26 Απρ 2024
READING

Γιατί το PayPal μοιράζει μετοχές στους υπαλλήλους του

3 MIN READ

Γιατί το PayPal μοιράζει μετοχές στους υπαλλήλους του

Γιατί το PayPal μοιράζει μετοχές στους υπαλλήλους του

Το PayPal φαίνεται ότι προσπαθεί ακόμα να βρει τον παλιό του ρυθμό, έπειτα από την εξαιρετική πορεία που είχε μέσα στην πανδημία, οπότε έγινε πολύ δημοφιλές για την εξόφληση των ηλεκτρονικών αγορών που εκτοξεύτηκαν αυτά τα δύο χρόνια, που όμως ακολουθήθηκε από μια ηχηρή πτώση πριν από μερικούς μήνες, με τις μετοχές του να χάνουν το 25% της αξίας τους, στη μεγαλύτερη υποχώρηση της ιστορίας του.

Τώρα, ανακοινώνει ότι δίνει δωρεάν μετοχές σσε 435 υπαλλήλους του, που δεν ανήκουν στα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Η ανακοίνωσή της δεν εξηγεί για ποιο λόγο πήρε τώρα αυτήν την απόφαση – οι μετοχές μοιράστηκαν στις 15 Ιουλίου – και μάλιστα σχολιάζει ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη κίνηση, να δίνονται μετοχές στους νέους υπαλλήλους.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία που η μετοχή της έχει χάσει συνολικά το 60% της αξίας της, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι είχαν ήδη μετοχές ίσως νιώθουν ότι δεν έχουν πολλούς λόγους να τις κρατήσουν. Βέβαια, δεν είναι ασυνήθιστο για μεγάλες εταιρείες να προσφέρουν μετοχές στους υπαλλήλους τους, προκειμένου να τους δώσουν κίνητρο για να μείνουν. Και στην περίπτωση του PayPal, οι υπάλληλοι αυτοί είναι νεοπροσληφθέντες, μόλις τον περασμένο μήνα, έπειτα από σοβαρές περικοπές που είχε κάνει η εταιρεία σε εγκαταστάσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στη χρονιά, από το Δουβλίνο μέχρι το Σαν Φρανσίσκο και το Σικάγο.

Στις αρχές του έτους, η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει 4,5 εκατομμύρια λογαριασμούς, γιατί ανακάλυψε ότι ανήκαν σε «κακόβουλους δράστες» που τους δημιούργησαν για να επωφεληθούν από τα οικονομικά κίνητρα που έδινε για τη δημιουργία λογαριασμού, έχοντας θέσει ως στόχο να φτάσει τους 750 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το 2025. Έτσι, τo PayPal αναπροσάρμοσε τον στόχο του σημαντικά προς τα κάτω για το 2022, ενώ μετέθεσε το βάρος της στρατηγικής του στην αύξηση του engagement  και των εσόδων από τους ήδη υπάρχοντες ενεργούς λογαριασμούς, παρά στην προσέλκυση νέων πελατών.

Επιπλέον, ο κολοσσός των πληρωμών που άνθισε μέσα στην πανδημία, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα απαιτητικό περιβάλλον στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αλλάξει. Το κοινό επέστρεψε λίγο πολύ στις προπανδημικές του συνήθειες και στα φυσικά καταστήματα, ενώ παράλληλα προτιμά να ξοδεύει σε εμπειρίες και δραστηριότητες εκτός σπιτιού, και  οι πιέσεις από τον πληθωρισμό που έχουν ανεβάσει το κόστος ζωής, το έχουν κάνει συνολικά πιο επιλεκτικό στις αγορές του και – συνεπώς – στις ηλεκτρονικές αγορές αγαθών, στις οποίες βασίζεται το PayPal.

Πάντως, οι επενδυτές ακόμα συνιστούν υπομονή όσον αφορά την πορεία των μετοχών του PayPal, για το οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να ξεπεράσει σε ανάπτυξη τη συνολική ανάπτυξη του κλάδου του, κάτι που ασφαλώς θα ήθελαν να ακούσουν και οι νέοι υπάλληλοι της εταιρείας που έλαβαν τις μετοχές.

Με πληροφορίες από Payments Dive και Barron’s
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.