25 Απρ 2024
READING

Πώς επηρεάζουν οι αλλαγές του Amazon τους Ευρωπαίους πωλητές στην πλατφόρμα του

4 MIN READ

Πώς επηρεάζουν οι αλλαγές του Amazon τους Ευρωπαίους πωλητές στην πλατφόρμα του

Πώς επηρεάζουν οι αλλαγές του Amazon τους Ευρωπαίους πωλητές στην πλατφόρμα του

Με τις αντιμονοπωλιακές έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας σε εξέλιξη, ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου παραχωρεί στους Ευρωπαίους πωλητές περισσότερο έλεγχο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Νοέμβριο του 2020, καταλόγισε στη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο μονοπωλιακή χρήση του όγκου, της ισχύος και των δεδομένων που διαθέτει προκειμένου να αποκτά αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μικρότερων πωλητών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της. Ξεκίνησε επίσης έρευνα σχετικά με την πιθανή προνομιακή μεταχείριση του Amazon για τις δικές του προσφορές λιανικής και εκείνων των πωλητών της πλατφόρμας του που χρησιμοποιούν τις δικές του υπηρεσίες logistics και παράδοσης.

Παράλληλα, ξεκίνησε η αντιμονοπωλιακή έρευνα από την αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην αγορά του Amazon την ίδια ημέρα που η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας επιβεβαίωσε την εφαρμογή ειδικών ελέγχων κατάχρησης στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Διαβάστε επίσης: Τα προβλήματα του Amazon στην Ευρώπη

Παρά την άρνηση των ισχυρισμών της εποπτικής αρχής, το Amazon πρότεινε συμβιβαστικές λύσεις, ώστε να λήξει η έρευνα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πρότεινε να επιτραπεί πρόσβαση των πωλητών σε ορισμένα δεδομένα αγοράς και εγγυήθηκε την παύση συλλογής δεδομένων από τη μονάδα λιανικής του. Η εταιρεία, επίσης, υποστήριξε τη δημιουργία ενός δεύτερου «Buy Box» για προϊόντα, σε περίπτωση που ένα προϊόν του Amazon εμφανιστεί στο πρώτο.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ ζήτησε σχόλια σχετικά με τις υποσχέσεις του Amazon, οι οποίες εάν γίνουν δεκτές από την Επιτροπή, θα ισχύουν μόνο για τους πωλητές του Amazon στην Ευρώπη, για περίοδο πέντε ετών.

Οι πρώτες αλλαγές αφορούν τις ιδιωτικές ετικέτες, ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια έχει έρθει στο επίκεντρο προβληματισμών και ελέγχων, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η ύπαρξή τους στο marketplace του κολοσσού αντιβαίνει στις αρχές του ανταγωνισμού, εις βάρος των τρίτων πωλητών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα του. Πρόσφατα, μάλιστα, η Επιτροπής Δικαιοσύνης της αμερικανικής Βουλής ζήτησε παρέμβαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας το Amazon ότι εμπόδισε έρευνα σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί απέναντι στους τρίτους πωλητές του.

Έτσι, το Amazon υποσχέθηκε τη μείωση των εμπορικών σημάτων ιδιωτικής ετικέτας. Οι πωλητές και οι ειδικοί καλωσόρισαν συγκρατημένα αυτές τις αλλαγές, καθώς ισοπεδώνουν τους μη θεμιτούς όρους ανταγωνισμού. Αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη αλλαγή.

Συνεπώς, η αλλαγή αυτή θα κάνει τις ανεξάρτητες μάρκες πιο ορατές και οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν τα προϊόντα που τους αφορούν περισσότερο. Σύμφωνα με ειδικούς, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι στον διαφημιστικό χώρο και την τοποθέτηση του SERP [σελίδα αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης], όπου το Amazon έδινε πρόσφατα υπερβολική προβολή στις δικές του ιδιωτικές ετικέτες.

Βέβαια, κάποια ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν: Πώς ο αλγόριθμος θα κάνει πιο δίκαιο τον ανταγωνισμό; Πώς δίνει το Amazon στους καταναλωτές την ελευθερία να επιλέξουν μια επωνυμία; Μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει ένα προϊόν όσον αφορά τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά με εκείνα κάποιου άλλου; Πώς μπορούν οι πελάτες να κάνουν διάκριση ανάμεσα σε ένα μοναδικό προϊόν από μια ανεξάρτητη επωνυμία και σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από το Amazon ή σε επιχειρήσεις τύπου dropship;

Διαβάστε επίσης: Πώς και γιατί το Amazon θέλει να κλείσει την ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή έρευνα

Το δεύτερο ζήτημα που υποσχέθηκε πως θα αλλάξει η εταιρεία είναι το «Buy Box», ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των πωλητών. Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική διαφορά στην τιμή ή στην παράδοση ανάμεσα στα προϊόντα που εμφανίζονται, η εταιρεία είπε ότι θα παρουσιάσει μια δεύτερη, ανταγωνιστική προσφορά εκτός από το κύριο είδος του «Buy Box». Ωστόσο, οι μέθοδοι του Amazon για την επιλογή των επωνυμιών που καταλήγουν στο πλαίσιο αγοράς παραμένουν ασαφείς, ακόμη και με αυτές τις πρόσφατες ανακοινώσεις, καθώς δεν έχει εξηγήσει πώς θα λειτουργήσει το προτεινόμενο δεύτερο Buy Box για ένα ανταγωνιστικό προϊόν.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι νέοι κανόνες γίνουν αποδεκτοί, οι επωνυμίες που πωλούν στο Buy Box του Amazon θα πρέπει να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική και να επαναπροσδιορίσουν και να επαναβαθμονομήσουν το σύστημα διαχείρισης αποθήκης, τα αποθέματα και τη διαχείριση καμπάνιας, όλα χτισμένα γύρω από το κουτί αγοράς.

Η αμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι πρόθυμη να μοιραστεί δεδομένα με τους μικρότερους πωλητές, να ενισχύσει την προβολή των ανταγωνιστικών προϊόντων στην πλατφόρμα της και να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών και των κρατικών αρχών. Μένει να φανεί, ωστόσο, αν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Με πληροφορίες από Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.