Δεν είναι τυχαίο που το TikTok βρίσκεται στα χείλη όλων το τελευταίο διάστημα, είτε πρόκειται για τους μεγάλους παίκτες των social media είτε για τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου που παρέχουν διαφημιστικές υπηρεσίες ή προσπαθούν να βρουν την επόμενη μεγάλη τάση στο e-commerce, ή ακόμα και τη μουσική βιομηχανία, που αναζητά τρόπους να ανιχνεύσει τις τάσεις στον χώρο και να εντοπίσει το επόμενο viral κερδοφόρο ταλέντο.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το TikTok είναι η πρώτη εφαρμογή που δεν ανήκει στη Meta, που να έχει φτάσει τα τρία δισεκατομμύρια downloads παγκοσμίως. Εξού και η ίδια η Meta προσπαθεί να μιμηθεί τα χαρακτηριστικά του στις δικές της εφαρμογές, όχι ακριβώς επιτυχημένα. Ακόμα και το σταθερά δημοφιλές YouTube έχει λανσάρει τα Shorts, σύντομα βίντεο που πατούν στο concept των μονόλεπτων βίντεο του TikTok.
Όσον αφορά τη μουσική βιομηχανία, το γεγονός ότι το TikTok έγινε γνωστό για τα lip-sync βιντεάκια, έβαλε δηλαδή τη μουσική στον πυρήνα της δημιουργικότητας των χρηστών, ήταν επόμενο να έχει αντίκτυπο στον κόσμο της μουσικής, όσο ανέβαινε η δημοτικότητά του. Πλέον, το TikTok θεωρείται ένα πολύ καλό εργαλείο για να ανακαλύπτει κανείς καινούρια μουσική, και συχνά έχει οδηγήσει στη δόξα καλλιτέχνες των οποίων η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί σε viral βίντεο. Έκθεση της εταιρείας λέει ότι πέρυσι, 175 τραγούδια που ήταν trending στην πλατφόρμα, έφτασαν στις πρώτες εκατό θέσεις του chart του Billboard, ενώ άλλη έκθεση υποστηρίζει ότι τα τραγούδια που γίνονται δημοφιλή στο TikTok έχουν και περισσότερα views στο YouTube, αλλά στριμάρονται και περισσότερο στις πλατφόρμες streaming μουσικής, όπως το Spotify.
Λαμβάνοντας αυτά τα δεδομένα υπόψη, δεν προκαλεί εντύπωση η είδηση ότι το TikTok κατέθεσε στην Υπηρεσία Ευρεσιτεχνίας και Σημάτων Κατατεθέντων των ΗΠΑ, αίτηση κατοχύρωσης μιας υπηρεσίας με το όνομα «TikTok Music». Αν και ούτε το TikTok ούτε η μητρική του, η κινεζική ByteDance, έχουν κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο – η αίτηση καταχωρήθηκε ήδη τον Μάιο, εξάλλου -, οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι το TikTok πιθανόν ετοιμάζεται να λανσάρει μια εφαρμογή για αγορά, αναπαραγωγή, κοινοποίηση και κατέβασμα ή streaming μουσικής.
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι περίεργο που δεν το έχει κάνει ήδη, ώστε να έχει περισσότερα έσοδα, αντί να σπρώχνει τους χρήστες στο Spotify και το Apple Music για να ακούσουν εκεί τα τραγούδια που ανακάλυψαν μέσα στο TikTok.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ByteDance έχει ήδη μια τέτοια υπηρεσία, το Resso, που είναι διαθέσιμο στην Ινδία, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, όπου μόνο φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, είχε 42,3 εκατομμύρια downloads και 184 εκατομμύρια συνολικά. Πληροφορίες του TechCrunch αναφέρουν ότι η Byte Dance σκεφτόταν να λανσάρει το Resso σε ώριμες δυτικές αγορές όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά τους δυτικούς παρόχους υπηρεσιών streaming μουσικής, αφού είναι σχεδιασμένο με χαρακτηριστικά social media, που ενδεχομένως θα το έκαναν πιο δελεαστικό στους χρήστες. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να προσπεράσει κομμάτια σκρολάροντας, μπορεί ακόμα να σχολιάσει σε τραγούδια και άλμπουμ, ή να δημιουργήσει και να μορφοποιήσει εξώφυλλα για τις playlists. Aυτά περίπου θα μπορούσε να προσφέρει και το TikTok Music, όπως φαίνεται από τη σχετική αίτηση της πατέντας.
Γιατί η αίτηση αυτή καλύπτει μια πλούσια γκάμα πιθανών υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να καλύπτονται με το εμπορικό σήμα «TikTok Music». Σε αυτές περιλαμβάνονται το livestreaming μουσικής και interactive μέσων βίντεο στους τομείς «της διασκέδασης, της μόδας, των σπορ και των επίκαιρων events». Ακόμα, μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να προσφέρει στους χρήστες περιεχόμενο podcast και ραδιοφωνικών εκπομπών, γεγονός που θα την καθιστούσε σοβαρό ανταγωνιστή για το Spotify και την Apple Music, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό για την επιτυχία τους στα podcasts –ισχυρή τάση, εξάλλου, από μόνη της.
Αν το TikTok Music λανσαριστεί με όλα αυτά τα γνωρίσματα, σε συνδυασμό με το SοundOn, την πλατφόρμα marketing και διανομής που λάνσαρε η εταιρεία για τους καλλιτέχνες πριν λίγους μήνες, τότε το TikTok προσφέρει ουσιαστικά μια ολοκληρωμένμη λύση τόσο για τους ακροατές όσο και για τους καλλιτέχνες – δημιουργούς.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι τα σχέδια του TikTok δεν προχωρούν πάντα όπως τα περιμένει. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, η υπηρεσία Shopping μέσω livestreaming, που ενώ έχει εδώ και χρόνια επιτυχία στην Κίνα και όλοι ανέμεναν ότι θα κατακτήσει τη δυτική αγορά, δεν τα πήγε καλά, σε βαθμό που η εταιρεία να κάνει πίσω στα σχέδιά της. Επιπλέον, υπάλληλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ήταν και η βασική αγορά όπου δοκιμαζόταν η υπηρεσία, κατήγγειλαν τοξικό περιβάλλον εργασίας, και παραβάσεις του νόμου σχετικά με τα εργασιακά. Ίσως δηλαδή το λανσάρισμα του Resso ή του TikTok Music καθυστερήσει, μέχρι να βρεθεί η φόρμουλα εφαρμογής αυτών των πλάνων στις δυτικές αγορές.
Με πληροφορίες από TechCrunch
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.