Το 2019 η αμερικανική αλυσίδα γρήγορου φαγητού McDonald’s εξαγόρασε την ισραηλινή startup τεχνητής νοημοσύνης Dynamic Yield έναντι 300 εκατομμυρίων, με στόχο να ξεκινήσει την τεχνολογική της μεταμόρφωση. Την ίδια χρονιά, απέκτησε επίσης μια άλλη startup τεχνητής νοημοσύνης, την Apprente. Έκτοτε, η McDonald’s έχει συνεχίσει να επενδύει στην ψηφιακή τεχνολογία, ώστε να βελτιώσει τις υπηρεσίες της.
Η ψηφιακή αναβάθμιση των McDonald’s έχει λοιπόν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, με επενδύσεις σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως την εφαρμογή συστημάτων παραγγελιών αναγνώρισης φωνής, τα οποία χρησιμοποιούν ανθρώπινες φωνές και αλγόριθμους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για να λαμβάνουν παραγγελίες. Έτσι, ο μέσος όρος χρόνου παραλαβής παραγγελίας μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών είναι περίπου ένα λεπτό.
Πέρα από τη χρήση συστημάτων αναγνώρισης φωνής, μια άλλη τεχνολογική καινοτομία που υιοθέτησαν τα McDonald’s ήταν η χρήση αλγορίθμων αναγνώρισης εικόνων για τη σάρωση πινακίδων και την πρόβλεψη της πιθανής παραγγελίας των πελατών με βάση προηγούμενες παραγγελίες που είχαν κάνει μέσω drive through.
Επίσης, εντός των εστιατορίων έχουν προστεθεί διαδραστικοί πίνακες μενού που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να προσαρμόσουν τα είδη που προσφέρονται σε πραγματικό χρόνο με βάση την ώρα της ημέρας, τον καιρό, τις δημοφιλείς παραγγελίες τη δεδομένη στιγμή και το πόσο απασχολημένο είναι το εστιατόριο.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Tα McDonalds στοχεύουν στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών με το Instagram
Παράλληλα, όπως οι περισσότερες παγκόσμιες αλυσίδες, η McDonald’s διαθέτει μια εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγγελία φαγητού μέσω οποιουδήποτε από τα κανάλια διανομής της – εστιατόριο, delivery ή takeaway.
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί αλγόριθμους πρόβλεψης και συστάσεων για να αποφασίσει τι θέλουν να αγοράσουν οι πελάτες και να τους τοποθετήσει σε εμφανές σημείο στην οθόνη. Αυτές οι συστάσεις βασίζονται σε προηγούμενες παραγγελίες, παγκόσμιες, εθνικές και τοπικές τάσεις και στον καιρό. Η εφαρμογή επιτρέπει στη McDonald’s να συλλέγει πολλά δεδομένα σχετικά με το ποιοι είναι οι πελάτες της και πώς ξοδεύουν τον χρόνο και τα χρήματά τους (με την άδεια των πελατών).
Σκοπός της αλυσίδας εστιατορίων είναι να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό μέσω της γρήγορης και άμεσης εξυπηρέτησης πελατών.
Πράγματι, οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της, Chris Kempcziski, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, καθώς οι ψηφιακές πωλήσεις αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεων σε όλο το σύστημα.
Στις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας και Γαλλίας, η ψηφιακή τεχνολογία είναι σήμερα το όχημα για περισσότερες από τις μισές πωλήσεις. Στην Κίνα, το μερίδιο των ψηφιακών πωλήσεων είναι πάνω από 80%. Σε γενικές γραμμές, και στην Ευρώπη η επιχείρηση αποδίδει πολύ καλά μέσω των ψηφιακών καναλιών, με κέρδη και συγκρίσιμο μερίδιο πωλήσεων, σε κάθε αγορά στην οποία δραστηριοποιείται.
Ωστόσο, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το μερίδιο των πωλήσεων της ψηφιακής αγοράς βρίσκεται περίπου στο 25% και εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για τα McDonald’s να αυξήσουν την ψηφιακή αγορά όσον αφορά το ποσοστό των πωλήσεων που αποδίδει σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.
Συνολικά, οι παγκόσμιες συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,7% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 3,7% στις ΗΠΑ και μιας αύξησης 13% στις διεθνείς αγορές.
Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη είναι αυξημένες πέρα από αυτές που επηρεάζουν τα McDonald’s στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, η επιχείρηση αναμένει πληθωρισμό ολόκληρου του έτους στα τρόφιμα και το χαρτί της τάξης του 12-14%, αλλά ο πληθωρισμός θα μετριαστεί το τέταρτο τρίμηνο.
Σε διεθνές επίπεδο, η επιχείρηση αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο υψηλότερο άκρο του εύρους και ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο.Ήδη οι συνθήκες αυτές έχουν επηρεάσει πολλές αγορές. Για παράδειγμα στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία οι πωλήσεις έχουν μειωθεί αρκετά.
Τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 36% στα 1,71 δισ. δολάρια, που σχετίζονται σε σημαντικό βαθμό και με τον οικονομικό αντίκτυπο της οριστικής εγκατάλειψης της ρωσικής αγοράς νωρίτερα φέτος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Kempcziski υποστήριξε ότι η επιχείρηση σχεδιάζει νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες. Σε όλες, το επίκεντρο είναι η ψηφιακή τεχνολογία. Ο απώτερος στόχος ήταν να συνδυαστούν όλα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένων και ανάλυσης για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης έξυπνης επιχείρησης.
Η αλυσίδα, αναγνωρίζοντας την ανερχόμενη δύναμη του metaverse, έχει καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δηλώνοντας ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός «εικονικού εστιατορίου».
Διαβάστε επίσης: H στρατηγική των McDonald’s για να κερδίσουν τη γενιά Ζ
Σχεδιάζει επίσης να πουλήσει εικονικά αγαθά – αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή επώνυμων ρούχων και άλλων αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αξεσουάρ σε avatars ή για τη διακόσμηση εικονικών σπιτιών πελατών στο metaverse.
Οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας δείχνουν ότι το brand ενδιαφέρεται επίσης για την ανάπτυξη NFTs που θα επιτρέψουν τα ψηφιακά αντικείμενα που δημιουργούνται για το metaverse να είναι περιορισμένης έκδοσης ή μοναδικά, υποδεικνύοντας ότι θα ήταν συλλεκτικά ή ότι θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν εξατομικευμένα διαφημιστικά είδη.
Πάντως, τα McDonald’s φαίνεται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο στο να κερδίσουν τη νέα γενιά των πελατών τους, με αυτό το «απρόσκοπτο πάντρεμα κουλτούρας και εμπορίου», όπως λέει για το virtual camp του brand ο CMO του: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η μάρκα βρίσκεται ήδη μέσα στη δεκάδα των αγαπημένων των παιδιών και εφήβων από 7 έως 14 ετών.
Με πληροφορίες από Marketing Week και Reuters
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.