24 Απρ 2024
READING

Airbnb: Οι άνθρωποι ταξιδεύουν, οι κρατήσεις αυξάνονται

3 MIN READ

Airbnb: Οι άνθρωποι ταξιδεύουν, οι κρατήσεις αυξάνονται

Airbnb: Οι άνθρωποι ταξιδεύουν, οι κρατήσεις αυξάνονται

Η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία αναμένεται να ανακάμψει πλήρως έως το 2025, σύμφωνα με νέα έρευνα της Global Data. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι διεθνείς αναχωρήσεις έφτασαν μέχρι στιγμής στο 68% των επιπέδων των προ COVID-19 παγκοσμίως, το 2022, και αναμένεται να ανέλθουν στο 82% το 2023 και στο 97% το 2024.

Την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας επιβεβαίωσε και η εταιρεία Airbnb μέσω της έκθεσης των στοιχειών της. Πιο αναλυτικά, έχουν καταγραφεί 103,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και κρατήσεις εμπειριών κατά το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου), σημειώνοντας τον μεγαλύτερο τριμηνιαίο αριθμό που είχε ποτέ. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 25% σε ετήσια βάση και 24% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πριν από τρία χρόνια, πριν η εταιρεία επηρεαστεί από την πανδημία. Φυσικά το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει και η εταιρεία αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη.

Η Wall Street έχει υψηλές προσδοκίες στον ταξιδιωτικό τομέα, καθώς τελειώνουν οι περιορισμοί της πανδημίας COVID-19. Ακόμη και με τον καλύτερο αριθμό κρατήσεών της ποτέ, η Airbnb εξακολουθούσε μέχρι πρότινος βέβαια να βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Διαβάστε επίσης: Το Airbnb χρηματοδοτεί περίεργα σπίτια για ενοικίαση

Ωστόσο, η αύξηση των κρατήσεων βοήθησε στην ενίσχυση των εσόδων της το πιο πρόσφατο τρίμηνο. Η Airbnb ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες εσόδων, αναφέροντας έσοδα 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είναι αυξημένα κατά 58% σε ετήσια βάση. Η Airbnb ανέφερε επίσης καθαρό εισόδημα 379 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο σηματοδότησε το πιο κερδοφόρο δεύτερο τρίμηνο ποτέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Airdna, που αφορούν τον Μάρτιο του 2022, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης 232% σε σχέση με το 2021. Η Ελλάδα είναι πρώτη στους ρυθμούς ζήτησης ξεπερνώντας την Πορτογαλία που είναι δεύτερη με 196%, και την Κροατία, που είναι τρίτη και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία, η Αυστρία, Νορβηγία και η Ισπανία ακολουθούν στην τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα. Εστιάζοντας στα αυξημένα ποσοστά ταξιδιωτών οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, επεσημαίνεται πως πρόκειται και για τουρίστες, οι οποίοι για πρώτη φορά θα επιλέξουν αντί για ξενοδοχεία, τα εν λόγω καταλύματα φέτος.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το Airbnb πιστεύει ότι έρχεται μια επανάσταση στα ταξίδια – και πώς ετοιμάζεται για αυτήν

Παρόλ’ αυτά, οι μετοχές της Airbnb σημειώνουν σημαντική πτώση, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για τις κρατήσεις της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου δεν πέρασαν το πήχη των προσδοκιών αναλυτών και επενδυτών. Οι μετοχές της υποχώρησαν περίπου 8% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Αν και η Airbnb έχει ανακοινώσει «έκρηξη» δραστηριοτήτων λόγω της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης, οι επενδυτές φαίνεται να τιμωρούν την εταιρεία, όπως σημειώνει το Bloomberg, με αποτέλεσμα η μετοχή της να έχει υποχωρήσει κατά 30% περίπου φέτος. Η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 2 δισ. δολαρίων.

Ακόμα κι έτσι, όμως, στα κέρδη ανά μετοχή, η Airbnb ανακοίνωσε 0,56 δολάρια έναντι 0,43 δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση στα 2,1 δισ. δολάρια, συμβάλλοντας στη δημιουργία του πιο κερδοφόρου β’ τριμήνου της εταιρείας μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.