24 Απρ 2024
READING

Πώς προσπαθεί η General Motors να προσελκύσει τους καταναλωτές στα ηλεκτροκίνητα

4 MIN READ

Πώς προσπαθεί η General Motors να προσελκύσει τους καταναλωτές στα ηλεκτροκίνητα

Πώς προσπαθεί η General Motors να προσελκύσει τους καταναλωτές στα ηλεκτροκίνητα

Καθώς τα κράτη προχωρούν στην υιοθέτηση πολιτικών για να επιταχύνουν τη μετάβαση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στην επιτάχυνση των προσπαθειών τους να αναπτύξουν τις τεχνολογίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων τους, το καταναλωτικό κοινό δε δείχνει να είναι ακριβώς έτοιμο να στραφεί μαζικά στα EVs.

Για παράδειγμα, έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι μόλις ένα 14% των καταναλωτών θα αγόραζαν σίγουρα ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, ένα 57% θα το σκεφτόταν, αλλά ένα 28% δε θα το εξέταζε καν ως ενδεχόμενο. Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί δε γνωρίζουν αν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου.

Και στην Ευρώπη, όμως, που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη ανθρακικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, οι καταναλωτές εμφανίζονται ακόμα επίσης συγκρατημένοι. Για παράδειγμα μόλις το 26% των Γερμανών μπορούν να φανταστούν τους εαυτούς τους να αγοράζουν ένα ηλεκτρικό όχημα ως το επόμενό τους αυτοκίνητο, ενώ στην πλειονότητά τους είναι αντίθετοι με την απαγόρευση των μηχανών εσωτερικής καύσης.

Βέβαια, μόλις πριν λίγες μέρες, στις 29 Ιουνίου, η Ευρώπη αποφάσισε ότι από το 2035 τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και vans που θα πωλούνται θα μπορούν να είναι μόνο κλιματικά ουδέτερα, δηλαδή να μην εκπέμπουν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα. Στην απόφαση κατέληξαν οι 27 χώρες έπειτα από πολύωρες συνομιλίες, καθώς υπήρχαν αντιρρήσεις για την πλήρη απαγόρευση της πώλησης οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης. Τώρα απομένει, πάντως, η τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο το γενικότερο πλαίσιο έχει τεθεί. Μάλιστα, υπάρχουν χώρες, όπως η Νορβηγία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, που θέλουν να προχωρήσουν στην απαγόρευση νωρίτερα.

Η General Motors πιστεύει ότι ένα σοβαρό ζήτημα, που αποτρέπει τους καταναλωτές από το να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση, είναι απλά η άγνοια. Έτσι, αποφάσισε να τους εκπαιδεύσει, λανσάροντας ένα πρόγραμμα που στοχεύει στο κοινό των καταναλωτών που σκέφτονται να κάνουν το πρώτο τους βήμα στην ηλεκτροκίνηση – και να τους κερδίσει με τα νέα της EVs, διευρύνοντας το κοινό στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί, καθώς εντείνει τις προσπάθειές της να επικρατήσει στην αμερικανική αγορά ξεπερνώντας την Tesla.

Διαβάστε ακόμα: Η ιδιαίτερη σχέση της General Motors με τη βιωσιμότητα

Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα, την EV Live, έναν ψηφιακό χώρο που φέρνει σε επαφή τους καταναλωτές με ειδικούς των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. H πλατφόρμα παρέχει επτά ημέρες την εβδομάδα απαντήσεις στους επισκέπτες της σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την ηλεκτροκίνηση, από το δημόσιο δίκτυο σταθμών φόρτισης, μέχρι το πώς μπορεί κανείς να εγκαταστήσει έναν οικιακό σταθμό για τη φόρτιση του αυτοκινήτου του.

Στόχος, όπως εξηγεί εκπρόσωπος της εταιρείας, είναι να αποσαφηνιστούν οι συνηθισμένες παρεξηγήσεις και να διορθωθούν οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Οι χρήστες της πλατφόρμας θα μπορούν ακόμα να μάθουν λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης, τη βιωσιμότητα και τις κινητές εφαρμογές που ενμσωματώνονται στις νέες τεχνολογίες, μέσα από live ξεναγήσεις με βίντεο, στις οποίες μάλιστα ο ειδικός της πλατφόρμας ακούει, αλλά δε βλέπει τον χρήστη. Στο μέλλον, η GM λέει ότι θα προσθέσει και ομαδικές ξεναγήσεις, αλλά και μαγνητοσκοπημένες από πριν συνεδρίες με τους ειδικούς.

Διαβάστε ακόμα: To απροσδόκητο comeback της General Motors με το νέο Hummer

Φαίνεται ότι ο Αμερικανός αυτοκινητοκατασκευαστής έχει δίκιο που δίνει έμφαση στην εκπαίδευση των καταναλωτών. Αν και οι πωλήσεις των EVs ανέβηκαν κατά 13% στις ΗΠΑ μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, νέα καταναλωτική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Αμερικανοί οδηγοί δε γνωρίζουν ακριβώς πώς δουλεύουν τα ηλεκτροκίνητα, πώς φορτίζονται, αν έχουν τη δυνατότητα ευνοϊκής φορολογίας. Συνεπώς, πράγματι, η έλλειψη ενημέρωσης αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης. Έτσι, μέσα από το EV Live, η General Motors φιλοδοξεί να κάνει μια «αληθινή συζήτηση» με τους καταναλωτές. Όπως δηλώνει, «πουλάμε την εμπειρία μας στα EVs, όχι συγκεκριμένα EVs».

Η πλατφόρμα της GM εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων πρωτοβουλιών της, που ανακοινώθηκαν πριν λίγο καιρό και που δρουν συμπληρωματικά στην επένδυσή της των 750 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές φόρτισης. Ανάμεσά τους, μια συνεργασία με την Pilot Flying J, εταιρεία που διαθέτει δίκτυο rest areas για φορτηγά, ώστε να δημιουργήσουν ένα εθνικό δίκτυο φόρτισης.

Με πληροφορίες από TechCrunch και DW.com
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.