.