Tην περασμένη εβδομάδα, το Twitter δήλωσε ότι είναι πλέον όλο και συχνότερο, κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο να ζητούν από την πλατφόρμα να κατεβάσει περιεχόμενο και αναρτήσεις, αλλά και να τους αποκαλύψει τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών διαφόρων λογαριασμών.
Αν και η εταιρεία λέει ότι τέτοια αιτήματα δεν είναι πρωτόγνωρα, εντούτοις προειδοποιεί ότι, με κάθε εξάμηνο που περνάει, ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά. Για παράδειγμα, το τελευταίο εξάμηνο, το Twitter δέχτηκε έναν αριθμό-ρεκόρ περίπου 50.000 τέτοιων αιτημάτων από κυβερνήσεις. Για την ακρίβεια, αυτά τα νομικά αιτήματα, 17.572 στο σύνολό τους, αφορούσαν 198.931 λογαριασμούς. Μάλιστα, το 20% αυτών που αφορούσαν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών προερχόταν από τις ΗΠΑ. Από την άλλη, η Ιαπωνία βρίσκεται στην πρώτη θέση ως η χώρα με τα περισσότερα αιτήματα να κατέβει περιεχόμενο από την πλατφόρμα. Η εταιρεία δήλωσε ακόμα ότι συμμορφώθηκε στο 40% των αιτημάτων που αφορούσαν πληροφορίες χρηστών.
Ανάλογες παρατηρήσεις έχει κάνει και η μητρική του Facebook και του Instagram, Meta, ότι δηλαδή όλο και αυξάνονται τα κυβερνητικά αιτήματα για την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων των χρηστών.
Ο επικεφαλής ασφάλειας και εγκυρότητα του Twitter σχολιάζει μάλιστα ότι «Βλέπουμε τις κυβερνήσεις να γίνονται όλο και πιο επιθετικές στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν νομικές πρακτικές, προκειμένου να ξεσκεπάσουν ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας, να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τους ιδιοκτήτες λογαριασμών, ενώ χρησιμοποιούν ακόμα τα νομικά αιτήματα ως έναν τρόπο να σωπάσουν τους ανθρώπους».
Σχόλια ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν όλο και περισσότερο να λογοκρίνουν το online περιεχόμενο και ότι θέλουν να φιμώσουν τους επικριτές τους, διατυπώνονται ακόμα και από οργανώσεις δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι η άνοδος τέτοιου είδους αιτημάτων για αποκάλυψη πληροφοριών και κατέβασμα ιντερνετικού περιεχομένου αποτελεί ένδειξη μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης λογοκρισίας και χειραγώγησης της πληροφορίας, και ότι οι πλατφόρμες των social media είναιο ζωτικής σημασίας για τους δημοσιογράφους, τόσο στην έρευνά τους, όσο για την άσκηση κριτικής.
Αυτές οι κυβερνητικές παρεμβάσεις συμπίπτουν, εν τω μεταξύ, με τις προσπάθειες από την πλευρά ρυθμιστικών και εποπτικών οργάνων να πιέσουν όσο γίνεται περισσότερο τους τεχνολογικούς κολοσσούς για την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Η συζήτηση έχει πλέον επεκταθεί ανησυχητικά σε σχέση με το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί ο φόβος ότι οι αρχές στις ΗΠΑ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα ψηφιακών εφαρμογών για την παρακολούθηση της εμμήνου ρύσης, ώστε να εντοπίzουν άτομα που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τις εκτρώσεις ή που έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία, τώρα που ανετράπη το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών της χώρας στη διακοπή της κύησης.
Θέση στο ζήτημα πήρε πρόσφατα το Google, που δήλωσε ότι θα σβήνει τα στοιχεία γεωεντοπισμού για τους χρήστες πους έχουν επισκεφθεί κάποια κλινική που πραγματοποιεί εκτρώσεις.
Με πληροφορίες από Axios
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.