26 Απρ 2024
READING

Ευρωπαϊκή καμπάνια για καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους στη βιομηχανία μόδας

3 MIN READ

Ευρωπαϊκή καμπάνια για καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους στη βιομηχανία μόδας

Ευρωπαϊκή καμπάνια για καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους στη βιομηχανία μόδας

Η European Citizens’ Initiative (ECI) αναφέρει ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στην παραγωγή ρούχων αμείβονται με υπερβολικά φτωχούς μισθούς, ενώ οι μάρκες συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τα προϊόντα που προσφέρουν. Συγκεκριμένα, το 95% των εταιρειών μόδας δεν πληρώνουν στους εργαζόμενους στις αλυσίδες εφοδιασμού τους έναν επαρκή μισθό.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φτιάχνουν ρούχα για τη βιομηχανία δεν κερδίζουν ένα μισθό που να εξασφαλίζει τα προς το ζην. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στην ένδυση, στην πλειονότητά τους με λευκές γυναίκες, εργάζονται εξαντλητικά ωράρια και εξακολουθούν να αγωνίζονται για να φροντίσουν τις οικογένειες τους, να αποκτήσουν κατάλληλη στέγαση, να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ή να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Οι εργαζόμενοι στην ένδυση, κυρίως γυναίκες, κερδίζουν κατά μέσο όρο 45% λιγότερο από ό,τι χρειάζονται για να φροντίσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Η ECI προσθέτει ότι ουσιαστικά οι σημερινοί νόμιμοι κατώτατοι μισθοί στον κλάδο, που καθορίζονται από τις κυβερνήσεις των χωρών παραγωγής ενδυμάτων, είναι πενιχροί. Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι για τη δουλειά τους, όταν μεγάλες μάρκες αρνήθηκαν να πληρώσουν για παραγγελίες που είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρούχων στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες αγορές καταναλωτών μόδας, με πωλήσεις άνω των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως εκτιμάται για το 2022. Συνεπώς, οφείλει να αναλάβει δράση για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να εξασφαλίσει δικαιότερη αμοιβή για τους αυτούς τους ανθρώπους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ECI έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία με τίτλο “Good Clothes, Fair Pay” (Καλά ρούχα, δίκαιη αμοιβή). Ο σκοπός της είναι να απαιτήσει νομοθεσία σχετικά με τους μισθούς διαβίωσης των ανθρώπων που εργάζονται στην παραγωγή ρούχων. Η εκστρατεία θα έχει διάρκεια ενός έτους και σε αυτήν ηγείται ένας συνασπισμός πολιτών, ενώ υποστηρίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες σε θέματα βιώσιμων μισθών. Ελπίζει να συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες της ΕΕ, ώστε να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει νέους νόμους.

Αυτοί οι νόμοι αφορούν τις εταιρείες που πωλούν ενδύματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και υποδήματα στην ΕΕ, και θα τις υποχρεώνουν να αναλάβουν δράση για μισθούς διαβίωσης στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Με άλλα λόγια, οι μάρκες και οι έμποροι λιανικής πώλησης θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να αξιολογούν τους μισθούς στις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού, να θέτουν σε εφαρμογή σχέδια για να καλύψουν το χάσμα μεταξύ των πραγματικών μισθών και των μισθών διαβίωσης και να δημοσιοποιούν την πρόοδό τους.

Η εκστρατεία είναι ιστορική ως προς την εστίασή της στην εργασιακή δικαιοσύνη, ένα στοιχείο που συχνά παραλείπεται από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα και την ηθική στη βιομηχανία της μόδας. Όλο και περισσότερο, οι κυβερνήσεις προχωρούν στη νομοθέτηση δεσμεύσεων βιωσιμότητας από τις μάρκες, αλλά οι κανονισμοί αυτοί έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί κυρίως σε ανησυχίες σχετικά με το “greenwashing” και τις επιπτώσεις της βιομηχανίας στον κλίμα.

Όσον αφορά την πενιχρή αμοιβή των εργαζομένων, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι όχι μόνο παραμελείται η προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων για εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά η συνθήκη αυτή έρχεται επίσης σε αντίθεση με νέες έρευνες που δείχνουν ότι η καταβολή μισθών που εξασφαλίζουν τη διαβίωση είναι κεντρική προϋπόθεση για την επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Η ECI καλεί τους πολίτες της ΕΕ να υπογράψουν την πρωτοβουλία “Good Clothes, Fair Pay” στη διεύθυνση goodclothesfairpay.eu.

Mε πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.