22 Νοέ 2024
READING

Θυγατρική της Toyota παραποιούσε τις μετρήσεις εκπομπών από το 2003

3 MIN READ

Θυγατρική της Toyota παραποιούσε τις μετρήσεις εκπομπών από το 2003

Θυγατρική της Toyota παραποιούσε τις μετρήσεις εκπομπών από το 2003

Από το 2015, μετά το σκάνδαλο με τη Volkswagen, η οποία παραδέχτηκε ότι είχε εγκαταστήσει σε αυτοκίνητά της ειδικό λογισμικό που «έκλεβε» στις δοκιμές για τις μετρήσεις των ρύπων της, η εμπιστοσύνη στην ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεων των αυτοκινητοβιομηχανιών σχετικά με τις εκπομπές τους μάλλον έχει χαθεί.

Γιατί τη Volkswagen ακολούθησε μια σειρά από άλλες ανάλογες παρατυπίες, σε Ιάπωνες μάλιστα κατασκευαστές. Για παράδειγμα, το 2018 η ιαπωνική κυβέρνηση βρήκε ακατάλληλους τους ελέγχους για την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές από τη Mazda, τη Suzuki και τη Yamaha. Το 2017, η Nissan και η Subaru ελέγχονταν για τους ίδιους λόγους.

Διαβάστε ακόμα: 227 εκατομμύρια θα πληρώσει η Volkswagen σε 90.000 άτομα για το «Dieselgate»

Τώρα, στον κατάλογο των Ιαπώνων κατασκευαστών έρχεται να προστεθεί η Hino, το 50,1% της οποίας ανήκει στην Toyota. Η Hino Motors κατασκευάζει λεωφορεία και φορτηγά και παραδέχτηκε ότι παραποιούσε στοιχεία που αφορούσαν τις εκπομπές των οχημάτων τους τουλάχιστον από το 2003, ενώ αρχικά είχε θεωρηθεί ότι αυτές οι παρατυπίες έφταναν μέχρι το 2016.

Η περίπτωση της Hino έχει επιπλέον ενδιαφέρον επειδή αποκαλύπτει πτυχές της ιαπωνικής εταιρικής κουλτούρας, στην οποία δύσκολα ασκείται κριτική από τα ίδια τα στελέχη. Η επιτροπή που ερεύνησε το θέμα της παραποίησης στοιχείων συστήθηκε από την ίδια τη Hino, αφού η εταιρεία είχε παραδεχτεί ότι παραποιούσε τα δεδομένα που αφορούσαν τέσσερις κινητήρες της. Μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματά της η επιτροπή κάνει λόγο για μια άκαμπτη ατμόσφαιρα, όπου ήταν δύσκολο για το προσωπικό να νιώθει «ψυχολογική ασφάλεια». Σύμφωνα με την έκθεση, την κουλτούρα της εταιρείας καλλιεργούσε μια αίσθηση αυταρέσκειας για τις προηγούμενες επιτυχίες του brand, κάτι που τους εμπόδιζε να είναι αντικειμενικοί ή να συγχρονιστούν με το πνεύμα και τις αξίες της εποχής. Έτσι, η εταιρεία έγινε ένας οργανισμός στον οποίο οι άνθρωποι «δεν μπορούν να μιλήσουν για αυτά που δεν μπορούν να κάνουν».

Διαβάστε ακόμα: Toyota: Πόσα αυτοκίνητα πουλάει στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη μάρκα της αγοράς

Ο πρόεδρος της Hino ζήτησε συγγνώμη από τους δημοσιογράφους στις ανακοινώσεις αυτές και είπε ότι η διοίκηση θα αναλάβει πολύ σοβαρά τις ευθύνες της. Ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, έστειλε μάλιστα μήνυμα στον πρόεδρο της Hino, λέγοντας ότι οι παραβάσεις της πρόδωσαν την εμπιστοσύνη όλων των μετόχων. Από την πλευρά της, η Hino είπε ότι σε διάστημα τριών μηνών θα υιοθετήσει ένα διαφορετικό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Μεταφορών ανακάλεσε την πιστοποίηση του κατασκευαστή αναφορικά με τους κινητήρες που αφορούν οι παραποιήσεις, ενώ η Hino αναγκάστηκε να ανακαλέσει περίπου 47.000 οχήματα από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι τον φετινό Μάρτιο, και σημειώνεται ότι θα ανακαλέσει άλλα 20.900.

Η επιτροπή ελέγχου δε βρήκε στοιχεία ότι στελέχη εκτός των εμπλεκόμενων τμημάτων είχαν γνώση τού τι συνέβαινε. Όπως σημείωνει, μάλιστα, το συγκεκριμένο τμήμα απαιτεί υψηλή εξειδίκευση, γεγονός που σημαίνει ότι η αλλαγή ή ο εμπλουτισμός του προσωπικού γίνεται με αργούς ρυθμούς, κάτι που επιτρέπει στις παρατυπίες να συνεχίζονται.

Το τελικό συμπέρασμα της επιτροπής ήταν ότι, από το 2000 περίπου, η Hino έβαζε τους δείκτες ανάπτυξής της πάνω από την ποιότητα και τη συμμόρφωση στους κανόνες, ώστε τελικά να την ενδιαφέρουν μόνο τα νούμερα και οι στόχοι, εις βάρος της ανάπτυξης και της αξιοπιστίας των προϊόντων της.

Με πληροφορίες από Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.