19 Απρ 2024
READING

H Disney ξεπέρασε το Netflix σε συνδρομητές

3 MIN READ

H Disney ξεπέρασε το Netflix σε συνδρομητές

H Disney ξεπέρασε το Netflix σε συνδρομητές

Φαίνεται ότι ο «πόλεμος του streaming» δεν έχει τελειώσει και ότι η διαφαινόμενη πριν λίγους μήνες απειλή για το Netflix έγινε πραγματικότητα: Η Disney κατάφερε να το ξεπεράσει σε αριθμό συνδρομητών αυτόν τον Ιούλιο, έχοντας φτάσει τα 221,1 εκατομμύρια συνδρομητές στις τρεις πλατφόρμες streaming της, τις Disney +, Hulu και EPSN.

To Νetflix ακολουθεί με 220,7 εκατομμύρια συνδρομητές, έχοντας χάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο το τελευταίο τρίμηνο, και ενώ βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης καθώς βλέπει τη δυναμική του να αλλάζει.

Οι πλατφόρμες streaming είδαν την αύξηση του αριθμού συνδρομητών τους να επιβραδύνεται μετά τη μεγάλη κρίση της πανδημίας, κατά την οποία άνθισαν, καθώς το κοινό τις προτίμησε για τη διασκέδασή του, όσο ήταν αναγκασμένο να μένει μέσα λόγω των περιορισμών. Παρόλο λοιπόν που θεωρείται ότι η Disney βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία, και παρά την αύξηση των συνδρομητών της, σημείωσε απώλειες της τάξης των 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, η μετοχή της ανέβηκε 4% το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι ακόμη 14,4 εκατομμύρια συνδρομητές επέλεξαν την πλατφόρμα streaming Disney +, αριθμός συνδρομητών που ξεπερνά και τις εκτιμήσεις της Wall Street. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς τους συνδρομητές βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ. Παρόλ’ αυτά, η ίδια η εταιρεία δήλωσε ότι ο ρυθμός αύξησης των νέων συνδρομητών θα μειωθεί όταν θα σταματήσει να έχει τα δικαιώματα streaming κρίκετ στην Ινδία.

Οι αλλαγές δε σταματούν εδώ για τον βασικό πια παίκτη στην κούρσα του streaming. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει την υπηρεσία streaming Disney + και με διαφημίσεις στην υπάρχουσα τιμή, ενώ η υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις θα διατίθεται σε υψηλότερη πλέον τιμή, 7,99 και 10,9  δολάρια αντίστοιχα. Η υπηρεσία αυτή θα προσφέρεται στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο και από το 2023 και σε άλλες χώρες.

Διαβάστε ακόμα: Η επιθετική είσοδος του Disney+ σε 41 χώρες και στην Ελλάδα και ο σκληρός ανταγωνισμός

Ανάλογες αλλαγές θα γίνουν και στην πλατφόρμα της Disney, Hulu, ενώ το ESPN, η τρίτη πλατφόρμα του κολοσσού, έχει ήδη αυξημένες τιμές. Μάλιστα, αυτές οι ανατιμήσεις πιστεύουν οι ιθύνοντες της εταιρείας ότι δε θα μειώσουν τον αριθμό των εν δυνάμει συνδρομητών της, ειδικά μακροπρόθεσμα.  Τα δε κέρδη από τις διαφημίσεις που θα προβάλλονται είναι ήδη σχεδόν εγγυημένα, αφού υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα brands να διαφημιστούν στις πλατφόρμες της Disney, που προσφέρουν πρόσβαση σε ένα κοινό όχι μόνο πολυπληθές, αλλά και πολύ διευρυμένο σε ενδιαφέροντα.

Εν τω μεταξύ, μία εκδοχή των υπηρεσιών του με διαφημίσεις ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να λανσάρει και το Netflix, καθώς προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τις απώλειες συνδρομητών και κερδών, με την ελπίδα ότι μια οικονομικότερη πλατφόρμα υποστηριζόμενη από διαφημίσεις θα μπορούσε να προσελκύσει εκ νέου το κοινό.

Αυτή η τελευταία αύξηση των συνδρομητών της Disney δείχνει ότι ο κολοσσός βρίσκεται στο δρόμο της επικυριαρχίας στον πόλεμο επικράτησης στον χώρο streaming και μάλιστα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Disney έχει καλύτερες προοπτικές για ακόμα περισσότερους νέους συνδρομητές, σε σχέση με το Netflix. Την άποψη αυτή ενισχύει και ο τρόπος με τον οποίο η Disney μετρά τους συνδρομητές της: Η εταιρεία μετρά κάθε συνδρομή ξεχωριστά, δηλαδή, αν ένας πελάτης έχει αγοράσει δύο συνδρομές, μία για το Disney+ και μία για το Hulu, υπολογίζεται δύο φορές. Υπάρχει λοιπόν ένα πολύ πιο εκτεταμένο κοινό διαθέσιμο να κατακτήσει.

Με πληροφορίες από BBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.