25 Απρ 2024
READING

Το μέλλον της διαφήμισης | Η καμπάνια της Heinz που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη

4 MIN READ

Το μέλλον της διαφήμισης | Η καμπάνια της Heinz που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη

Το μέλλον της διαφήμισης | Η καμπάνια της Heinz που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη

Η τεχνολογία και τα νέα μέσα είναι που διαμορφώνουν λίγο ως πολύ το μέλλον και τον χαρακτήρα της διαφήμισης. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικές αλλαγές εκτιμάται ότι θα επιφέρει τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθιστώντας τη διαφήμιση πιο θελκτική και ως εκ τούτου πιο αποτελεσματική και κερδοφόρα.

Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τροφίμων Kraft Heinz καινοτομεί στον τομέα του marketing βασίζοντας τη νέα της καμπάνια στην τεχνητή νοημοσύνη, για να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της.

Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία έχει πειραματιστεί με διάφορες καμπάνιες, ώστε να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών. Τον Φεβρουάριο η Heinz είχε ξεκινήσει μία interactive καμπάνια σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Magic Breakfast για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον βαθμό που μπορεί να επηρεαστεί η συγκέντρωση των παιδιών, όταν πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένα. Ένα μήνα αργότερα, τον Μάρτιο, λάνσαρε μία απολογητική καμπάνια ζητώντας συγγνώμη από τους καταναλωτές προσπαθώντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.

Αυτή την φορά η ομάδα μάρκετινγκ της εταιρείας δημιούργησε μία καμπάνια βασισμένη στη τεχνητή νοημοσύνη. Πριν από λίγα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη ως κατηγορία θεωρούνταν μακρινή τεχνολογία. Αλλά σήμερα, έχει διεισδύσει σε πολλούς κλάδους και βρίσκει ιδιαίτερη επιτυχία στον τομέα των τροφίμων και των ποτών (F&B).

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Kellogg’s χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εξελίξει το marketing των δημητριακών

Στην περίπτωση της Heinz, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει εφαρμογές σε διάφορους τομείς. H εταιρεία είχε παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο μετασχηματισμού για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020, το οποίο προέβλεπε ότι η εταιρεία θα επανεπενδύσει στις μάρκες της αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση (ML) του Google Cloud για να προωθήσει καινοτομίες στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων νέων γεύσεων, συνθέσεων και προϊόντων, ενώ θα αποκρυπτογραφεί πιο γρήγορα τι αναζητούν οι καταναλωτές σε διάφορες κατηγορίες και κανάλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα της καμπάνια αποτελεί συνέχεια της περσινής, κατά την οποία είχε ζητήσει από τυχαίους ανθρώπους να σχεδιάσουν ένα συνηθισμένο μπουκάλι κέτσαπ. Φέτος, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα της ερευνητικής ομάδας OpenAI, Dall-E 2, δημιούργησε εικόνες μπουκαλιών κέτσαπ μέσω ενός αλγορίθμου που δημιουργεί εικόνες από απλές εισαγωγές κειμένου.

Αυτό που έκανε η ομάδα, ήταν να ζητήσει από την τεχνητή νοημοσύνη να παράγει εικόνες από τη λέξη “ketchup”.

Δεδομένου ότι το Dall-E 2 εκπαιδεύεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια εικόνες που έχουν δημοσιεύσει οι άνθρωποι στο ίντερνετ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι εικόνες που αντικατοπτρίζουν την αντίληψη του κοινού για ένα μπουκάλι κέτσαπ. Η κυκλοφορία του Dall-E 2 ακολουθεί την κυκλοφορία του GPT-3 του OpenAI, μιας συσκευής δημιουργίας κειμένου που μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφο με ρεαλιστικό ήχο, το οποίο επίσης αρχίζει να βρίσκει χρήσεις στη μαζική συγγραφή κειμένων και έμπνευση.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: από ένα μπουκάλι με σκιά νέον που παραπέμπει στο Tron έως ένα χαριτωμένο δοχείο σε σχήμα σκύλου. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν το brand, το σχήμα και τα γράμματα μιας ετικέτας Heinz, εξού και αρκετές εικόνες μπορεί να θυμίζουν αμυδρά ή έστω με κάποιο τρόπο το κέτσαπ Heinz – κάτι που επισημαίνει με το κείμενό της η διαφήμιση, για να περάσει το μήνυμά της ότι κέτσαπ στη σύγχρονη καταναλωτική συνείδηση σημαίνει Heinz.

Η Heinz είναι μία από τις πρώτες μάρκες που χρησιμοποίησαν το Dall-E 2 για μια καμπάνια μάρκετινγκ, έστω και ως ένα διασκεδαστικό κόλπο καινοτομίας.

Διαβάστε ακόμα: H Kraft-Heinz κλείνει μεγάλη συνεργασία με το Google για το ψηφιακό της μέλλον

Ενώ αυτή η συγκεκριμένη καμπάνια αντιπροσωπεύει μια πρώιμη εισβολή της τεχνολογίας, οι ειδικοί προβλέπουν ότι το μέλλον της διαφήμισης χαράσσεται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακόμα ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει την άποψη αυτή είναι αυτό της Kellogg’s, η οποία συνεργάστηκε με την εταιρεία Ai Palette, που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Εκτός από τη χρήση της AI για την επεξεργασία των δεδομένων, η τεχνολογία της εταιρείας είναι επίσης γλωσσικά ανεξάρτητη, γεγονός που της επέτρεψε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γλωσσικής πρόκλησης διευκολύνοντας τον σχεδιασμό διεθνών διαφημίσεων. Έτσι, μπορούσε να συλλέξει και να επεξεργαστεί δεδομένα από διάφορες τοποθεσίες και σε διαφορετικές γλώσσες. Επιπλέον, η τεχνολογία κρίθηκε ιδανική, καθώς μπορούσε να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων από όλες αυτές τις διαδικτυακές συζητήσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισέλθει στην επικρατούσα τάση των επιχειρήσεων, λόγω των εξελίξεων στον τομέα των υπολογιστών, των δεδομένων, του λογισμικού ανοιχτού κώδικα και των βελτιωμένων αλγορίθμων, που όσο περνά ο καιρός αναβαθμίζονται μαθαίνοντας. Καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζουν τον τρόπο εργασίας, ζωής και διαχείρισης επιχειρήσεων, οι εταιρείες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη δύναμή της για να δημιουργήσουν αξία για τους πελάτες και να αποκτήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η ανθρώπινη νοημοσύνη εξακολουθεί σίγουρα να είναι απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων, ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να στρώσει ένα πιο αποδοτικό και εύφορο έδαφος για την οργάνωση στρατηγικών και marketing.

Mε πληροφορίες από Adweek

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.