22 Ιαν 2025
READING

Η περίπλοκη σχέση της Apple με την Κίνα

4 MIN READ

Η περίπλοκη σχέση της Apple με την Κίνα

Η περίπλοκη σχέση της Apple με την Κίνα

Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά για την Apple και επίσης η θέση της είναι πολύ σημαντική για την αλυσίδα εφοδιασμού της. Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου όχι μόνο είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής συσκευών της Apple αλλά και για σημαντικό μέρος των πωλήσεών της.

Οι αμοιβαία επικερδείς σχέσεις μεταξύ τους ξεκίνησαν το 1998, με την είσοδο του Cook στην εταιρεία, λίγα χρόνια πριν ξεκινήσει η κατασκευή προϊόντων στην Κίνα. Ο Cook βοήθησε στη δημιουργία και τη διαχείριση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού χτίζοντας βήμα-βήμα την σχέση «εξάρτησης» μεταξύ της Apple και της Κίνας.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, η Apple και η Κίνα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες. Από το 2020, η ταχεία επέκταση έχει μειωθεί, καθώς η αγορά smartphone της Κίνας ωρίμασε και η οικονομία της επιβράδυνε, με τις πωλήσεις iPhone να μειώνονται τα τελευταία τρίμηνα. Φυσικά, οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας αποτέλεσαν έναν σημαντικό παράγοντα μείωσης των πωλήσεων.

Διαβάστε επίσης: Η Apple μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Η πανδημία του COVID-19 που ξεκίνησε από την Κίνα επηρέασε σαφώς τις σχέσεις τους. Η Apple έκλεισε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα γραφεία της στην Κίνα την 1η Φεβρουαρίου 2020. Το κλείσιμο είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μόλις μία εβδομάδα, αλλά η εταιρεία τελικά ενημέρωσε μόλις την Παρασκευή 13 Μαρτίου ότι όλα τα καταστήματα είναι τώρα ανοιχτά. Τα δεδομένα της κινεζικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η Apple πούλησε λιγότερα από μισό εκατομμύριο iPhones στην Κίνα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς στην διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού η ζήτηση για smartphones έπεσε.

Φέτος, ωστόσο, οι άλλοτε ομαλές σχέσεις τους έχουν αρχίσει να διαταράζονται. Μεγάλο μέρος της αναταραχής οφείλεται στη στρατηγική «μηδενικού Covid» της Κίνας, με αυστηρά lockdowns σε μεγάλα τμήματα της χώρας νωρίτερα φέτος σταματώντας την παραγωγή σε πολλά εργοστάσια – συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κατασκευαστικών εταίρων της Apple, Foxconn και Pegatron – και διακόπτοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

H διευθύνουσα σύμβουλος της εφοδιαστικής αλυσίδας, Lisa Anderson, επιβεβαίωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Μάλιστα, η αμερικάνικη εταιρεία τεχνολογίας προβλέπει ότι θα μπορούσε να χάσει έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο τρίμηνο.

Τον Απρίλιο, η Apple απευθύνθηκε σε ορισμένους από τους συμβεβλημένους κατασκευαστές της επιθυμώντας να ενισχύσει την παραγωγή εκτός Κίνας, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την αυστηρή πολιτική του Πεκίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η Ινδία και το Βιετνάμ, όπου ήδη πραγματοποιείται ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής της Apple, ήταν μεταξύ των χωρών που εξέταζε πιο προσεκτικά η εταιρεία ως εναλλακτικές λύσεις για την Κίνα. Περισσότερο από το 90% των προϊόντων της Apple, όπως τα iPhones, τα iPads και οι φορητοί υπολογιστές MacBook, κατασκευάζονται στην Κίνα από εξωτερικούς συνεργάτες, σύμφωνα με αναλυτές. Η μεγάλη εξάρτηση της Apple από τη χώρα αποτελεί πιθανό κίνδυνο λόγω της αυταρχικής κυβέρνησης του Πεκίνου και των προστριβών της με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά της Apple εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Apple αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 18% της κινεζικής αγοράς smartphone και η Κίνα δίνει σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεων της Apple, σύμφωνα με την Amber Liu, αναλύτρια smartphone με έδρα τη Σαγκάη στην εταιρεία τεχνολογικών ερευνών Canalys.

Εν τω μεταξύ, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένδειξη των ανησυχιών της για τη ζήτηση στη χώρα, η Apple αυτήν την εβδομάδα πρόσφερε στους Κινέζους πελάτες της εκπτώσεις έως και 600 γιουάν (89 δολάρια) στα τελευταία μοντέλα iPhone της για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Ρωσία έβαλε πρόστιμο στην Apple

Τα αυστηρά lockdowns για τον Covid δεν είναι η μόνη πιθανή αναστάτωση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Apple στην Κίνα. Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί εδώ και καιρό ως μέρος της επικράτειάς της, έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο νησί. Η Ταϊβάν είναι επίσης η βάση για πολλούς βασικούς προμηθευτές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των Foxconn, Pegatron και Wistron, και έχει γίνει παγκόσμιος κόμβος για τα τσιπ ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές. Mια μεγάλη κλιμάκωση στην Ταϊβάν θα ήταν πολύ πιο σημαντικός δείκτης για τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεων Κίνας- Apple, καθώς οποιαδήποτε διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού της Ταϊβάν λόγω στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην Apple.

Οποιαδήποτε κίνηση της Apple, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, να δώσει έμφαση στην παραγωγή εκτός Κίνας θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης και άλλων δυτικών εταιρειών που εξετάζουν πώς να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα για την κατασκευή ή τις πρώτες ύλες των προϊόντων τους. Τέτοιες σκέψεις εντάθηκαν φέτος, αφού το Πεκίνο απέφυγε να επικρίνει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και προχώρησε σε σκληρά lockdowns σε ορισμένες πόλεις για την καταπολέμηση του Covid-19.

Κατάστημα της Apple στην Ταϊπέι.
Με πληροφορίες από CNN και BBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.