26 Απρ 2024
READING

Μειώνονται 80% οι θέσεις εργασίας για το metaverse

3 MIN READ

Μειώνονται 80% οι θέσεις εργασίας για το metaverse

Μειώνονται 80% οι θέσεις εργασίας για το metaverse

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε αυτόν το μήνα από την McKinsey & Company με τίτλο «Value Creation in the Metaverse» εκτιμά ότι το metaverse πρόκειται να αξίζει 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, η οποία υπογραμμίζει μια μελέτη από την Revelio Labs, οι αναρτήσεις για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το «metaverse» μειώθηκαν κατά ένα επιβλητικό 81% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2022.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανέφερε ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, η λέξη metaverse εμφανίστηκε σε κατατεθέντα έγγραφα περισσότερες από 1.100 φορές, σύμφωνα με τους Times. Συγκριτικά, το προηγούμενο έτος υπήρχαν 260 αναφορές, ενώ τις προηγούμενες δύο δεκαετίες ήταν λιγότερες από δώδεκα συνολικά.

Η έννοια του metaverse άρχισε να ακούγεται ευρέως μετά την αίσθηση προκάλεσε πέρυσι τον Οκτώβριο, η Facebook αλλάζοντας το όνομα της σε «Meta», παράλληλα με την απόφασή της να ξοδεύει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για αυτόν τον τομέα.

Διαβάστε ακόμα: Η ύφεση της οικονομίας προσοχής | Γιατί Netflix, Facebook, YouTube, Spotify χάνουν το κοινό τους;

Το metaverse φαίνεται πως εξελίσσεται σε έναν χώρο μεγάλης αξίας για τους retailers και όχι απλώς μια παροδική μόδα. Ολοένα και περισσότερα fashion brands από το 2007 μέχρι και σήμερα δραστηριοποιούνται στους virtual κόσμους, όπως οι Adidas, Armani και Calvin Klein που πειραματίστηκαν με την ψηφιακή μόδα μέσω της πλατφόρμας Second Life, η οποία κατέκτησε σχεδόν ένα εκατομμύριο subscribers το 2007. Μέσα στα επόμενα χρόνια η ​​Diesel άρχισε να πουλά ρούχα και έπιπλα στο The Sims, ενώ το 2019, η Louis Vuitton ανέπτυξε το «skins», μια in-game αγορά που αλλάζει την εμφάνιση των παικτών του League of Legends.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξαιτίας της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου έχει επηρεάσει όλον τον επιχειρηματικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών γιγάντων. Τα δύσκολα οικονομικά τρίμηνα των Big Tech – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft – μεταφράζονται σε επιβράδυνση προσλήψεων, πάγωμά τους ή ακόμα και απολύσεις.

Τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα περικόψει τα σχέδια προσλήψεων λόγω της ύφεσης. Αντίστοιχα θα πράξει και το Google. Ακόμη και η Apple, η οποία τα πάει καλύτερα από τα περισσότερα μέλη της Big Tech, αναπροσαρμόζει τις προσλήψεις της.

Προς το παρόν, το metaverse δεν αποτελεί κινητήρια δύναμη εσόδων για καμία μεγάλη εταιρεία και είναι άγνωστο πόσο εύκολα θα ακολουθήσουν οι καταναλωτές τις πλατφόρμες metaverse στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Η Meta παγώνει τις προσλήψεις, η Uber τις θεωρεί «προνόμιο»: Γιατί πιέζεται ο τεχνολογικός κλάδος

Επιπλέον, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Meta, η οποία διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στο metaverse, κάνει αλλαγές στο εργατικό της δυναμικό. Τον Μάιο ανακοίνωσε ότι θα επιβραδύνει ή θα παγώσει εντελώς τις νέες προσλήψεις και σε μεσαίες και ανώτερες θέσεις, έπειτα από την ανακοίνωση ότι αναβάλλει περαιτέρω προσλήψεις και entry-level υπαλλήλων. Τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου για πρώτη φορά στην ιστορία της ότι ο αριθμός των χρηστών του Facebook μειώθηκε. Καθώς η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, όπως ήταν οι αρχικές προβλέψεις, η Meta μειώνει τις θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία επιβαρύνθηκε από τις αλλαγές της πολιτικής απορρήτου της Apple, που της στέρησαν και θα εξακολουθήσουν να της στερούν σημαντικά διαφημιστικά έσοδα· αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο στην απόδοσή της, όπως και στων περισσοτέρων εταιρειών, εξάλλου. Εκπρόσωπός της ανακοίνωσε ότι η εταιρεία επανεκτιμά «την εισροή των ταλέντων της, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές της ανάγκες και, στο φως της πορείας που υποδεικνύει αυτή η περίοδος κερδών» επιβραδύνει ανάλογα και την ανάπτυξή της.

Γενικά, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροβιότητα και τις δυνατότητες του metaverse, ενώ υπάρχουν και ορισμένες ανησυχίες σε σχέση με το αν πρόκειται να είναι μια θετική προσθήκη στη ζωή μας.

Με πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.