To Instagram κάνει πίσω μετά τις αντιδράσεις για τις αλλαγές του

«Αν δεν αποτυχαίνουμε μια στο τόσο, τότε δε σκεφτόμαστε αρκετά μεγαλεπήβολα ή αρκετά τολμηρά», είπε ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, σε συνέντευξή του, κατά την οποία ανακοίνωσε ότι η δημοφιλής social media πλατφόρμα υπαναχωρεί όσον αφορά τις μεγάλες αλλαγές που είχε αρχίσει να εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα.

Η απόφαση αυτή του Instagram έρχεται έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες από τους χρήστες του, που ζητούσαν η Meta «να κάνει το Instagram, Instagram ξανά», κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να μιμηθεί τον μεγάλο του ανταγωνιστή, το TikTok. Τα παράπονα των χρηστών ήταν ότι αυτή η εφαρμογή, που ξεκίνησε ως εφαρμογή κοινοποίησης φωτογραφιών, τις οποίες έβλεπαν φίλοι που ακολουθούσαν ο ένας τον άλλο στην πλατφόρμα, ξαφνικά άρχισε να δίνει προτεραιότητα σε προτεινόμενο από τον αλγόριθμο περιεχόμενο, κατά βάση βίντεο (τα Reels του Instagram), από άγνωστους λογαριασμούς που οι χρήστες δεν ακολουθούν, ενώ το περιεχόμενο από τα accounts της κοινότητάς τους, είχε αρχίσει να εμφανίζεται αρκετά αργότερα. Επιπλέον, η πλατφόρμα υιοθέτησε ένα full-screen μοντέλο για την προβολή τής κάθε ανάρτησης, που επίσης θυμίζει το TikTok.

O Mosseri είπε ότι το Instagram αποφάσισε να σταματήσει τη δοκιμή του full screen, ώστε να εξερευνήσουν και άλλες εναλλακτικές, αλλά και ότι μειώνουν προσωρινά τον αριθμό των προτεινόμενων ποστ στο feed των χρηστών, βασισμένοι στο feedback από την κοινότητα της πλατφόρμας.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στην εφαρμογή μπορεί να είναι μια προσαρμογή, αλλά, παρότι πιστεύουμε ότι το Instagram πρέπει να εξελιχθεί καθώς ο κόσμος αλλάζει, θέλουμε να πάρουμε τον χρόνο μας και να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε σωστά».

Αν και η Meta δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσπαθεί να μιμηθεί το TikTok, υιοθετώντας κάποια από τα συστατικά του, με την προσδοκία να κερδίσει επίσης το κοινό, η αποτυχία αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την εταιρεία, που φέτος είδε για πρώτη φορά τους χρήστες του Facebook αλλά και τα έσοδά του να μειώνονται, και το Instagram, την εφαρμογή του Meta που θα μπορούσε να έχει τη μεγαλύτερη απήχηση στο νεανικό κοινό, να τους χάνει από το TikTok.

Επιπλέον, η Meta θέλει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του metaverse, και οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τις διαφημίσεις τους, είναι οι βασική πηγή εσόδων της. Στην τελευταία ανακοίνωση των οικονομικών της επιδόσεων, όμως, ανακοινώθηκε επιβράδυνση στα διαφημιστικά έσοδα της εταιρείας, καθώς τα brands έχουν αρχίσει να εξερευνούν και άλλες επιλογές, ενώ παράλληλα η αγορά στο σύνολό της είναι πιο συγκρατημένη, εξαιτίας του πληθωρισμού και των φόβων για ύφεση.

Διαβάστε ακόμα: To Facebook αλλάζει – και θα θυμίζει TikTok

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στην περίπτωση αυτής της αλλαγής στάσης, είναι ότι αυτή ανακοινώθηκε αφού οι mega influencers, Kylie Jenner και Kim Kardashian, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με τις αλλαγές. Την αρχή έκανε η Kylie Jenner, η ισχυρότερη influencer του Instagram, με 362 εκατομμύρια ακόλουθους, η οποία κοινοποίησε το story που ζητούσε πίσω το παλιό Instagram. Aκολούθησε η αδερφή της, Kim Kardashian, που έχει 327 εκατομμύρια followers. Όλοι θυμήθηκαν τότε που, το 2018, η Jenner έκανε ένα tweet κατακρίνοντας τον νέο σχεδιασμό του Snapchat, με αποτέλεσμα η Snap να χάσει μέσα σε μία εβδομάδα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της. Έτσι, και ενώ ο Mark Zuckerberg, CEO της Meta υπερασπιζόταν την επιλογή της πλατφόρμας, λέγοντας ότι θα εξελιχθεί σε «μηχανή ανακάλυψης», όταν τελικά ο Mosseri ανακοίνωσε ότι αναβάλλουν μέρος αυτών των αλλαγών, η συζήτηση μετατοπίστηκε, με κεντρικό θέμα την επιρροή των Kardashians, το πώς ο τεχνολογικός γίγαντας θέλει να έχει την εύνοιά τους και τι σημαίνει αυτό, καθώς και σε ποιο βαθμό είναι οι Kardashians πρόβλημα για τη Meta.

Γιατί, πράγματι, την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή της Meta έπεσε σχεδόν 3%, έπειτα από αυτήν τη μαζική «έκφραση παραπόνων» από τους χρήστες – αλλά κυρίως, από τις Kardashians.

Πάντως, ο Mosseri δηλώνει ότι το Instagram θα συνεχίσει να στηρίζει τις φωτογραφίες, καθώς «είναι μέρος της κληρονομιάς» της πλατφόρμας. Είπε όμως, ακόμα, ότι για να είναι ειλικρινής, πιστεύει πως, στο μέλλον, το Instagram θα αφορά όλο και περισσότερο τα βίντεο.

Με πληροφορίες από CNN