21 Δεκ 2024
READING

Twitter και Snap σε πτώση καθώς τα brands γίνονται πιο επιλεκτικά με τις διαφημίσεις

4 MIN READ

Twitter και Snap σε πτώση καθώς τα brands γίνονται πιο επιλεκτικά με τις διαφημίσεις

Twitter και Snap σε πτώση καθώς τα brands γίνονται πιο επιλεκτικά με τις διαφημίσεις

Σε μια περίοδο πολύ διαφορετική από εκείνην της μεγάλης ανάπτυξης μέσα στην πανδημία φαίνεται ότι έχουν μπει οι περισσότερες πλατφόρμες των social media, ακολουθώντας το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου που επιβραδύνεται έπειτα από δύο χρόνια ανόδου μέσα στην πανδημία.

Τα τελευταία νέα έρχονται από το Twitter και τη Snap, μητρική του Snapchat, που ανακοίνωσαν έσοδα κατώτερα των προσδοκιών των επενδυτών, προκαλώντας μάλιστα την ανησυχία και άλλων εταιρειών, όπως της Meta, μητρικής του Facebook, που σημείωσε επίσης πτώση άνω του 4% έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δύο παικτών κοινωνικής δικτύωσης.

Η Snap είδε αύξηση των εσόδων της από έτος σε έτος 13%, στα 1,11 δισεκατομμύρια δολάρια, κατώτερη μιας ήδη συντηρητικής πρόβλεψης το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, κατέγραψε για το δεύτερο τρίμηνο ζημία 422 εκατομμύρια και, αν και οι χρήστες της εφαρμογής αυξήθηκαν, αυτοί προέρχονται από περιοχές εκτός της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αγορών όπου φαίνεται να υπάρχει στασιμότητα.

Το Twitter είδε πτώση 1% στα έσοδά του, κάτι που απέδωσε σε έναν συνδυασμό παραγόντων που επηρεάζουν στο σύνολό της τη βιομηχανία, αλλά και στο σίριαλ που παίχτηκε τους τελευταίους μήνες με τον Elon Musk. O δισεκατομμυριοούχος CEO της Tesla είχε ανακοινώσει ότι αγοράζει την πλατφόρμα για 44 δισεκατομμύρια, έπειτα έκανε πίσω επειδή δε συμφωνούσε με τον τρόπο που το Twitter μετρά και διαχειρίζεται τα bots και τους πλαστούς λογαριασμούς, και το Twitter απάντησε με μήνυση, που θα εκδικαστεί τον Οκτώβρη. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η αβεβαιότητα για το ακριβές μέλλον της επηρέασε τα έσοδά της του δευτέρου τριμήνου του έτους.

Ωστόσο, τα νέα από τις δύο εταιρείες υποδεικνύουν ότι στο σύνολό της η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη αφενός με μακροοικονομικούς παράγοντες που επιδεινώνουν το τοπίο, αφετέρου με τις προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη διαφημιστική αγορά.

Η οικονομική αβεβαιότητα που επέτεινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άνοδος του πληθωρισμού και οι φόβοι για ύφεση, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του διαφημιστικού ενδιαφέροντος, καθώς ακόμα και brands που διαχειρίζονται καλά την κρίση, τηρούν μια πιο συντηρητική στάση, περικόπτοντας τα έξοδά τους, με τον κλάδο του marketing να είναι από τους πρώτους που πλήττεται, καθώς στις δραστηριότητές του διοχετεύονται πλέον μικρότεροι προϋπολογισμοί – ως είθισται σε περιόδους κρίσης.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον του social commerce βασίζεται στο AR: το πετυχημένο πείραμα του Snapchat

Παράλληλα, έχει ενταθεί ιδιαίτερα ο ανταγωνισμός στο τοπίο των social media, καθώς οι μεγάλοι παίκτες προτείνουν στα brands όλο και περισσότερες δυνατότητες και εργαλεία, ενώ ο καταλύτης TikTok, με τη γρήγορη επιτυχία του στους νεαρούς χρήστες να γοητεύει τις μάρκες και τους διαφημιστές, φαίνεται ότι επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτός ο ρόλος του TikTok φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι οι υπόλοιπες πλατφόρμες λανσάρουν χαρακτηριστικά και δυνατότητες εμπνευσμένες ή μιμούμενες το φορμά του σύντομου βίντεο της πλατφόρμας, από το Instagram μέχρι το Snapchat. Έτσι, καθώς οι marketers πλέον είναι αναγκασμένοι να ξοδέψουν λιγότερα, σε λιγότερους, ο ανταγωνισμός σκληραίνει.

Διαβάστε ακόμα: To TikTok έχει έσοδα που ξεπερνούν Twitter και Snapchat μαζί

Αυτή η όξυνση στο πεδίο και ο επανακαθορισμός τού πού θα ξοδεύνονται τα διαφημιστικά budgets, είχε ήδη αρχίσει να συμβαίνει από πέρυσι, που η Apple έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να απενεργοποιούν τους trackers κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο, γεγονός που έκανε τη διαφημιστική στόχευση πιο δύσκολη και τους διαφημιστές να αναζητούν εναλλακτικούς και πιο δημιουργικούς τρόπους να προβάλουν τα brands.

Η Snap αναγνωρίζει αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο CEO της εταιρείας, προσθέτοντας ότι θα εξελίξει τους επιχειρηματικούς της στόχους. Έτσι, πρόκειται να επενδύσει περισσότερο σε τρεις τομείς, στα προϊόντα και τις πλατφόρμες της, στη διαφήμιση άμεσης ανταπόκρισης, και στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων. Καθώς η εταιρεία δηλώνει ότι το νέο της εργαλείο Spotlight, που θυμίζει TikTok, σημείωσε άνοδο 59% στη χρήση του, ίσως οι αλλαγές έρθουν από αυτό το πεδίο – του ανταγωνισμού με το TikTok, δηλαδή. Τα πράγματα για το μέλλον του Twitter είναι ασαφή, εν αναμονή και της δίκης και έκβασης της υπόθεσης με τον Elon Musk.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.