20 Απρ 2024
READING

Έρευνα YouTube | Οι Gen Z-ers προτιμούν content που τους αφορά, όχι viral βίντεο

3 MIN READ

Έρευνα YouTube | Οι Gen Z-ers προτιμούν content που τους αφορά, όχι viral βίντεο

Έρευνα YouTube | Οι Gen Z-ers προτιμούν content που τους αφορά, όχι viral βίντεο

Σύμφωνα με έρευνα του YouTube, το 65% των παραγωγών βίντεο της Gen Z προτιμούν να δημοσιεύουν προσωπικό περιεχόμενο παρά viral video.

Στην γενιά Ζ ή Generation Z, ηλικιακά οι µελετητές του Κέντρου Generational Kinetics τοποθετούν τα παιδιά που γεννήθηκαν µεταξύ 1998 και 2015, αν και κάποιοι ανοίγουν την «ψαλίδα» των γεννήσεων από το 1996. Τα άτοµα που ανήκουν σε αυτήν είναι πιο πρακτικά, πιο ρεαλιστικά και πιο σοβαρά από τη γενιά «Υ», δηλαδή τους Μillennials.

Διαβάστε ακόμα: Aνοιχτή επιστολή στο YouTube από 80 fact checkers για την παραπληροφόρηση

Η παραπάνω συµπεριφορά εξηγείται σε έναν βαθµό, σύµφωνα µε έρευνα της Goldman Sachs, από το γεγονός ότι τα άτοµα αυτά µεγάλωσαν µέσα σε κοινωνικοπολιτική και οικονοµική αστάθεια και αβεβαιότητα, βίωσαν την αλµατώδη αύξηση των χρεών των γονιών τους, το «κραχ» του 2008 και, ως αποτελέσµατα της ύφεσης, την αποµυθοποίηση του «αµερικανικού ονείρου». Είναι, εποµένως, λιγότερο ιδεαλιστές και περισσότερο πραγµατιστές.

Η Gen-Z έχει μία ιδιαίτερη σχέση με όλα τα social media, έτσι και με το YouTube. Σύμφωνα με έρευνες, μέλη της γενιάς αυτής παρακολουθούν κατά μέσο όρο 68 βίντεο την ημέρα σε πέντε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η στενή τους «σχέση» επέτρεψε στην πλατφόρμα βίντεο του Google να διεξάγει μία έρευνα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. H έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης Πολιτισμού και Τάσεων στην πρόσφατη διοργάνωση των βραβείων Cannes Lions.

Διαβάστε ακόμα:  Πώς η Generation Z θα αλλάξει ριζικά τον κόσμο

Πιο αναλυτικά, το 85% των Gen Z-ers, από 10 διαφορετικές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει δημοσιεύσει βίντεο στο διαδίκτυο, το οποίο – σε αντίθεση με άλλες γενιές – πραγματεύεται ένα πιο προσωπικό θέμα και οι δημιουργοί του δεν το κοινοποιούν με στόχο να γίνει viral.

Παράλληλα, η έκθεση αναλύει τις τάσεις που αποκάλυψε τρεις συγκεκριμένους τύπους δημιουργικότητας:

Δημιουργικότητα κοινότητας: Το YouTube ανακάλυψε ότι οι διαδικτυακές κοινότητες ενισχύουν την επικοινωνία των μελών τους θίγοντας θέματα που βασίζονται στην εμπειρία τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα άτομα αισθάνονται ότι ανήκουν σε μία ομάδα με την οποία μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, εμπειρίες και ενδιαφέροντα. Μάλιστα, το 61% των Gen Z-ers συμφώνησε ότι θα περιέγραφε τον εαυτό του ως πραγματικά μεγάλο ή σούπερ θαυμαστή κάποιου ή κάτι.

Ωστόσο, σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα από τη Visual Object, η ύπαρξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή των Gen Z-ers να παραμένουν συνδεδεμένοι μερικές φορές τους αφήνει επίσης να αισθάνονται κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή άγχος. Πολλοί πιστεύουν ότι δημιουργεί ένα πρότυπο που είναι αδύνατο να διατηρηθεί και ότι η προσπάθεια να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες τους εξαντλεί.

Πολυμορφική Δημιουργικότητα: Το YouTube σημείωσε την αυξανόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ περιεχομένου σύντομης και μεγάλης μορφής, που συνδυάζει εικόνες, μουσική και λέξεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 63% των χρηστών της Gen Z ακολούθησε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς meme.

Προσωπική δημιουργικότητα: Το YouTube παρατήρησε στην αρχή της πανδημίας ότι οι άνθρωποι στρέφονταν στο βίντεο για να καλύψουν συγκεκριμένες προσωπικές ανάγκες και αυτή η τάση συνεχίστηκε και επιταχύνθηκε, με το 83% των Gen Z-ers να έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να παρακολουθήσει περιεχόμενο που τους βοηθά να χαλαρώσουν.

Ένα οριστικό χαρακτηριστικό της Γενιάς Ζ είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής γραμμή που να χωρίζει τον διαδικτυακό και τον εκτός σύνδεσης κόσμο των μελών της. Τα ψηφιακά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενσωματώνονται εύκολα με τον κόσμο της φυσικής τους καθημερινότητας, χωρίς να αφήνουν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των δύο.

Με πληροφορίες από AdWeek
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.