16 Απρ 2024
READING

Προβλήματα για τις startups που καινοτομούν στην ηλεκτροκίνηση

4 MIN READ

Προβλήματα για τις startups που καινοτομούν στην ηλεκτροκίνηση

Προβλήματα για τις startups που καινοτομούν στην ηλεκτροκίνηση

H ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας. Καθώς, η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) έως το 2035, οι κατασκευαστές διαπιστώνουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον και ότι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον όλων.

Παρόλο που οι συνολικές πωλήσεις καινούριων οχημάτων έχουν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η ζήτηση αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας παραμένει ισχυρή. Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι σε 6,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, startups ηλεκτρικών οχημάτων άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και να αποτελούν μέρος του ανταγωνισμού των εταιρειών χρησιμοποιώντας μια δυναμική προσέγγιση λογισμικού και τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: πού οφείλεται, τι έρχεται

Ωστόσο, η δύσκολη οικονομική κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στις νέες αυτές startups, οι οποίες είτε προβαίνουν σε περικοπές για να μειώσουν τα έξοδά τους είτε αποσκοπούν στην επίτευξη κάποιας συνεργασίας με μεγαλύτερη – και ευπορότερη – αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, πολλές φορές έχουν οδηγήσει τις νέες αυτοκινητοβιομηχανίες στην χρεωκοπία, όπως συνέβη με την εταιρεία ηλεκτρικών φορτηγών Electric Last Mile Solutions, η οποία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο μήνα.

Άλλες startups όπως οι Rivian Automotive Inc και η Arrival SA, οι οποίες παράγουν τα δικά τους ηλεκτροκίνητα, ανακοίνωσαν περικοπές στις δαπάνες τους.

Η Arrival, που προσπαθεί να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών φορτηγών παράδοσης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Tesla και της Rivian, μείωσε τις θέσεις εργασίας κατά 30% περιορίζοντας την παραγωγή της, προκειμένου να διατηρήσει τα έσοδά της και να περιορίσει το ύψος του κόστους παραγωγής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η εταιρεία Rivian, η οποία έκλεισε μία μεγάλη συμφωνία με τον τεχνολογικό κολοσσό Amazon, η οποία προβλέπει την προμήθεια φορτηγών. Ωστόσο, το Αmazon είναι και σημαντικός επενδυτής της Rivian.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι startups επιλέγουν ως σωτήρια λύση τη συνεργασία με μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες μπορούν να τους παρέχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ωστόσο, οι περισσότερες startups δε διαθέτουν καθιερωμένες σειρές μοντέλων που κυκλοφορούν ήδη, ενώ η πτώση του χρηματιστηρίου και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν καταστήσει πιο δύσκολο να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τους επενδυτές. Αυτό εντείνει την πίεση για έναρξη κατασκευής και πώλησης οχημάτων και μείωση των εξόδων για εξοικονόμηση μετρητών.

Διαβάστε επίσης: VW: Η παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη

Η κρίση αυτή επηρεάζει τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι περικοπές προσωπικού και οι αναδιαρθρώσεις στη νέα βιομηχανία αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία και οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών έχουν εκτροχιάσει τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών, μειώνοντας περαιτέρω τους αρχικούς στόχους που έχουν θέσει για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αυτό ισχυρίζονται οι επικεφαλής των μεγαλύτερων κατασκευαστών αυτοκινήτων στον κόσμο, προειδοποιώντας ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την εφοδιαστική αλυσίδα και ότι οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν.

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν προμήθειες μπαταριών, αλλά η εύρεση αρκετών πρώτων υλών μπαταρίας, όπως λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο ή κοβάλτιο μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι ανάγκες λιθίου θα εξαπλασιαστούν έως το 2030, φθάνοντας τους 500 κιλοτόνους, απαιτώντας το άνοιγμα 50 νέων ορυχείων.

Τα πολύτιμα ορυκτά εξορύσσονται κυρίως σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή ή η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο, η Κίνα παράγει τα τρία τέταρτα των μπαταριών ιόντων λιθίου και ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της ικανότητας επεξεργασίας και διύλισης λιθίου, κοβαλτίου και γραφίτη. Από την άλλη, η Ευρώπη παράγει το ένα τέταρτο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά ελέγχει ελάχιστα τις πρώτες ύλες. Συνεπώς, είναι δύσκολο να ελέγχει τις τιμές.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ηλεκτροκίνησης Tesla, παρά την έναρξη λειτουργίας δύο μεγάλων εργοστασίων συναρμολόγησης στο Τέξας και τη Γερμανία, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε σε ανώτατα στελέχη της τη μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 10%, εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσαν οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ κινδυνεύουν επίσης. Μέχρι στιγμής, καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες μπόρεσαν να αυξήσουν τις τιμές στα δημοφιλή φορτηγά καύσης μεγάλου όγκου και τα SUV τους για να διατηρήσουν τη ροή μετρητών. Η GM, η Ford και η Stellantis έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής τις προβλέψεις τους για τα κέρδη για ολόκληρο το έτος.

Μπορεί η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης να είναι μεγάλη, αλλά οι ελλείψεις σε υλικά όπως το λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπαταριών, φρενάρουν την όποια ανάπτυξη και αλλάζουν τα σχέδια και τους στόχους που έχουν θέσει οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Με πληροφορίες από Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.