25 Απρ 2024
READING

To ανθρακικό αποτύπωμα του Amazon αυξήθηκε 18%

3 MIN READ

To ανθρακικό αποτύπωμα του Amazon αυξήθηκε 18%

To ανθρακικό αποτύπωμα του Amazon αυξήθηκε 18%

Aν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της εταιρείας, τον όγκο και τη φύση των επιχειρήσεών της και την εξάπλωσή της στον κόσμο, τότε το λιγότερο που πρέπει να υποθέσει είναι ότι το Amazon επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.

Και όντως έτσι είναι. Ο μεγαλύτερος λιανέμπορος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει πολλή σκληρή δουλειά να κάνει, αν θέλει να μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα, που ισούται με αυτό μιας μικρής χώρας. Για την ακρίβεια, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του Amazon ισούνται με εκείνες του Μπαγκλαντές, δηλαδή φτάνουν τα 71,54 εκατομμύρια τόνους. Αυτό το νούμερο είναι κατά 30% υψηλότερο από των εκπομπών του συνόλου της αμερικανικής κυβέρνησης, που εκλύει 47,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon παγώνει τα σχέδιά του για νέες εγκαταστάσεις

Η πανδημία δε βοήθησε τα πράγματα, όσον αφορά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων του. Η εκτόξευση του ηλεκτρονικού εμπορίου και άρα του Amazon είχε ως συνέπεια οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας να αυξηθούν κατά 18% το 2021. Καθώς δηλαδή η εταιρεία προσπαθεί να αναπτύξει την επιχείρηση και τα έσοδά της, αυξάνει μαζί και το ανθρακικό της αποτύπωμα.

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της εταιρείας κάνουν λόγο για την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας μέχρι το 2040. Ωστόσο, από το 2019, οπότε και έρχισε να δημοσιοποιεί επισήμως στοιχεία, μέχρι το 2021, σημειώθηκε μια άνοδος 40% στο ανθρακικό αποτύπωμα του Amazon. Μάλιστα, αυτή η περιβαλλοντική επιβάρυνση συμβαίνει ενώ η εταιρεία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτοματισμούς στις διαδικασίες της και έχει στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους δρόμους των ΗΠΑ τα νέα ηλεκτροκίνητα φορτηγάκια της, για τις παραδόσεις των προϊόντων της.

Πρόκειται για το project της απανθρακοποίησης του last-mile delivery στόλου της, που ανακοίνωσε το 2019 ο Jeff Bezos, με την απόφαση αγοράς 100.000 ηλεκτροκίνητων βαν από τη Rivian. Tα πρώτα φορτηγάκια άρχισαν να παραδίδονται και να κυκλοφορούν τον Ιούλιο και η προσδοκία είναι ότι θα είναι όλα έτοιμα και στους δρόμους μέχρι το 2030. Επιπλέον, έχει παραγγείλει ακόμα μερικές χιλιάδες ηλεκτροκίνητα φορτηγάκια από τη Stellantis και τη Mercedes-Benz.

H επενδυτική στήριξη της Rivian γίνεται μάλιστα από το fund των δύο δισεκατομμυρίων που δημιούργησε το Amazon το καλοκαίρι του 2020, με στόχο την ενίσχυση εταιρειών που αναπτύσσουν βιώσιμες τεχνολογίες, στο πλαίσιο της δέσμευσης για επίτευξη των στόχων του Παρισιού μέχρι το 2040.

Διαβάστε ακόμα: Προβλήματα για τις startups που καινοτομούν στην ηλεκτροκίνηση

Φαίνεται, όμως, ότι τα παραπάνω δεν ακυρώνουν τη συνεχιζόμενη άνοδο των εκπομπών του κολοσσού. Το Amazon λέει ότι η κλίμακα με την οποία κατασκευάζει και μεταφέρει προϊόντα, αλλά και η υπολογιστική δύναμη που χτίζει, έχουν υψηλή ένταση άνθρακα. Εν τω μεταξύ, μεταξύ του 2020 και του 2021, η εταιρεία διπλασίασε το μέγεθος του δικτύου διεκπεραίωσης και διεύρυνε το δίκτυο διανομής της.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το πραγματικό ανθρακικό αποτύπωμα του Amazon είναι μάλιστα ακόμα υψηλότερο, αφού τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις εκπομπές που παράγονται από την κατασεκυή των προϊόντων τρίτων μερών.

Υπάρχει όμως και ένα θετικό σημείο στα στοιχεία αυτά, το ότι η συνολική ένταση άνθρακα της εταιρείας έπεσε κατά 1,9%. Η μέτρηση αυτή ποσοτικοποιεί το σύνολο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά δολάριο τζίρου πωλήσεων.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Amazon σημειώνει ότι αυτή η πτώση «αντανακλά τη γρήγορη πρόοδό μας όσον αφορά την απανθρακοποίηση των επιχειρήσεών μας, καθώς συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε ως εταιρεία». Λέει ακόμα ότι περίπου το μισό αυτής της βελτίωσης οφείλεται στις επενδύσεις της εταιρείας σε ανανεώσιμη ενέργεια και σε βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων της.

Με πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.