23 Απρ 2024
READING

To Amazon αυξάνει τις πωλήσεις του στα φυσικά του καταστήματα

4 MIN READ

To Amazon αυξάνει τις πωλήσεις του στα φυσικά του καταστήματα

To Amazon αυξάνει τις πωλήσεις του στα φυσικά του καταστήματα

Τα τελευταία χρόνια, το Amazon έχει αλλάξει όχι μόνο τον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και το φυσικό λιανικό εμπόριο, ξεκινώντας με τα καταστήματα Amazon, που περιλαμβάνουν τα Whole Foods Market, Amazon Fresh και Amazon Go. Μάλιστα, οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 12,5% το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της εταιρείας, φτάνοντας λίγο πάνω από τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση κερδών την περασμένη εβδομάδα.

Το Amazon έχει πετύχει μια σειρά τριμηνιαίων αυξήσεων στις πωλήσεις των φυσικών καταστημάτων του, υποδεικνύοντας ότι τα τεχνολογικά αναβαθμισμένα καταστήματά του έχουν απήχηση στους αγοραστές παρά τον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών.

Αν και η εταιρεία δεν επισήμανε συγκεκριμένα τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στις πωλήσεις των καταστημάτων της, το γεγονός είναι ότι αυτές οι υψηλότερες τιμές σε συνδυασμό ανέβασαν τις οικιακές δαπάνες στα παντοπωλεία κατά 8,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμώμενα στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Η κίνηση του Amazon να εισέλθει στον κλάδο των φυσικών καταστημάτων είναι αρκετά χαρακτηριστική του τρόπου που λειτουργεί η εταιρεία. Για παράδειγμα, το Amazon αρέσκεται να εκθέτει τον εαυτό του σε τολμηρές καταστάσεις, ώστε να εξακριβώσει αν κάτι μπορεί να λειτουργήσει ή όχι.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon κλείνει πάνω από 60 φυσικά καταστήματα

Από το 2015, λοιπόν, που άνοιξε το πρώτο του φυσικό κατάστημα, ένα βιβλιοπωλείο στο Σιάτλ – σε αναλογία ίσως με το γεγονός ότι το Amazon.com ξεκίνησε πουλώντας βιβλία-, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθεί να φτάσει και με τη φυσική του παρουσία την online επιτυχία του. Έτσι, σταθερά έκτοτε επεκτεινόταν με νέα καταστήματα στις ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό.

Εκτός από φυσικά σημεία πώλησης, τα κατά τόπους καταστήματα Amazon εξυπηρετούσαν και ως σημεία παραλαβής των ηλεκτρονικών αγορών ή για εύκολες επιστροφές προϊόντων.

Αργότερα, τo 2017, το Amazon αγόρασε τη Whole Foods και επένδυσε και στα δικά του φυσικά σούπερ μάρκετ, τα Amazon Fresh. Τα πάνω από 500 καταστήματα Whole Foods και τα δεκάδες Amazon Fresh ανταγωνίζονται πλέον τα συμβατικά σούπερ μάρκετ και κυρίως τη Walmart. Εξάλλου, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε αυτά με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως το σύστημα Just Walk Out για αγορές χωρίς ταμεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Amazon σκοπεύει να δώσει έμφαση σε αυτά τα καταστήματα, όπως και στο Amazon Style, το πρώτο του φυσικό πολυκατάστημα μόδας, που άνοιξε φέτος στο Λος Άντζελες, με την προσδοκία να αλλάξει τη φυσική εμπειρία shopping στα ρούχα, ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων νέες τεχνολογίες και εφαρμογές στα δοκιμαστήριά του.

Η συντριπτική πλειονότητα του στόλου καταστημάτων του Amazon αποτελείται από σημεία Whole Foods, τα οποία πλέον ξεπερνούν τα 500. Η αλυσίδα συνέχισε να ανοίγει τοποθεσίες σταθερά, με πέντε εγκαίνια καταστημάτων να έχουν ανακοινωθεί μόνο τον Ιούλιο. Από την άλλη, τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κλείσει περισσότερα από 60 φυσικά καταστήματά του στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως για τα βιβλιοπωλεία Amazon Books, τα θεματικά pop-up stores και τα καταστήματα 4-star Amazon, όπου οι πελάτες μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα του ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon που είχαν υψηλές αξιολογήσεις.

Το Amazon ανακοίνωσε επίσης την προσθήκη του συστήματος Just Walk Out και των νέων και βελτιωμένων Dash Carts στα καταστήματα Whole Foods, δείχνοντας ότι βλέπει την αποκλειστική τεχνολογία του ως έναν τρόπο για να αυξήσει περαιτέρω τις πωλήσεις στην αλυσίδα.

Αν και οι πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα αυξήθηκαν, οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου του Amazon μειώθηκαν για άλλη μια φορά. Ωστόσο, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού retail αντιστάθμισε την πτώση κυρίως μέσω των εσόδων της Prime. Οι πωλήσεις συνδρομών αυξήθηκαν 10% στα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια, τα έσοδα από υπηρεσίες πωλητών αυξήθηκαν 9,1% στα 27,4 δισεκατομμύρια δολάρια και οι πωλήσεις διαφημίσεων αυξήθηκαν 17,5% στα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, ακόμα και αυτή η αύξηση των εσόδων από τις συνδρομές Prime επιβραδύνθηκε από την άνοδο 13% του περασμένου τριμήνου, η οποία σύμφωνα με την GlobalData ήταν «μια σημαντική επιδείνωση από τον μέσο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 30,5% τα τελευταία τρία χρόνια».

Διαβάστε ακόμα: Προβλέψεις για το φυσικό λιανικό εμπόριο του Amazon το 2022

Παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν 11,9% στα 117,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

Το Amazon σημείωσε άλλη μια καθαρή απώλεια, από την επένδυσή της στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive, που έφτασε αυτή τη φορά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα καθαρά έσοδα 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Ωστόσο, οι συγκρίσεις της εταιρείας σε ετήσια βάση τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να χαλαρώσουν, καθώς δεν θα βασίζονται πλέον στ ανούμερα της εκρηκτικής ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου που σχετίζεται με την πανδημία.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου του Amazon, που περιλαμβάνουν παράδοση και παραλαβή ειδών παντοπωλείου σε καταστήματα, μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 4,3% το δεύτερο τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν αγγίζει τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές του πωλήσεις, η δραστηριοποίηση της εταιρείας στο φυσικό εμπόριο της αποδίδει δισεκατομμύρια, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε αυτό.

Με πληροφορίες από Grocery Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.