26 Απρ 2024
READING

Kαφές σε άνοδο

3 MIN READ

Kαφές σε άνοδο

Kαφές σε άνοδο

H Nestlé άνοιξε το νέο της εργοστάσιο στη Βερακρούζ του Μεξικό, αναδεικνύοντας τη χώρα στη βασική παραγωγό καφέ για τον ελβετικό κολοσσό. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο εργοστάσιό της, που κόστισε 340 εκατομμύρια δολάρια, είναι εξοπλισμένο με προηγμένο εξοπλισμό και χτισμένο με προδιαγραφές βιωσιμότητας, ώστε να μειώσει την κατανάλωση νερού και ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Nestlé λέει ότι στις εγκαταστάσεις του χρησιμοποιούνται συστήματα διαχείρισης νερού, που εγγυώνται 100% ανακύκλωση και μηδέν επιβάρυνση με απόβλητα στις χωματερές. Εφαρμόζεται ακόμα μία μέθοδος με χρήση μπόιλερ βιομάζας, με την οποία παράγεται ενέργεια από τα κατάλοιπα του καφέ.

Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν σημαντικά στον καφέ, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση αυξάνεται διεθνώς. Οι Έλληνες πίνουν αυτήν τη στιγμή περίπου ενάμισι φλιτζάνι καφέ την ημέρα, που αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερα κιλά καφέ τον χρόνο ανά άτομο, ποσότητα που ξεπερνούν βέβαια σημαντικά οι Γερμανοί, με οκτώ κιλά ανά άτομο και οι Σκανδιναβοί, που έχουν την πρωτοκαθεδρία διεθνώς, με 12 κιλά.

Διαβάστε ακόμα: Premium, εσπρέσο και κάψουλες μεγαλώνουν τον τζίρο στην αγορά καφέ στην Ελλάδα

Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση καφέ ανέβηκε σε υψηλά εικοσαετίας, με τους Αμερικανούς να έχουν υιοθετήσει νέες συνήθειες μέσα στην πανδημία, τις οποίες φαίνεται ότι συνεχίζουν να ακολουθούν. Έτσι, εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών πίνουν πλέον καφέ κάθε μέρα, μια αύξηση 14% από τον Ιανουάριο του 2021 και η μεγαλύτερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του νερού βρύσης.

Έτσι εταιρείες – κολοσσοί όπως η Nestlé και η Coca-Cola, αφενός προσαρμόζουν το χαρτοφυλάκιό τους για να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις του κοινού σε καφέ και να προσφέρουν ένα προϊόν καφέ για κάθε περίσταση και ώρα, αφετέρου επεκτείνουν και αναβαθμίζουν τις εγκαταστάσεις τους, προκειμένου να είναι έτοιμες για την αυξημένη ζήτηση.

Η Nestlé υπήρξε από τους περισσότερο ωφελημένους από αυτήν την άνοδο που καταγράφεται στα ροφήματα καφέ. Για την ελβετική εταιρεία, η αυξανόμενη ζήτηση αφορά τα brands της Nescafé, Starbucks και Nespresso, με τον Nescafé να είναι μάλιστα το μεγαλύτερό της brand.

Διαβάστε ακόμα: H Kafea Terra έφερε τον εσπρέσο στην Ελλάδα όταν όλοι έπιναν φραπέ

Τα τελευταία χρόνια, η Nestlé έχει πολύ δραστικά αναδιοργανώσει το χαρτοφυλάκιό της, θέτοντας σε προτεραιότητα τα προϊόντα που αναπτύσσονται γρηγορότερα, όπως ο καφές, και εγκαταλείποντας κατηγορίες όπως τα παγωτά ή τα γλυκά, που προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς. Η επιλογή αυτή συνοδεύεται από την αναβάθμιση των σχετικών εγκαταστάσεων, ή τη δημιουργία νέων, όπως στην περίπτωση του νέου εργοστασίου του Μεξικό, ενώ νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η εταιρεία είχε ανακοινώσει επένδυση 675 εκατομμυρίων δολαρίων σε εγκαταστάσεις στην Αριζόνα, για να καλύψει τη ζήτηση για κάποια ροφήματά της.

Ανάλογα κινούνται και άλλες εταιρείες, όπως η Coca-Cola, που εξαγόρασε την Costa Coffee για τα συσκευασμένα και ready-to-drink προϊόντα της, ή την PepsiCo, που ανακοίνωσε τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεών της για την παραγωγή των ροφημάτων της στο Κολοράντο, που μάλιστα θα είναι και το μεγαλύτερο εργοστάσιό της στις ΗΠΑ, έχοντας δει ανάπτυξη 9% στα έσοδα της κατηγορίας αυτής στη Βόρεια Αμερική.

Άνθρωποι της βιομηχανίας σημειώνουν τη σημαντική άνοδο που γνωρίζει η κατηγορία των ready-to-drink ροφημάτων καφέ, γεγονός που πυροδοτεί την καινοτομία στον κλάδο για τη δημιουργία νέων πρωτότυπων ή specialty προϊόντων, καθώς το κοινό αναζητά μια πιο ιδιαίτερη εμπειρία καφέ.

Με πληροφορίες από Food Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.