To Branding μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο θεμέλιος λίθος του μάρκετινγκ και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη συγκρότηση μιας αποτελεσματικής επιχειρηματικής στρατηγικής.
Χτίζοντας το κατάλληλο brand, μια επιχείρηση μπορεί να διοικεί στρατηγικά και με συνέπεια στην εταιρική της ταυτότητα, η οποία τη διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές της, ενώ παράλληλα την καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμη από τους πελάτες, τους εργαζόμενους και όλους εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί της.
Η δημιουργία ενός ισχυρού brand θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε επιχείρησης, καθώς αυτό θα τη βοηθήσει σημαντικά να αναδείξει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να πάρει μια ξεκάθαρη θέση στην αγορά όπου δραστηριοποιείται.
Όλα τα σημεία επαφής μιας επιχείρησης με τους πελάτες της θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με την εταιρική ταυτότητα. Η συσκευασία των προϊόντων, το κατάστημα, η ιστοσελίδα, τα social media κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο οικοδομείται η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση του κοινού προς το brand. Για αυτό, η επιλογή του πρέπει να γίνεται με σύνεση και συνέπεια, ενώ μια επιχείρηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη ότι απαιτείται χρόνος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η Nike διαμόρφωσε το brand της χάρη σε αθλητές και celebrities
Για παράδειγμα, οι εταιρείες Παπαδοπούλου και ΙΟΝ έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των καταναλωτών ως αγαπημένες μάρκες με διαχρονική αξία και θα πλησιάσουν τα επόμενα χρόνια έναν αιώνα ιστορίας. Δεν υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα αμιγώς ελληνικών εταιρειών στον κλάδο των τροφίμων με βιομηχανική παραγωγή αλλά και με τόσο ισχυρό branding.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διαχωριστεί το branding από το naming. Συγκεκριμένα, η ονοματοδοσία (Naming) είναι ένα μέρος – υποσύνολο του branding. Οποιοσδήποτε συνδυασμός ήχων, ή φθόγγων, μπορούν να συνθέσουν ένα όνομα, και ίσως να είναι χωρίς αμφιβολία μοναδικό αρκετά για να προσδιορίσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να το κάνει Brand. Παρ’ όλα αυτά, η ονομασία (naming) είναι ένα κρίσιμο βήμα του branding. Στη θετική πλευρά, ένα καλά επιλεγμένο όνομα μπορεί να είναι τόσο ισχυρό ώστε να γίνει μια «εμπορική λέξη». Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά στερούνται των απαραίτητων προϋπολογισμών μάρκετινγκ για την προώθηση του brand τους αποτελεσματικά.
Το branding είναι μια έννοια βαθιά ριζωμένη στην ψυχο-κοινωνιολογία, που λαμβάνει υπόψη τόσο υλικά όσο και άυλα χαρακτηριστικά ή ιδιότητες, που περιλαμβάνουν εκτός από τα λειτουργικά, και τα συναισθηματικά οφέλη του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά αυτά συνθέτουν τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις, τις αρχές και τον χαρακτήρα της μάρκας, τα οποία ανακαλεί το κοινό της, όταν έρχεται σε επαφή με το brand. Έτσι, αναγνωρίζοντας το brand του προϊόντος, οι καταναλωτές είναι σαν να αναγνωρίζουν ουσιαστικά τον χαρακτήρα, την ιδιαίτερη ταυτότητά του, και είναι πιο πιθανό να το αγοράσουν, καθώς νιώθουν ότι το γνωρίζουν καλά. Στην αντίθετη περίπτωση, η αβεβαιότητα που δημιουργείται όταν δεν γνωρίζουν το brand, οδηγεί τους καταναλωτές να μην είναι σίγουροι εάν η αγορά αυτή ισοδυναμεί με μια καλή επιλογή. Με άλλα λόγια, η αβεβαιότητα κάνει τους πιθανούς πελάτες διστακτικούς.
Διαβάστε ακόμα: 4 σημεία-κλειδί για το επιτυχημένο branding μιας επιχείρησης
Φυσικά, για να επιτυγχάνεται αυτό, οι καταναλωτές πρέπει να έχουν αρκετές πληροφορίες, ώστε να αισθάνονται ότι γνωρίζουν ένα brand. Τα τακτικά μηνύματα επωνυμίας δημιουργούν μια συνεκτική εικόνα και βοηθούν το κοινό να καταλάβει τον χαρακτήρα της επιχείρησης. Έτσι, πρέπει να υπάρχει μία συνέπεια ως προς τις πληροφορίες που κοινοποιούνται, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίσουν την επωνυμία, να καταλάβουν εάν οι προσδοκίες τους ταιριάζουν ή ακόμα αν υπερκαλύπτονται, αλλά και για να μπορούν να εμπιστευτούν και να συνδεθούν με το brand. Η συνέπεια και η συνέχεια στα μηνύματα που αφορούν μια μάρκα θα τους βοηθήσει να αισθανθούν αρκετά ασφαλείς για να προχωρήσουν σε αγορά αποφασιστικά.
Φυσικά, οι μάρκες πρέπει να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές σε μια επωνυμία μπορεί να επηρεάσουν την ταυτότητά της αλλά όχι τις αξίες. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι προφανές πως μια αλλαγή στις αξίες της επωνυμίας είναι θετική και απαραίτητη.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παράδειγμα του τελευταίου. Πριν από μερικές δεκαετίες, λίγες εταιρείες θα θεωρούσαν ότι η λήψη μιας στάσης για την κλιματική αλλαγή είναι σημαντική για αυτές. Ωστόσο, καθώς η συνειδητοποίηση των κινδύνων της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνεται, περισσότεροι καταναλωτές βασίζουν τις επιλογές τους σε κριτήρια όπως η βιωσιμότητα.
Ο ανταγωνισμός σήμερα είναι πιο σκληρός από ποτέ. Ωστόσο παρά τις σκληρές συνθήκες της αγοράς, μια εταιρεία που χτίζει το brand της μελετημένα και φροντίζει να είναι συνεπής απέναντι στις αρχές που αυτό εκπροσωπεί, μπορεί να είναι σίγουρη ότι έχει μια γερή βάση για να συγκροτήσει μια αποτελεσματική στρατηγική για την προβολή και την ανάπτυξή της.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.