20 Απρ 2024
READING

To Αsos περιορίζει τις παραγγελίες του φοβούμενο μειωμένες αγορές

4 MIN READ

To Αsos περιορίζει τις παραγγελίες του φοβούμενο μειωμένες αγορές

To Αsos περιορίζει τις παραγγελίες του φοβούμενο μειωμένες αγορές

Aπό τη μία, τα luxury brands δείχνουν να αντεπεξέρχονται πολύ καλά στη δύσκολη συγκυρία της ανόδου του πληθωρισμού, των ανατιμήσεων που επηρεάζουν όλους τους τομείς και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξακολουθούν να υφίστανται. Αλλά και τα μεγάλα ονόματα του fast fashion, συνεχίζουν με ισχυρή ανάπτυξη, έχοντας μάλιστα αυξήσει τις τιμές τους, κάτι που, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, οι καταναλωτές φαίνεται ότι αντέχουν.

Ωστόσο, η είδηση ότι το βρετανικό Asos καθυστερεί τις φθινοπωρινές του παραγγελίες, υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ανησυχία σχετικά με την επόμενη σεζόν και τη διάθεση του αγοραστικού κοινού.

Σύμφωνα με τη The Mail, το Asos έχει αναβάλει κάποιες από τις παραγγελίες του για τα αποθέματά του της επόμενης σεζόν, από φόβο ότι οι καταναλωτές θα είναι πολύ πιο συντηρητικοί με τις αγορές τους, καθώς το κόστος ζωής έχει ανέβει πλέον σημαντικά και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα είναι ο επόμενος χειμώνας. Οι πληροφορίες πορέρχονται από προμηθευτές του μεγάλου e-tailer, που δηλώνουν ότι κάποιες παραγγελίες ακυρώθηκαν τελείως, με μικρή χρονική προειδοποίηση, τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, από την πλευρά του, το Asos επιμένει ότι οι ακυρώσεις που έχει πραγματοποιήσει δεν είναι περισσότερες απ’ όσες είναι συνήθως αυτήν την εποχή, αλλά ότι έχουν υπάρξει «λίγο περισσότερες αναβολές». Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι η εταιρεία έχει συγκροτήσει μια νέα στρατηγική από τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της οποίας οι αγορές γίνονται σε συντομότερα χρονικά διαστήματα και το απόθεμα είναι πιο περιορισμένο.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε ευθυγράμμιση με τις κοινές πρακτικές της βιομηχανίας αυτήν την εποχή του χρόνου, έχουμε αναβάλει έναν περιορισμένο αριθμό παραγγελιών. Εκτιμούμε τη σχέση μας με τους προμηθευτές μας και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στενά μαζί τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει ότι, μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, η εταιρεία διαχειρίζεται καλά την αλυσίδα εφοδιασμού. Παρόλ’αυτά, προμηθευτές δηλώνουν ότι το Αsos έχει «φρακάρει» και ότι περιμένουν πως οι ακυρώσεις θα πολλαπλασιαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι αναβολές και οι ακυρώσεις μοιάζουν λογικές, έπειτα από την κίνηση του Asos, τον περασμένο μήνα, να μειώσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του, καθώς ανησυχεί για μεταβολή στην καταναλωτική συμπεριφορά, αλλά και για το γεγονός ότι οι αγοραστές εξακολουθούν να κάνουν πολλές επιστροφές προϊόντων.

Φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί η χρυσή ισορροπία ανάμεσα στις προμήθειες και την κάλυψη της ζήτησης. Οι λιανέμποροι μόδας σε όλη την Ευρώπη προβληματίζονταν από νωρίς για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν, προκειμένου αφενός να έχουν το απαραίτητο και ενημερωμένο εμπόρευμα για να κινηθούν, και να μην πιεστούν από τις δυσκολίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφετέρου να μη μείνουν με απούλητο στοκ.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Asos προσελκύει τους πελάτες της Γενιάς Ζ

Ειδικά για τους online retailers που στοχεύουν σε καταναλωτές μικρότερης ηλικίας με περισσότερο περιορισμένα budgets αγορών, η πίεση είναι σημαντική και, ειδικά για το Asos, ένα brand που οι Gen Z-ers εκτιμούν, ως ένα από τα κορυφαία στη συμπερίληψη, αυτή η συντηρητική στρατηγική φανερώνει ότι υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τις δυνατότητες των νεαρών καταναλωτών να συνεχίσουν να πραγματοποιούν αγορές με τον ίδιο ρυθμό. Μάλιστα, το Asos δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση αυτού του κοινού και προσπαθεί ενεργά να απευθυνθεί κατά βάση στους Gen Z-ers, περισσότερο απ’ό,τι στους Millennials, και να δημιουργήσει μια συναισθηματική σχέση μαζί τους, με καμπάνιες μέσα από τα social media αλλά και τη δημιουργία ενός στοχευμένου brand.

Θεωρητικά, αυτή η στόχευση του Asos θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον, καθώς έχει ήδη πετύχει να ταυτιστεί με τις αξίες της γενιάς αυτής, μιας γενιάς που δίνει μεγάλη σημασία στις αρχές των brands, προκειμένου να τα επιλέξει. Μένει να φανεί πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η συγκρατημένη στάση των νέων καταναλωτών, που επιπλέον ανησυχούν πολύ ως γενιά για το οικονομικό τους μέλλον, και πόσο βαθιά θα επηρεάσει λιανεμπόρους όπως το Asos.

Mε πληροφορίες από Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.