20 Απρ 2024
READING

Το μέλλον της PepsiCo πέρα από τα κλασικά αναψυκτικά

4 MIN READ

Το μέλλον της PepsiCo πέρα από τα κλασικά αναψυκτικά

Το μέλλον της PepsiCo πέρα από τα κλασικά αναψυκτικά

Η PepsiCo, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία που παράγει, εμπορεύεται και διανέμει σνακ, ποτά και άλλα προϊόντα, με brands που ουσιαστικά έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητα των καταναλωτών όλου του κόσμου, από τη διάσημη Pepsi μέχρι τα πατατάκια Lay’s, φαίνεται ότι φιλοδοξεί σε ένα μέλλον με ποτά νεων κατηγοριών, σε συμφωνία με τις τελευταίες τάσεις.

Iδρύθηκε το 1965 με τη συγχώνευση της Pepsi-Cola Company και της Frito-Lay, Inc. Έκτοτε, η PepsiCo έχει επεκταθεί από το συνονόματό προϊόν της, Pepsi, σε ένα ευρύτερο φάσμα από μάρκες τροφίμων και ποτών, η μεγαλύτερη από τις οποίες περιλαμβάνει την απόκτηση της Tropicana το 1998 και της Quaker Oats το 2001, η οποία πρόσθεσε και τη μάρκα Gatorade στο χαρτοφυλάκιό της.

Σήμερα, όλο και απομακρύνεται από την παραγωγή αναψυκτικών και στρέφεται προς πιο υγιεινά ποτά, όπως το ανθρακούχο νερό και τα ενεργειακά ποτά.

Σύμφωνα με την Elizabeth Ebert, της Infosys Consulting, η εταιρεία ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να δώσει προτεραιότητα σε σκευάσματα χαμηλής περιεκτικότητας ή χωρίς καθόλου ζάχαρη, βλέποντας ότι ανταποκρίνονται περισσότερο στις τελευταίες προτιμήσεις των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήσεις ποτών χωρίς ζάχαρη ξεπερνούν γρήγορα το παραδοσιακό τμήμα αναψυκτικών της PepsiCo.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη τριών βασικών υποκατηγοριών στα ποτά: μη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αθλητικά και ενεργειακά ποτά, μαζί με έτοιμο προς κατανάλωση καφέ. Ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι, η PepsiCo εγκατέλειψε τις μάρκες χυμών της, Naked και Tropicana, λόγω της μείωσης των πωλήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Μικρότερες συσκευασίες, περισσότερα κέρδη για την PepsiCo

Ωστόσο, η διατροφική αλλαγή είναι μέρος μιας πολυετούς στρατηγικής της PepsiCo για την αναδιαμόρφωση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου ποτών της, καθώς στο αμερικανικό κοινό οι πωλήσεις τέτοιου είδους προϊόντων είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από τις πωλήσεις αναψυκτικών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούν το 80%.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η PepsiCo δημιούργησε γρήγορα μια έκδοση zero sugar όλων των ποτών της όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας με την Pepsi Max το 2007.

Οι επωνυμίες αθλητικών και ενεργειακών προϊόντων — στις οποίες περιλαμβάνονται οι Gatorade, Rockstar Energy και Bang Energy — αποτελούν πλέον μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής τροχιάς της μητρικής εταιρείας. Η Rockstar, ειδικότερα, είναι μια μάρκα την οποία η PepsiCo σχεδιάζει να ενισχύσει μέσω του μάρκετινγκ αλλα και των νέων προσφερόμενων γέυσεών της στο μέλλον.

Ένας άλλος μεγάλος πυλώνας για την επιχείρηση ποτών είναι ο έτοιμος καφές, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με τα Starbucks. Η εταιρεία προσθέτει περισσότερους κωδικούς των RTD ροφημάτων καφέ με την επωνυμία αυτή, όπως ροφήματα με καφέ εσπρέσο.

Η εταιρεία επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό σε ανερχόμενες μάρκες μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν η επένδυση στη γερμανική startup Air Up, που έχει αναπτύξει ένα σύστημα αρωματισμού του νερού χωρίς ζάχαρη και πρόσθετα.

Διαβάστε ακόμα: H PepsiCo πιστεύει ότι οι καμπάνιες βιωσιμότητας δε χρειάζεται να είναι τέλειες

Επίσης, προσπαθεί να αναπτύξει την επιχείρησή της στο ανθρακούχο νερό τόσο μέσω εξαγορών όσο και μέσω της εσωτερικής ανάπτυξης της επωνυμίας της. Γι’ αυτό, εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής seltzer, SodaStream, το 2018, για 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια χρονιά, η PepsiCo λάνσαρε τη δική της επωνυμία αρωματικού seltzer, Bubly, για να επωφεληθεί από την αυξανόμενη δημοτικότητα του ανθρακούχου νερού με γεύσεις στους νέους καταναλωτές. Ένα χρόνο πριν, το 2017, η PepsiCo σύναψε συμφωνία με τη νορβηγική μάρκα υψηλής ποιότητας νερού Voss, για τη διανομή του σε όλο το κανάλι εστιατορίων των ΗΠΑ.

Και αν οι κινήσεις της Pepsico είναι δηλωτικές των τάσεων που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά, με το κοινό να αναζητά νέεες γεύσεις και εμπειρίες, αλλά και ποιότητα, κάποιοι φορείς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη δημοτικότητα ορισμένων από αυτές τις κατηγορίες ποτών και ροφημάτων. Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέτασε την ασφάλεια ορισμένων από τα πιο συχνά καταναλώσιμα ενεργειακά ποτά, εκφράζοντας ανησυχίες για τη μακροχρόνια τακτική κατανάλωση καφεΐνης, την οποία περιέχουν, ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεών της.

Διαβάστε ακόμα: Τάση | Γιατί τα ψηλόλιγνα κουτάκια αναψυκτικών παραγκωνίζουν τα κλασικά

Μια άλλη ανησυχία σχετίζεται με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών με αλκοόλ σε τακτική βάση, η οποία υποδεικνύει την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πιο δυσμενών συνεπειών, όπως ενός τραυματισμού.

Η τελευταία κύρια ανησυχία αφορούσε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορισμένων ενεργειακών ποτών, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία εάν καταναλώνονται τακτικά. Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης όχι μόνο αυξάνουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τα δόντια, τη χοληστερίνη, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ενέργειας. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης από τα ενεργειακά ποτά είναι συχνά αρκετές για να ξεπεράσουν τα οφέλη τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.