31 Δεκ 2024
READING

Τα brands μειώνουν τις διαφημιστικές τους δαπάνες διεθνώς

3 MIN READ

Τα brands μειώνουν τις διαφημιστικές τους δαπάνες διεθνώς

Τα brands μειώνουν τις διαφημιστικές τους δαπάνες διεθνώς

Πολλές εταιρείες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκαναν περικοπές στις δαπάνες τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο πληθωρισμό. Οι περικοπές αυτές άγγιξαν και τις δραστηριότητες marketing των επιχειρήσεων, όσον αφορά τα χρήματα που διαθέτουν για τις διαφημίσεις τους.  

Σύμφωνα με στοιχεία από τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, YouTube, Snapchat, Twitter και Facebook, για το τελευταίο τρίμηνο, τα έσοδά τους από διαφημίσεις έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

Το YouTube συγκέντρωσε έσοδα από διαφημίσεις 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένα κατά 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, αυτά είναι τα λιγότερα έσοδα που έχει συγκεντρώσει η Alphabet, η μητρική του YouTube, από το 2019, όταν ξεκίνησε να διαθέτει υπηρεσίες διαφήμισης επί πληρωμή. Η Ruth Porat, οικονομική διευθύντρια της Alphabet, δήλωσε ότι οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα.

Την πρώτη μείωση των εσόδων της εταιρείας εδώ και δεκαετίες σημείωσε και η Meta. Τα τριμηνιαία έσοδα του ιδιοκτήτη του Facebook, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από διαφημίσεις, ανήλθαν σε 28,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον Dave Wehner, οικονομικό διευθυντή της Meta, η αύξηση των διαφημιστικών εσόδων επιβραδύνθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς η ζήτηση από τους διαφημιστές μειώθηκε, επιβεβαιώνοντας την άποψη της Ruth Porat για την αβεβαιότητα στον τοπίο της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Μήπως, παρά την κρίση, τα brands πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στη διαφήμιση;

Στην οικονομική αβεβαιότητα αποδίδουν τα μειωμένα έσοδά τους και οι εταιρείες Snap και Twitter. H πρώτη το δεύτερο τρίμηνο συγκέντρωσε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι 13% υψηλότερο από το τρίμηνο του προηγούμενου έτους, που δεν πρέπει να παρβλέπεται ότι ήταν πανδημικό, αλλά είναι χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών. Από την άλλη στο Twitter, τα έσοδα υποχώρησαν σε άνοδο το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας τα 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια – κέρδος 2% σε ετήσια βάση – καθώς η πλατφόρμα παλεύει με οικονομικές προκλήσεις και τη δικαστική διαμάχη με τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, ο οποίος πρόσφερε 44 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την εταιρεία πριν προσπαθήσει να κάνει πίσω από τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκαν δύο κατευθύνσεις που ακολούθησαν οι διαφημιστές. Από τη μία, ενισχύθηκαν οι διαφημιστικές δαπάνες στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης ως κρίσιμο μέρος των στρατηγικών τους στα μέσα ενημέρωσης, ενώ μείωσαν τα έξοδά τους σε άλλους τομείς, όπως η προβολή στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα του Google από τις αναζητήσεις κατά την περίοδο αυτή αυξήθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη πέρυσι, φτάνοντας τα 40,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα, τα έσοδα της Microsoft από διαφημίσεις στη μηχανή αναζήτησης Bing αυξήθηκαν κατά 15% το τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο πέρυσι.

Οι διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία είναι λογικό να υπάρχει ο φόβος ότι θα βλάψουν την απόδοση πολλών εταιρειών, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση για τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους, σε συνδυασμό με την ανάγκη να διατηρηθεί η ανάπτυξή τους. Έτσι, μια πιο συντηρητική προσέγγιση και οι περικοπές από το, συχνά κοστοβόρο, marketing, είναι μια αναμενόμενη αντίδραση.

Όμως, ακριβώς για τον λόγο αυτό και ακριβώς υπό αυτές τις συνθήκες,  λένε οι ειδικοί του κλάδου ότι είναι που θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στο μάρκετινγκ οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο συνεχώς πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και να παραμείνουν στον “αφρό”, επενδύοντας στο μέλλον, τότε που θα αρχίσει η κρίση να αμβλύνεται.

Με πληροφορίες από Digiday
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.