22 Νοέ 2024
READING

H βιομηχανία της μόδας δε βρίσκει αρκετούς εξειδικευμένους υπαλλήλους

3 MIN READ

H βιομηχανία της μόδας δε βρίσκει αρκετούς εξειδικευμένους υπαλλήλους

H βιομηχανία της μόδας δε βρίσκει αρκετούς εξειδικευμένους υπαλλήλους

Σε σοβαρό πρόβλημα για τη βιομηχανία της μόδας εξελίσσεται η παγκόσμια έλλειψη εξειδικευμένου κυρίως προσωπικού, σε βαθμό που εργοστάσια να δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους στην παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις αφορούν ολόκληρη την γκάμα brands της βιομηχανίας. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελείας του κόσμου, ο γαλλικός LVMH, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς προσπαθεί να καλύψει περίπου 2.000 θέσεις, και μέχρι το 2024 θα χρειαστεί περίπου 30.000 νέους υπαλλήλους, καθώς υπάρχουν πολλά κενά σε θέσεις που απαιτούν ειδικές δεξιότητες. Η αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου επιβεβαιώνει αυτά τα νούμερα, κάνοντας λόγο για ανάγκες σε τεχνίτες δερματίνων ειδών, κοσμηματοποιούς, ωρολογοποιούς, καθώς και προσωπικό πωλήσεων, αλλά και προσωπικό για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια του ομίλου.

Μάλιστα, ο όμιλος LVMH, με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει brands όπως Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Bulgari, Tiffany, μεταξύ άλλων, έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει προγράμματα πρακτικής και επιμόρφωσης νέου προσωπικού, που θα μαθητεύσει δίπλα στους παλιούς υπαλλήλους του ομίλου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του, καθώς το προσωπικό μεγαλώνει ηλικιακά και δεν υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι τεχνίτες να τους αντικαταστήσουν.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen-Z ετοιμάζεται να στελεχώσει τις μεγάλες εταιρείες μόδας

Σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η βιομηχανία επιβαρύνεται από το Brexit. Ήδη από το 2021 υπήρχαν ανησυχίες στην πλειονότητα των παραγωγών, για τις ελλείψεις σε ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό, που αναμενόταν να αναζητήσει την ασφάλεια των εργοστασίων της κεντρικής Ευρώπης – όπως και έγινε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι o μεγάλος e-tailer πολυτελείας Farfetch αποφάσισε να στεγάσει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις του στην Πορτογαλία, μεταφέροντας εκεί ουσιαστικά 7.000 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο. Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι που δούλευαν στο Λονδίνο τώρα προτιμούν χώρες όπως η Πορτογαλία, που έχει ευνοϊκότερες νομοθεσίες για τις startups και όπου είναι ευκολότερο για τους μη Ευρωπαίους κατοίκους να βγάλουν χρυσή βίζα, αλλά και για τους νέους επιχειρηματίες να εκδώσουν μια startup βίζα.

Διαβάστε ακόμα: 25 οργανισμοί μόδας συστήνουν τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μόδας

Βέβαια, η μόδα είναι ένας μόνο από τους κλάδους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν κινητοποίηση από την κυβέρνηση, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό, ανάγκες που δημιουργήθηκαν αρχικά εξαιτίας της πανδημίας αλλά επέτεινε το Brexit. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (British Retail Consortium – BRC), το 62% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρει εργαζομένους με την κατάλληλη εμπειρία.

Οι ελλείψεις στον κλάδο της μόδας είναι παγκόσμιες, ωστόσο. Για παράδειγμα, στη Νέα Ζηλανδία αναζητούν έμπειρους κεντητές, δημιουργούς μοτίβων υφασμάτων, χειριστές ραπτομηχανών. Ενώ στην Ινδία, που μετά την πανδημία τα εργοστάσια έπρεπε να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές ελλείψεις, καθώς βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε εργαζομένους από άλλες περιοχές της χώρας, που είχαν επιστρέψει στα χωριά τους με την πανδημία, και πολλοί από αυτούς προτιμούν να μείνουν εκεί και να αναζητήσουν άλλου είδους εργασίες, για παράδειγμα στη συγκομιδή σιταριού. Οι νέοι υπάλληλοι που προσλαμβάνουν τώρα στα εργοστάσια δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση, ενώ δεν υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος για εκπαίδευση, λόγω του φόρτου εργασίας.

Με πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.