18 Δεκ 2024
READING

Το αίσθημα της ενοχής πριν τις διακοπές

4 MIN READ

Το αίσθημα της ενοχής πριν τις διακοπές

Το αίσθημα της ενοχής πριν τις διακοπές

Στον χώρο της εργασίας παρατηρείται το φαινόμενο σε αρκετούς κλάδους, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερο και εντονότερα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει πιο έντονα εκεί, καθώς σχετίζεται με την εργασιακή κουλτούρα που είναι διαφορετική από αυτήν της Ευρώπης, χωρίς να σημαίνει ότι αρκετοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δε δουλεύουν, έστω και λίγο παραπάνω, πριν τις διακοπές.

Οι λόγοι που κάνουν τους εργαζομένους να εργάζονται τόσο σκληρά πριν τις διακοπές είναι πολλοί. Αφορούν τον ίδιο τον εργαζόμενο, την επιχείρηση και την εργασιακή κουλτούρα της χώρας του.

Σε πρώτο στάδιο, μελετητές έχουν διεξάγει το συμπέρασμα ότι οι σύγχρονοι εργαζόμενοι κατακλύζονται από το αίσθημα της ενοχής και αγωνίας, όταν είναι να απουσιάσουν από τη δουλειά τους. Το αίσθημα αυτό είναι το χαρακτηριστικό δείγμα ότι έχει χαθεί η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή. Έτσι, εργάζονται πολύ σκληρά πριν από το ρεπό, με την ελπίδα να εξουδετερώσουν τη μείωση της παραγωγικότητας όσο είναι εκτός.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη συσσώρευση υποχρεώσεων πριν από τις διακοπές είναι ένα πιο γενικό φαινόμενο διαχείρισης χρόνου, γνωστό ως «πυρετός προθεσμιών», δηλαδή η ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να διαχειριστούν και να ολοκληρώσουν πολλές εργασίες λίγο πριν χρειαστεί να φύγουν, που πρακτικά σημαίνει ότι έχουν μία μοναδική προθεσμία παράδοσης, την αρχή των διακοπών, για πολλά διαφορετικά projects.

Η νοοτροπία αυτή σχετίζεται με την εργασιακή κουλτούρα και το πολιτισμικό πλαίσιο των χωρών που διαμένουν οι εργαζόμενοι. Σίγουρα κάποια από αυτή την ολοκληρωτική παρόρμηση είναι σύμπτωμα μιας κουλτούρας που λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να εργάζονται για να «αξίζουν» τον ελεύθερο χρόνο. Σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή εργασία, μπορεί να «προκαλέσει μια εσωτερική ένταση, που προέρχεται από την ανάγκη για οριστικό κλείσιμο».

Διαβάστε επίσης: Γίνεται να αλλάξει η νοοτροπία “θεοποίησης” της δουλειάς;

Αυτή η νοοτροπία είναι ασυνήθιστη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, καθώς είναι γενικά αποδεκτό ότι άδεια σημαίνει μειωμένη παραγωγή και ότι τα πράγματα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ αυτό δεν ισχύει, όπου το φαινόμενο φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να είναι ένα υποπροϊόν της κυρίαρχης κουλτούρας παραγωγικότητας. Σύμφωνα με τη Laura Giurge, καθηγήτρια επιστήμης συμπεριφοράς στο London School of Economics, πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν μία ολόκληρη τη λίστα υποχρεώσεων για να αποσυνδεθούν πλήρως από την εργασία και να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Φυσικά, η επίτευξη μιας ισορροπημένης ζωής, που χωρά εξίσου την προσωπική και την επαγγελματική εξέλιξη, αναγνωρίζοντας ότι είναι αλληλένδετες, καθώς η μία διεκδικεί χρόνο από την άλλη και η μία συμπληρώνει την άλλη, δεν είναι εφικτή χωρίς τη συμμετοχή των εργοδοτών.

Οι τελευταίοι θα πρέπει να αλλάξουν την εργασιακή κουλτούρα της επιχείρησής τους, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστα αποτελέσματα από τις παραπάνω πρακτικές, όπως burnout των εργαζομένων ή λάθη βιασύνης.

Για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι μιας επιχείρησης μπορούν έμμεσα να κάνουν την εβδομάδα πριν από τις διακοπές λιγότερο «βαριά», παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό μήνυμα σχετικά με την άδεια. Μπορούν να αναφερθούν στο ότι θα πάρουν άδεια και οι ίδιοι, και να τονίσουν ότι η ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | 1 στα 2 στελέχη δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη δουλειά στις διακοπές

Ακόμα, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι το κλειδί βρίσκεται στην αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να μειώσουν τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων τις ημέρες πριν από τις διακοπές ή τουλάχιστον να τους αναθέσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό βραχυπρόθεσμων εργασιών που μπορούν να ολοκληρωθούν άνετα πριν φύγουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακοπές όχι απλά χρειάζονται, αλλά είναι απαραίτητες για όλους καθώς βοηθούν να αποβάλουμε το άγχος της καθημερινότητας και να επιστρέψουμε ανανεωμένοι. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες, οι διακοπές μπορούν να βελτιώσουν και την υγεία: Έρευνα του 2019 που μελέτησε αιματολογικές εξετάσεις των συμμετεχόντων, μετά από διακοπές σε βάθος 12 μηνών, βρήκε ότι μετά από κάθε περίοδο διακοπών, οι πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου, που ευθύνεται για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγγεφαλικά και δαβήτη τύπου 2, μειονόταν κατά 25%. Σημαντικό αντίκτυπο έχουν επίσης οι διακοπές στην ψυχολογία. Άλλωστε, οι ξεκούραστοι εργαζόμενοι θα μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί.

Με πληροφορίες από The Atlantic
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.