H Nike λανσάρει πρόγραμμα άσκησης για μητέρες

Η Nike λάνσαρε αυτές τις μέρες το νέο της παγκόσμιο πρόγραμμα προπόνησης μητρότητας, που φιλοδοξεί να βοηθήσει τις γυναίκες που κυοφορούν ή μόλις έχουν γεννήσει να επιστρέψουν στην άσκηση.

Το πρόγραμμα της εφαρμογής Nike Training Club ονομάζεται «Nike (Move) Like a Mother» και, σύμφωνα με τη Nike, έχει ως στόχο να προσφέρει καθοδήγηση και στήριξη στις μητέρες, καθώς, κατά τα στοιχεία που επικαλείται ο κολοσσός των σπορ, η εγκυμοσύνη είναι ο δεύτερος συχνότερος λόγος για τον οποίο εγκαταλείπει κανείς τη γυμναστική.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πλάνο ασκήσεων που καλύπτει και τις τρεις περιόδους της εγκυμοσύνης, δηλαδή τα πρώτα στάδια της κύησης, την προχωρημένη κύηση, αλλά και τη μεταγεννητική περίοδο. Τα 24 προγράμματα γυμναστικής ενσωματώνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης, αερόβιες, ασκήσεις κινητικότητας και κινήσεις γιόγκα. Επίσης, η εφαρμογή έχει πλέον εμπλουτιστεί και με καθοδηγούμενο τρέξιμο, με τρόπο προσαρμοσμένο ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης.

Διαβάστε ακόμα: To πλάνο της Nike για να κερδίσει τις γυναίκες

Αν και το νέο αυτό λανσάρισμα μπορεί να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών του brand να ενδυναμώσει τις γυναίκες, η ανακοίνωσή του προκάλεσε αρκετά σχόλια για τις στρατηγικές και πρακτικές του μεγαλύτερου brand αθλητικών ειδών, σχετικά με την εγκυμοσύνη, με πολλούς ανθρώπους του κλάδου και του αθλητισμού να θυμούνται τις αντιδράσεις και την κριτική που είχε δεχτεί το brand τον Μάιο του 2019, έπειτα από άρθρο της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας δρομέα Alysia Montaño στους The New York Times, αλλά και τη μαρτυρία της χρυσής Ολυμπιονίκη Allyson Felix.

Η Montaño είχε τραβήξει την προσοχή στο γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες που αναλαμβάνουν χορηγοί αθλητριών όπως εκείνη, που είχε χορηγό τη Nike, τιμωρούν επί της ουσίας τις γυναίκες για την εγκυμοσύνη τους. Για παράδειγμα, η ίδια έτρεξε ούσα οκτώ μηνών έγκυος το 2014 και προβλήθηκε ιδιαίτερα ως η «έγκυος δρομέας», ωστόσο η πραγματικότητα ήταν ότι έπρεπε να παλέψει για να μη χάσει το συμβόλαιό της, καθώς όταν ανακοίνωσε στη Nike ότι θα έκανε παιδί, η εταιρεία της είπε ότι θα πάψει να την πληρώνει.

Το άρθρο εκείνο παρουσίαζε και άλλες περιπτώσεις αθλητριών που χρειάστηκε να επιλέξουν μεταξύ του θηλασμού και του αγώνα, λόγου χάρη, για να μην τιμωρηθούν με διακοπή του συμβολαίου τους, το οποίο, όπως λένε, συχνά είναι το μόνο τους έσοδο και αυτό που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να προπονούνται, όταν δεν λαμβάνουν σημαντικά ποσά από τα τρόπαια των αγώνων.

Διαβάστε ακόμα: H Nike λανσάρει think tank αθλητών εστιάζοντας στις γυναίκες

Εν τω μεταξύ, σε αντίθεση με την πραγματικότητα, εκείνη την περίοδο μάλιστα η Nike είχε λανσάρει μια διαφήμιση που μιλούσε για ισότητα, φωτίζοντας και στηρίζοντας την πορεία των γυναικών σε όλες τις φάσεις της ζωής τους, από την εποχή που είναι παιδιά, μέχρι και την περίοδο που κάνουν οι ίδιες παιδιά.

Εκείνο το ρεπορτάζ πυροδότησε έντονες συζητήσεις σχετικά με την αγαθότητα των προθέσεων της Nike, το χάσμα μεταξύ marketing και πραγματικότητας, αλλά και το κατά πόσο τα εμπορικά στην ουσία brands οφείλουν να παίρνουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα – μια συζήτηση που έχει δυναμώσει εν τω μεταξύ, μετά και τον απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση που αναγνώριζε το δικαίωμα στην έκτρωση.

H Nike, έπειτα από εκείνο το ρεπορτάζ και μετά τη γενιοκότερη κατακραυγή, ανακοίνωσε ότι υιοθετεί νέα πολιτική σχετικά με τη μητρότητα, και ότι με το νέο συμβόλαιο εγγυάται σε όλες τις αθλήτριες μισθούς και μπόνους για τους 18 μήνες γύρω από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τρεις ακόμα εταιρείες αθλητικών ειδών προχώρησαν τότε επίσης σε αλλαγές που αφορούν τη μητρότητα των αθλητριών στις οποίες είναι χορηγοί.

Έκτοτε, η Nike έχει διευρύνει τις πρωτοβουλίες της που αφορούν τη στήριξη των έγκυων, όπως, για παράδειγμα, με το λανσάρισμα, τον Σεπτέμβριο του 2020, μια συλλογής με αθλητικά ρούχα μητρότητας, την οποία εμπλούτισε το 2021 και ετοιμάζεται τώρα να λανσάρει και στην ασιατική αγορά. Τον Μάρτιο του 2021 δημοσιοποίησε επίσης ένα βίντεο με τίτλο «Οι πιο σκληροί αθλητές», για να αναδείξει τη δύναμη των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των πρώτων σταδίων της μητρότητας.

Σε γενικές γραμμές, η Nike έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά, αντιμετωπίζοντας τέτοια ζητήματα ασυνέπειας και τις κατηγορίες για υποκρισία χωρίς υπεκφυγές, κάτι που την έχει βοηθήσει να διατηρείται σταθερά στις προτιμήσεις του κοινού. Ωστόσο, σε κάθε της κίνηση τα σχόλια ότι πρόκειται για «κόλπα» του marketing δε λείπουν, ενώ ανακύπτουν και νέα ανάλογα θέματα, όπως συμβαίνει εσχάτως και με την απαίτηση να δημοσιοποιήσει τις αμοιβές που δίνει σε υπαλλήλους και στελέχη, ώστε να αποδείξει ότι η ισότητα που ευαγγελίζεται στις διαφημίσεις της γίνεται πράξη στους κόλπους της ίδιας της εταιρείας.

Με πληροφορίες από Footwear News, The New York Times, CNBC