19 Απρ 2024
READING

H Aston Martin κάνει rebranding

3 MIN READ

H Aston Martin κάνει rebranding

H Aston Martin κάνει rebranding

O Βρετανός κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων Aston Martin προχώρησε για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο δεκαετίες σε rebranding, ανανεώνοντας το εμβληματικό του λογότυπο με τα φτερά. Έχοντας επιστρέψει με την ομάδα της στη Formula 1 και θέλοντας να προσεγγίσει νέο κοινό, η Aston Martin φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια νέα, εξελιγμένη ταυτότητα, στην οποία δίνεται έμφαση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τις υψηλές επιδόσεις, που θεωρεί ότι είναι και το σημείο διαφοροποιησής της στον κλάδο της πολυτέλειας.

Το rebranding περιλαμβάνει φυσικά ένα φρεσκαρισμένο λογότυπο, σχεδιασμένο από τον διάσημο Βρετανό designer Peter Saville και κατασκευασμένο στο χέρι σαν κόσμημα, και μια ταινία μικρού μήκους.

Η Aston Martin δεν αποτελεί φυσικά μοναδική περίπτωση rebranding. Οι περισσότερες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες με ιστορία δεκαετιών, ανανεώνουν κατά καιρούς τα λογότυπά τους, ώστε να εκσυγχρονίζουν την εικόνα τους και να αποδεικνύουν ότι είναι παρούσες στην εποχή. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να έχει τα ρίσκα της και, αν δε γίνει σωστά, μπορεί να πληγεί η αναγνωρισιμότητα της μάρκας και η αξία που έχει αποκτήσει μέσα στα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: O μύθος για το λογότυπο της BMW – και η πεζή αλήθεια

Στην περίπτωση της Aston Martin, που στα 109 χρόνια της ιστορίας της έχει κάνει ανάλογα «φρεσκαρίσματα» οκτώ φορές, o σχεδιασμός του Saville έδωσε την ένταση που θέλει να περάσει ο κατασκευαστής στο κοινό, να αναδείξει δηλαδή τη θέση του ως δημιουργού πολυτελών, εξαιρετικά σχεδιαμένων αυτοκινήτων με «εθιστική» απόδοση. Το concept έχει ως κεντρικό άξονα την ιδέα «Intensity. Driven.», τοποθετώντας δηλαδή στον πυρήνα του brand την οδηγική ευχαρίστηση των υψηλών επιδόσεων.

Με αυτήν την προσέγγιση και τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει εδώ και πάνω από μία δεκαετία, η Aston Martin επιδιώκει να ισχυροποιήσει τη θέση της στον κλάδο που συνδυάζει υψηλή απόδοση με πολυτέλεια, προσπαθώντας να αξιοποιήσει την απήχηση που έχει σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό, εξού και δίνει έμφαση στον πυρήνα του brand identity της.

Το logo, στη φυσική του μορφή, κατασκευάζεται χειροποίητα από κοσμηματοποιούς, και θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά στα σπορ αυτοκίνητα επόμενης γενιάς της εταιρείας. Την καμπάνια του rebranding συνοδεύει φωτογραφικό υλικό με στιγμιότυπα από τη διαδικασία κατασκευής του, ενώ τα νέα φτερά της Aston Martin έκαναν πρεμιέρα στο γαλλικό Gran Prix, στις 24 Ιουλίου, οπότε και το brand γιόρτασε τα 100 του χρόνια από την πρώτη φορά που συμμετείχε σε Gran Prix. Συμβολικά, παρόν στα μονοθέσιά της ήταν και το αυθεντικό λογότυπο του 1922.

Διαβάστε ακόμα: Τα κίνητρα του rebranding: οι περιπτώσεις της Coca-Cola και των M&M’s

Στο πλαίσιο της καμπάνιας λανσαρίστηκε ακόμα μια ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές τα πέντε μοντέλα υψηλών επιδόσεων που παράγει αυτήν τη στιγμή ο Βρετανός κατασκευαστής και με έμφαση στην εικονοποίηση του συναισθήματος που νιώθει κανείς όταν οδηγεί ένα αυτοκινητο Aston Martin.

Παρουσιάζοντας τη νέα καμπάνια, ο επικεφαλής Marketing της εταιρείας μίλησε για την «επόμενη φάση στην εξέλιξη του brand», και την «απελευθέρωση των παγκόσμιων δυνατοτήτων του». Η εταιρεία φιλοδοξεί ότι θα ενισχύσει το  engagement της πιστής πελατειακής της βάσης, ενώ παράλληλα θα κεφαλαιοποιήσει το ενδιαφέρον που δείχνει μια νέα γενιά καταναλωτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 60% των πωλήσεων της μάρκας προέρχεται από νέους πελάτες.

Mε πληροφορίες από Paddock.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.