22 Ιαν 2025
READING

Η Hugo Boss λανσάρει virtual reality δοκιμαστήρια για τους online αγοραστές

4 MIN READ

Η Hugo Boss λανσάρει virtual reality δοκιμαστήρια για τους online αγοραστές

Η Hugo Boss λανσάρει virtual reality δοκιμαστήρια για τους online αγοραστές

Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας στο λιανεμπόριο ίσως δεν μπορούν να βρουν ιδανικότερο πεδίο εφαρμογής από τη βιομηχανία της μόδας. Ο κλάδος, εκ φύσεως δημιουργικός, είναι πρόθυμος να δοκιμάσει ό,τι νέο προσφέρουν οι τεχνολογικές εφαρμογές και τα brands σπεύδουν να επωφεληθούν από αυτές τις δυνατότητες, στην προσπάθειά τους να διαφοροποιηθούν σε ένα – εκτός από δημιουργικό  – έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Καθώς το ζητούμενο είναι να κερδηθεί ο καταναλωτής μέσα από μια αξιόλογη εμπειρία αγορών, τα brands επιδιώκουν να ενσωματώσουν τις νέες αυτές τεχνολογικές εφαρμογές στις shopping συνήθειες του κοινού. Κάπως έτσι, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα γίνονται όλο και περισσότερο μέρος του αγοραστικού ταξιδιού του πελάτη, αναδεικνύοντας τον χώρο της μόδας σε πεδίο εξοικείωσης του καταναλωτικού κοινού με το μέλλον.

Mέσα σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική Hugo Boss λανσάρει ένα virtual δοκιμαστήριο, το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές να δοκιμάζουν ρούχα μέσω εξατομικευμένων άβαταρ. Αυτή η δυνατότητα προσφέρεται αρχικά στους καταναλωτές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, μέσω της συνεργασίας του brand με την εταιρεία εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας Reactive Reality.

Διαβάστε ακόμα: Η επαυξημένη πραγματικότητα στο λιανικό εμπόριο και ο αντίκτυπος της στις πωλήσεις

Ο αγοραστής μπορεί να δημιουργήσει το προσωπικό του άβαταρ, με τις ακριβείς αναλογίες του σώματός του, και μέσω αυτού να δοκιμάσει χιλιάδες διαθέσιμα προϊόντα Hugo Boss, ώστε να αποκτήσει μια ακριβή εικόνα για το πώς θα έδειχνε ένα κομμάτι επάνω του και στην πραγματικότητα. Η τεχνολογία αυτή δίνει τη δυνατότητα για online αγορές με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερη αναποφασιστικότητα για τους καταναλωτές, άρα περισσότερες μετατροπές για τη μάρκα, διευρύνει τις επιλογές τους, εφόσον μπορούν να δοκιμάσουν εικονικά χιλιάδες προϊόντα, μειώνει τις πιθανότητες των επιστροφών, μιας και ο πελάτης έχει σχεδόν δοκιμάσει το προϊόν, και φυσικά προσφέρει μια αξιομνημόνευτη εμπειρία, που σημαίνει ότι η μάρκα κατοχυρώνει μια σημαντική θέση στη συνείδηση του καταναλωτή και μπαίνει στις προτιμήσεις του. Τέλος, το virtual δοκιμαστήριο φιλοδοξεί να αποτελέσει ουσιαστικά the next best thing σε σχέση με τις φυσικές αγορές, για τους πελάτες που τις αποφεύγουν λόγω των κινδύνων της πανδημίας και αναζητούν μια πιο ασφαλή επιλογή.

Oι εφαρμογές virtual και επαυξημένης πραγματικότητας δείχνουν ότι μπορούν να καλύψουν όσα χάνει ο καταναλωτής μέσα από το online shopping και μένοντας μακριά από ένα φυσικό κατάστημα, και αυτό είναι σημαντικό γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι το 62% των αγοραστών διστάζουν να αγνοήσουν παντελώς τη διά ζώσης επαφή με το προϊόν πριν το αγοράσουν, εξού και επιστρέφουν πάντα στα φυσικά καταστήματα.

Αλλά δεν είναι μόνο εκτός φυσικού καταστήματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι τεχνολογίες. Το παράδειγμα της Hugo Boss είναι αντιπροσωπευτικό τού πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να φέρει την εμπειρία των ηλεκτρονικών αγορών σε ένα επίπεδο που να συνδυάζει τα καλύτερα των δύο κόσμων, του ψηφιακού και του φυσικού, εμπλουτίζοντας την online αλληλεπίδραση με γνωρίσματα που παραπέμπουν στο διά ζώσης shopping. Ωστόσο, αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται ήδη από μεγάλους retailers και για να εμπλουτίσουν την ίδια την εμπειριά των φυσικών αγορών, μέσα στα φυσικά καταστήματα.

Από την COS, το brand της H&M, που στα δοκιμαστήριά της δοκιμάζει τους «έξυπνους καθρέφτες», οι οποίοι μπορούν να κάνουν εξατομικευμένες προτάσεις ανάλογα με τα ρούχα που δοκιμάζει ο καταναλωτής, μέχρι την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας μέσα μέσα στο ίδιο το φυσικό κατάστημα, ή τη συνύπαρξη ενός virtual κόσμου με τον φυσικό χώρο ενός καταστήματος, όπως δοκίμασαν πέρυσι τα Selfridges, φαίνεται ότι ο εικονικός και ο φυσικός κόσμος μπορούν να αλληλοεπικαλύπτονται και να λειτουργούν συμπληρωματικά – και το πεδίο του λιανεμπορίου μόδας είναι ιδανικό για να γίνει αυτό.

Επιπλέον, οι εφαρμογές αυτές μπορούν να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες του personalization, καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις προσωπικές πληροφορίες, μετρήσεις, δεδομένα αγορών του καταναλωτή και να του προτείνουν προϊόντα που του ταιριάζουν, ενισχύοντας έτσι την προσωπική του σχέση με το brand και κάνοντάς τον να νιώθει ότι αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του.

Η ενσωμάτωση όλων αυτών των ψηφιακών δυνατοτήτων στην καθημερινότητα των αγορών βρίσκεται βέβαια ακόμα σε μια συναρπαστική φάση εξέλιξης και ανακάλυψης και για τις δύο πλευρές. Οι λιανοπωλητές πρέπει να ανακαλύψουν τι ταιριάζει με την ταυτότητα και το κοινό τους, τι είναι αποτελεσματικό, και οι καταναλωτές να αποφασίσουν αν τα όσα θέλουν να τους προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες τους ενδιαφέρουν στ’ αλήθεια. Η στροφή των μεγάλων brands όπως της Hugo Boss, όμως, προς τις καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες, δείχνει αν μη τι άλλο ότι το λιανεμπόριο αλλάζει, τόσο στην φυσική, όσο και στην ηλεκτρονική μορφή του.

Με πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.