Τέλος το live shopping στο Facebook

To 2018, το Facebook, του οποίου η μητρική εταιρεία ονομάζεται πλέον Meta, ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα live αγορών που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ανάμεσα στις άλλες αλλαγές που υιοθέτησε η πλατφόρμα, τερματίζει το live shopping, δίνοντας έμφαση στα Reels, όπως λέει τα βίντεο που ανεβάζουν οι χρήστες στην πλατφόρμα του.

Το Facebook παρουσίασε το 2018 στους χρήστες τη λειτουργία τού live shopping, δηλαδή live video streaming σε πραγματικό χρόνο, ως ένα διαδικτυακό event κατά το οποίο ένα brand μπορεί να πούλησει τα προϊόντα του και οι καταναλωτές να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους χωρίς να είναι η απαραίτητη η επίσκεψή τους σε κάποιο κατάστημα.

Από την πλευρά των δημιουργών και των brands ήταν ένας πιο διαδραστικός τρόπος να πωλούν προϊόντα, να συνδέονται με τους θεατές-χρήστες και να αποκτούν δυνητικά νέους πελάτες.

Τον Νοέμβριο του 2021, η εταιρεία άρχισε να δοκιμάζει το “Live Shopping for Creators”, το οποίο επέτρεψε σε δημιουργούς και επωνυμίες να κάνουν crossstream και στις δύο σελίδες τους.

Επιπλέον, η εταιρεία λάνσαρε το «Live Shopping Fridays» το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να ενθαρρύνει μεγαλύτερες μάρκες να δοκιμάσουν τις ζωντανές αγορές ως μέσο και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ζωντανές αγορές στο Facebook. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μάρκες όπως η Abercrombie και η Fitch, η Bobbi Brown, η Clinique και η Sephora.

Αν και μια πλατφόρμα ζωντανών αγορών θα μπορούσε τελικά να έχει χρησιμεύσει ως σημαντική ροή εσόδων για το Facebook, η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία live shopping από 1 Οκτωβρίου, ώστε να  επικεντρωθεί στα Reels, καθώς παρατηρήθηκε μία αυξημένη προτίμηση των χρηστών στα βίντεο. Βέβαια, η λειτουργία Facebook Live για τη μετάδοση ζωντανών εκδηλώσεων θα συνεχίσει να υπάρχει, όμως δε θα είναι δυνατή η δημιουργία λιστών αναπαραγωγής προϊόντων ή ετικετών.

Διαβάστε επίσης: To Facebook αλλάζει – και θα θυμίζει TikTok

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μέσα στο γενικότερο κλίμα αλλαγών που εφαρμόζει η Meta. Πριν λίγο καιρό, η κύρια ροή μετονομάστηκε σε «Home» και μετατράπηκε σε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι ανακαλύπτουν νέο περιεχόμενο, ενώ παλιότερα μπορούσαν να δουν τις δημοσιεύσεις των φίλων τους και των σελίδων στις οποίες είχαν κάνει like.

Επίσης, προστέθηκε μια νέα καρτέλα, που ονομάζεται “Ροές”, η οποία θα εμφανίζει αποκλειστικά αναρτήσεις από φίλους, οικογένεια, σελίδες και ομάδες που ένα άτομο έχει επιλέξει να ακολουθήσει.

Ο διαχωρισμός αυτός θυμίζει έντονα τον τρόπο οργάνωσης της πλατφόρμας σύντομων βίντεο TikTok: η κύρια ροή ονομάζεται σελίδα “For You”, προσφέρει βίντεο σύντομης μορφής στους χρήστες με τη βοήθεια του αλγόριθμού του που διακρίνει τις προτιμήσεις από τη δραστηριότητά τους στην πλατφόρμα, ενώ η δεύτερη ροή ονομάζεται “Following”, προσφέροντας βίντεο μόνο από λογαριασμούς που ο χρήστης ακολουθεί.

Η Meta έχει προφανώς αναγνωρίσει την επιτυχία του TikTok, γι’ αυτό και έχει προωθήσει επιθετικά τη δική της εκδοχή των βίντεο σύντομης μορφής σε στυλ TikTok, που ονομάζεται Reels, τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram. Για αυτό άλλωστε σταμάτησε τη λειτουργία του live shopping.

Εντύπωση προκαλεί ότι η απόφαση αυτή του Facebook για το live shopping έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του TikTok ότι εγκαταλείπει τα σχέδιά του για το live shopping, καθώς παρά την υψηλή δημοτικότητα που έχει η εφαρμογή, δεν κατάφερε προσελκύσει μεγάλο κοινό, όπως αναμενόταν, και δεν οδήγησε σε σημαντικές πωλήσεις, ενώ ορισμένοι από τους δημιουργούς που συμμετείχαν στις πρώτες απόπειρες του TikTok Shop αποχώρησαν γρήγορα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το TikTok εγκαταλείπει τα σχέδιά του για ανάπτυξη του live shopping

H τελευταία χρονιά δεν ήταν η καλύτερη για τη Meta. Για πρώτη φορά μετά από περίπου 18 χρόνια είδε τους χρήστες του να μειώνονται, με μια μονοψήφια ανάπτυξη να καταποντίζει τη μετοχή της Meta, ενώ ο CEO της εταιρείας, Μark Zuckerberg, έκανε λόγο για «επιβράδυνση του ρυθμού σε μερικές από τις επενδύσεις μας». 

Πάντως, οι τελευταίες αλλαγές της πλατφόρμας δείχνουν πως η Meta αντιλαμβάνεται τη δύναμη του TikTok και το θεωρεί πια έναν ισχυρό αντίπαλό της. Μάλιστα, οι μεταβολές αυτές υποδηλώνουν και έναν φόβο για την αυξανόμενη δύναμη και ενδεχομένως κυριαρχία του TikTok εναντίον και των άλλων εφαρμογών της εταιρείας.

Mε πληροφορίες από Tech Crunch