22 Δεκ 2024
READING

Oι Big Tech εταιρείες αλλάζουν: Γιατί το Twitter κλείνει γραφεία

4 MIN READ

Oι Big Tech εταιρείες αλλάζουν: Γιατί το Twitter κλείνει γραφεία

Oι Big Tech εταιρείες αλλάζουν: Γιατί το Twitter κλείνει γραφεία

Κάτι αλλάζει στον τεχνολογικό κλάδο τελευταία, με τις μεγάλες εταιρείες του Σίλικον Βάλεϊ να ππροχωρούν σε δραστικές αποφάσεις, οι οποίες μοιάζουν να αποτελούν κατά κάποιο τρόπο την αποκρυστάλλωση των τάσεων που διαμορφώνονται στο εργασιακό περιβάλλον από την αρχή της πανδημίας και εξής.

Πρόκειται για μία τάση που συνοψίζεται ουσιαστικά στο κλείσιμο των μεγάλων εγκαταστάσεων γραφείων, ή στη μείωσή τους, με το προσωπικό να δουλεύει όλο και περισσότερο και μαζικότερα εξ αποστάσεως. Ωστόσο, η συνθήκη δεν είναι τόσο απλή, ούτε πρόκειται για έναν θρίαμβο των θιασωτών της εξ αποστάσεως εργασίας. Η κίνηση πολλών τεχνολογικών εταιρειών να περιορίσουν το συνολικό εμβαδόν των γραφείων τους έχει πολλές παραμέτρους και συνέπειες, αρνητικές ή θετικές, που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στον κλάδο αφενός, αλλά πιθανόν και στον τρόπο που δουλεύουν οι εργαζόμενοι γνώσης αφετέρου.

Διαβάστε ακόμα: Στο Airbnb όλοι θα μπορούν να δουλεύουν πάντα εξ αποστάσεως

Την προσοχή σε αυτήν την τάση τράβηξε εντονότερα η ανακοίνωση του Twitter στους υπαλλήλους του, στις 27 Ιουλίου, ότι ένα από τα γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο θα κλείσει. Ότι, επιπλέον, ακυρώνονται τα σχέδια για τα νέα γραφεία στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, ότι η τύχη επτά ακόμα γραφείων σε διαφορετικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ είναι αμφίβολη, ενώ πέντε διεθνή γραφεία θα συρρικνωθούν. Οι αποφάσεις αυτές στόχο έχουν να μειώσουν όσο γίνεται το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.

Αλλά το Twitter δεν είναι η μόνη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που αποφασίζει να μειώσει τους χώρους της. Tον Ιούνιο, κυκλοφορούσαν φήμες ότι το Yahoo θα εγκαταλείψει το campus του των 60.000 τετραγωνικών, που μάλιστα ολοκληρώθηκε μόλις στα τέλη του 2021· το Yelp ανακοίνωσε ότι κλείνει τα συνολικής επιφάνειας 42.000 τετραγωνικών γραφεία του σε διάφορα σημεία στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι περνά σχεδόν αποκλειστικά σε εξ αποστάσεως εργασία· η Salesforce αρχίζει να υπενοικιάζει τον μισό πύργο με τα γραφεία της στο Σαν Φρανσίσκο· το Amazon ανακοινώνει το πάγωμα της ολοκλήρωσης νέων γραφείων· και το Netflix λέει ότι σχεδιάζει να υπενοικιάσει γραφεία περίπου 17.000 τετραγωνικών στην Καλιφόρνια, στο πλαίσιο του περιορισμού των μεγεθών της επιχείρησης.

Άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν στο Wired ότι ακόμα και για τις τεχνολογικές εταιρείες, που είναι τόσο κερδοφόρες, κάποιες μάλιστα από τις πιο κερδοφόρες του κόσμου, το κόστος συντήρησης των γραφείων παραμένει μία σημαντική δαπάνη, κάτι που στο μέλλον φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο, αυτή η κινητικότητα δεν έχει ενδιαφέρον μόνο από αυτήν την οικονομική άποψη, αλλά και επειδή οι εταιρείες της Big Tech βρίσκονταν πάντα στην πρωτοπορία, πολύ πιο πρόθυμες να δοκιμάσουν νέες τάσεις σε όλους τους τομείς, άρα και στα εργασιακά. Εξάλλου, κάποιες από αυτές είναι και εκείνες που δημιουργούν τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία που καθιστούν εφικτή την απομακρυσμένη ή την υβριδική εργασία.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως η εξ αποστάσεως εργασία είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία;

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του στατιστικού γραφείου του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, το 27% των Αμερικανών που εργάζονται σε θέσεις που σχετίζονται με μαθηματικά και υπολογιστές έχουν δουλέψει εξ αποστάσεως, κάποια στιγμή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν την εξ αποστάσεως εργασία, που απέδειξε ως μοντέλο μέσα στην πανδημία ότι μπορεί να λειτουργήσει, και μάλιστα είναι και υψηλόβαθμα στελέχη που την επιλέγουν. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, ετοιμάζεται να φύγει από τα κεντρικά γραφεία της Meta και να μετακομίσει στο Λονδίνο, αναφέρουν οι Financial Times.

Αυτή η νέα συνθήκη που δημιουργείται, βέβαια, έχει πολλαπλές συνέπειες. Οι τεράστιοι χώροι που θα μείνουν ξαφνικά άδειοι και οι θέσεις εργασίας που θα απομακρυνθούν από συγκεκριμένες περιοχές, θα έχουν αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Αν και οι εταιρείες λένε ότι οι αλλαγές αυτές δε σημαίνουν χαμένες θέσεις εργασίας, αυτό αφορά το δικό τους εργατικό δυναμικό. Γιατί εκεί απ’ όπου φεύγουν, αφήνουν πίσω τους από τα συνεργεία καθαρισμού μέχρι τις υπηρεσίες catering που τους εξυπηρετούσαν.

Από την άλλη, άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν εγκαταλείπουν εντελώς, ούτε όλοι, τα φυσικά γραφεία, αλλά ότι υπάρχουν αρκετοί που μεταφέρονται στην ενδοχώρα, μακριά από τις ακριβές ακτές, ή και ότι γενικώς αυτό που συμβαίνει είναι μια εκλογίκευση της υπερβολής των τελευταίων χρόνων.

Οι μεγάλες εταιρείες θα εξακολουθήσουν να καταλαμβάνουν τελικά σημαντικούς χώρους, απλώς σε μέρη διαφορετικά από το αναμενόμενο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν το φαινόμενο αυτό είναι απλώς μια εκλογίκευση, δεν παύει να ενισχύει τη δυναμική που εξακολουθεί να έχει η εξ αποστάσεως εργασία. Αν οι πρωτοπόροι κολοσσοί της τεχνολογίας μπορούν να ιδωθούν ως δείκτες, τότε η τηλεργασία έχει έρθει για να μείνει.

Με πληροφορίες από Wired
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.