19 Απρ 2024
READING

H μητρική του TikTok μπαίνει στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης αγοράζοντας κλινικές

3 MIN READ

H μητρική του TikTok μπαίνει στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης αγοράζοντας κλινικές

H μητρική του TikTok μπαίνει στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης αγοράζοντας κλινικές

Δεν είναι πια ασυνήθιστο να βλέπουμε κολοσσούς του διαδικτύου τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ να ασχολούνται με τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ως μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης τους, όταν έχουν το κεφάλαιο και τη βάση χρηστών για να αξιοποιήσουν.

Η εισβολή της ByteDance, μητρική της εφαρμογής TikTok, στην υγειονομική περίθαλψη ξεκίνησε το 2020, όταν αγόρασε μια εταιρεία που παρείχε ιατρικές πληροφορίες για το ευρύ κοινό. Η επιχείρηση υγείας της έγινε αργότερα γνωστή ως Xiaohe Health και το ενδιαφέρον της για το χώρο είναι ευρύ, με ένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που περιλαμβάνει μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη φαρμάκων και μια εταιρεία που διεξάγει έρευνα στη σύνθεση DNA.

Πρόσφατα, η κινεζική εταιρεία ψυχαγωγίας αποφάσισε να επεκταθεί περαιτέρω αγοράζοντας τις κλινικές της Amcare Healthcare. Η τελευταία ιδρύθηκε στο Πεκίνο το 2006 και προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε παιδιά και γυναίκες, ενώ διαχειρίζεται το νοσοκομείο Amcare Women’s & Childrens’s Hospital, που αποτελεί το κύριο εμπορικό σήμα της Amcare Healthcare στην Κίνα.

Η εξαγορά από την ByteDance έγινε για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Ένας εκπρόσωπος της Xiaohe Health, της επιχείρησης υγειονομικής περίθαλψης της ByteDance, επιβεβαίωσε την εξαγορά, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το μέγεθος της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: To TikTok είναι η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στον κόσμο για το 2022

Είναι εντυπωσιακό ότι η εταιρεία δεν εξήγησε τον λόγο που αποφάσισε να επεκταθεί στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Μία υπόθεση είναι ότι η ByteDance θα μπορούσε εύκολα να εισάγει μερικά διαφημιστικά κλιπ για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης με προσοχή και υπευθυνότητα, έχοντας στην κατοχή της την πιο δημοφιλή εφαρμογή σύντομων βίντεο. Μόνο από την αρχή του 2022, η εφαρμογή του TikTok κατέβηκε στα κινητά των χρηστών περισσότερες από 175 εκατομμύρια φορές, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Επιπλέον η δημοφιλέστατη εφαρμογή ξεπερνά τις 10 εκατομμύρια λήψεις για τα τελευταία εννέα συνεχόμενα τρίμηνα, τη στιγμή που το YouTube ξεπέρασε τους συγκεκριμένους αριθμούς για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα.

Πρόκειται, ωστόσο, για μια ευρύτερη τάση στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους εξυπηρέτησης των πελατών τους και να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο τους.

Χαρακτηριστικά, η κινεζική πολυεθνική τεχνολογική εταιρεία, Tencent, ο μεγαλύτερος προμηθευτής videogames στον κόσμο, προσπάθησε να χτίσει κλινικές, ενώ οι Alibaba και η JD.com λειτουργούν επίσης διαδικτυακά φαρμακεία.

Βέβαια, η κινεζική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τους κανονισμούς για τον ανταγωνισμό μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και μπλοκάρει σημαντικές συμφωνίες ενοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης της Tencent να συνδυάσει τις δύο κορυφαίες πλατφόρμες live streaming της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Apple θέλει να φέρει επανάσταση στην υγεία

Eν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, το Amazon ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι εξαγοράζει την One Medical έναντι περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξαγορά αυτή αποτελεί την τελευταία προσπάθεια του Amazon να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον κλάδο της υγείας. Η One Medical προσφέρει ένα συνδρομητικό μοντέλο όπου οι χρήστες πληρώνουν ένα μηνιαίο ποσό για να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς. Yπενθυμίζεται ότι το Amazon λάνσαρε διαδικτυακό φαρμακείο το 2020 προσφέροντας συνταγογραφούμενα φάρμακα σε χαμηλότερες τιμές. Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε εξαγοράσει την PillPack, ένα ταχυδρομικό φαρμακείο το οποίο παραδίδει φάρμακα ταχυδρομικά.

Φυσικά και η Apple συνεχίζει να επεκτείνεται στο χώρο. Έχει άλλωστε δημιουργήσει τη «health», μία εφαρμογή που μπορεί να αποθηκεύει ιατρικά αρχεία εάν ένας ασθενής επισκεφθεί έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που είναι συνδεδεμένος με το εν λόγω σύστημα.

Οι ειδικοί σχολιάζουν πως οτιδήποτε έχει να κάνει με τον τομέα της υγείας είναι ιδανικό για επενδύσεις. Γι’ αυτό και οι μεγάλες εταιρείες επιλέγουν τη συγκεκριμένη βιομηχανία για να επεκτείνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Φυσικά, η πανδημία και οι συνθήκες που διαμόρφωσε δημιούργησε επιπλέον και τις κατάλληλες συνθήκες για τις επενδύσεις αυτές.

Mε πληροφορίες από TechCrunch και Bloomberg
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.