Οι παραπλανητικές κριτικές για προϊόντα είναι ένα σημαντικό ζήτημα που συνεχίζει να εντείνεται. Οι ψεύτικες κριτικές ανεβάζουν τη βαθμολογία ενός προϊόντος, ή μειώνουν τη βαθμολογία ενός ανταγωνιστή, καθιστώντας ένα συγκεκριμένο προϊόν πιο ελκυστικό για τους περιστασιακούς αγοραστές. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στο να αγοράσουν κάτι που είναι υποβαθμισμένο, ενώ είναι άδικο και ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ο αγώνας του Amazon κατά των ψεύτικων και παραπλανητικών κριτικών προϊόντων είναι γνωστός εδώ και καιρό. Τώρα, στην προσπάθειά του να αναλάβει δράση, καταθέτει μήνυση κατά 10.000 ομάδων στο Facebook που ασχολούνται με την πρακτική αυτή, είτε δημιουργώντας τις κριτικές, είτε δίνοντας κίνητρα σε άλλα άτομα για να τις δημοσιεύσουν. Μία από τις ομάδες ήταν η “Amazon Product Review”, η οποία σύμφωνα με το Amazon είχε περισσότερα από 43.000 μέλη, ωστόσο, η Meta κατέβασε την ομάδα νωρίτερα φέτος. Γενικότερα, οι 10.000 ομάδες που αναφέρονται στην αγωγή δεν είναι όλες ενεργές επί του παρόντος. Απλώς αντιπροσωπεύουν το σύνολο που αναφέρθηκε στη Meta από το 2020, ωστόσο τουλάχιστον οι μισές έχουν ήδη καταργηθεί.
Το Amazon υπογραμμίζει ότι οι τεχνολογίες και οι ομάδες του πετυχαίνουν να σταματήσουν εκατομμύρια ύποπτες κριτικές πριν φτάσουν στους καταναλωτές, ωστόσο ελπίζει ότι μέσω αυτής της κίνησης θα απομακρύνει κι αυτές που έχουν διαφύγει. Τονίζει, επίσης, ότι η κινητήριος δύναμη για όλα αυτά είναι η προστασία των πελατών και η απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους αυτών των παράνομων δράσεων.
Το Amazon μαστίζεται εδώ και χρόνια από κριτικές που ενισχύουν τεχνητά τις βαθμολογίες των προϊόντων. Μια έρευνα της Washington Post το 2018 διαπίστωσε ότι οι καταφανώς πλαστές κριτικές κυριαρχούσαν σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα ακουστικά bluetooth και τα συμπληρώματα υγείας. Τώρα, το πρόβλημα έχει γίνει τόσο διαδεδομένο που έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία με σκοπό την ανάλυση και το φιλτράρισμα των κριτικών ενός προϊόντος. Υπάρχουν πλέον ιστοσελίδες, όπως η ReviewMeta, που μπορούν να δείξουν στους αγοραστές ότι, για παράδειγμα, οι κριτικές ενός προϊόντος με βαθμολογία 4,4 στο Amazon που έχει μόλις 1,9 στις άλλες ιστοσελίδες, είναι πιθανότατα ψευδείς και παραποιημένες.
Και το ίδιο το Amazon έχει προηγουμένως μηνύσει ανθρώπους που, όπως είπε, προσέφεραν ψεύτικες μαρτυρίες. Βέβαια, αυτή η δράση του Amazon ακολουθεί την έναρξη έρευνας από μια ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, που είχε σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο το Amazon έχει κάνει αρκετά για την εξάλειψη των ψεύτικων κριτικών.
Διαβάστε επίσης: Το Amazon διαμαρτύρεται ότι οι αντιμονοπωλιακές πολιτικές το στοχοποιούν
Το Amazon δήλωσε ότι ανέφερε περισσότερες από 1.000 ομάδες πώλησης κριτικών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το πρώτο τρίμηνο του 2021, τριπλάσιες από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το αν αυτό μιλάει για την επικράτηση των ψεύτικων κριτικών ή για το αν ο διαδικτυακός έμπορος λιανικής πώλησης παίρνει το ζήτημα πιο σοβαρά δεν είναι σαφές, αλλά η εταιρεία θέλησε να μεταφέρει την ευθύνη στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη χαλαρή επιβολή της νομοθεσίας για τις ομάδες αυτές όταν παραβιάζουν τους κανόνες της πλατφόρμας.
Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές πρέπει αρχικά να έχουν κατά νου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένες κριτικές να είναι αποτέλεσμα παραποίησης και να μην πρέπει να δώσουν βάση. Από εκεί και πέρα, μπορούν να διαβάζουν τις κριτικές ταξινομώντας με βάση τη νεότερη. Πρέπει επίσης να παρατηρούν τον τρόπο γραφής μιας κριτικής για να εντοπίσουν τις περιπτώσεις που το κείμενο δε φαίνεται γραμμένο από έναν φυσιολογικό άνθρωπο. Επίσης, πρέπει να δίνουν λιγότερη βαρύτητα σε αυτούς που αφήνουν μια βαθμολογία μόνο με αστέρια και χωρίς σχόλιο.
Επιπλέον, πρέπει να κάνουν μια έρευνα και εκτός του Amazon, σε άλλους ιστότοπους, ώστε να εντοπίσουν αποκλίσεις στη συνολική βαθμολογία ενός προϊόντος. Μπορούν επίσης να συμβουλευτούν κριτικές από επαγγελματίες κριτικούς και streamers στο YouTube και τα social media.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.