22 Δεκ 2024
READING

Γρηγόρης | Από το τυροπιτάδικο της Δάφνης έως την ολική επαναφορά και τη νέα εποχή

7 MIN READ

Γρηγόρης | Από το τυροπιτάδικο της Δάφνης έως την ολική επαναφορά και τη νέα εποχή

Γρηγόρης | Από το τυροπιτάδικο της Δάφνης έως την ολική επαναφορά και τη νέα εποχή

Η ιστορία του «Γρηγόρη» ξεκίνησε να εκτυλίσσεται ακριβώς πενήντα χρόνια πριν. Το 1972, ο επικεφαλής της οικογένειας Γεωργάτου, Γρηγόρης, αποφάσισε να κάνει την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση στην εστίαση. Ίδρυσε ένα κατάστημα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στη Δάφνη, που ήταν το πρώτο «Γρηγόρης Μικρογεύματα».

Το κατάστημα είχε στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του την πώληση προϊόντων ζύμης. Γι’ αυτό και η παράδοση που ο ίδιος ο Γρηγόρης Γεωργάτος διατηρούσε από την οικογένειά του, μεταλαμπαδεύτηκε κατευθείαν στο νέο εγχείρημα που ξεκίνησε. Στις προθήκες του καταστήματος βρήκαν θέση παραδοσιακές πίτες από την Κεφαλονιά, τον τόπο καταγωγής του, καθώς και πίτες με τα ίχνη τους να βρίσκονται στην Πόλη, τον τόπο καταγωγής της γυναίκας του, Σόνιας.

Το πρώτο κατάστημα «Γρηγόρης» δε διέθετε ευρύ κατάλογο, όπως συμβαίνει σήμερα. Μπουγάτσα, λουκανικόπιτα, τυρόπιτα και ζαμπονοτυρόπιτα ήταν τα τέσσερα διαφορετικά είδη σφολιάτας που διέθετε το μαγαζί του Γεωργάτου. Αυτό που ξεχώρισε την επιχείρηση ήταν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσε, καθώς η φέτα προερχόταν από την Κεφαλονιά, το ελαιόλαδο από την Καλαμάτα και τα αυγά από τα Μέγαρα. Η γνησιότητα και η αγνότητα των προϊόντων έκαναν γρήγορα τη διαφορά. Και η καλύτερη και πιο άμεση διαφήμιση για τον «Γρηγόρη» ήταν η διάδοση της καλής έξωθεν μαρτυρίας που τάχιστα απέκτησε, από στόμα σε στόμα. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, καθώς ο κόσμος έκανε ουρές τότε για να αγοράσει μία πίτα, άλλοι καλούσαν στο τηλέφωνο για προπαραγγελίες και σύντομα το ζεύγος Γρηγόρη και Σόνιας Γεωργάτου διαπίστωσε ότι οι ποσότητες που έβγαιναν από το πρώτο και μοναδικό τότε κατάστημά τους, δεν ήταν αρκετές για να ικανοποιήσουν του πελάτες τους.

Επέκταση με δύο νέα καταστήματα στα νότια προάστια

Η επόμενη κίνηση δεν αργεί να γίνει, καθώς στη δύση της δεκαετίας του 1970, το ζεύγος Γεωργάτου δημιουργεί δύο ακόμη καταστήματα επίσης στα νότια προάστια.

To πρώτο λογότυπο

Σύντομα, η νεότερη γενιά της οικογένειας, ο Βλάσσης και η Άρτεμις Γεωργάτου, αναλαμβάνουν καθήκοντα στην επιχείρηση, με το όραμα να διευρύνουν την παρουσία του Γρηγόρη σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία. Όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου. Καθοριστική ήταν η σκέψη και η απόφαση του Βλάσση Γεωργάτου, να προσφέρει τον καφέ στο χέρι στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, διαπιστώνοντας πλέον την ανάγκη που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για την κατανάλωση του ροφήματος με αυτόν τον τρόπο.

Διαβάστε ακόμα: Το μεγάλο βήμα πέντε ελληνικών αλυσίδων καφέ στο εξωτερικό

Η ριζική μεταβολή του ρυθμού και του τρόπου ζωής των Ελλήνων έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στα αστικά κέντρα, γεγονός που κάνει επιβεβλημένη τη συγκεκριμένη κίνηση. Μία ακόμα κίνηση που αποδίδεται στον Βλάσση Γεωργάτο, ήταν να εντάξει στην γκάμα των προϊόντων και τα σάντουιτς. Η σκέψη αυτή έρχεται κατά την περίοδο που ο ίδιος εκτός από τη δραστηριότητά του στην επιχείρηση, ήταν και φοιτητής, βλέποντας τότε ξεκάθαρα την ανάγκη που δημιουργείται για ένα γρήγορο και ποιοτικό γεύμα για τις νεότερες ηλικίες. Στις συνταγές που ήρθαν με τα πρώτα σάντουιτς του «Γρηγόρη», συμπεριλαμβάνονταν υλικά πρωτόγνωρα για την εποχή τους, όπως ο τόνος, η μπαγκέτα με παπαρουνόσπορο, η μαγιονέζα και το μαρούλι. Τα νέα προϊόντα, η είσοδος του καφέ και η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση που γνωρίζει η επιχείρηση, οδηγούν στο να έχει στο δίκτυό της πέντε καταστήματα εντός Αττικής στο κατώλι της δεκαετίας του 1990.

Η στροφή στο franchise

Σε μία προσπάθεια να εξαπλώσουν ταχύτερα τον «Γρηγόρη», ο Βλάσσης και η Άρτεμις Γεωργάτου, το 1994 αποφάσισαν να στραφούν στο franchise. O «Γρηγόρης» θα είχε την ευθύνη υποστήριξης και εκπαίδευσης των δικαιοδόχων, με ευθύνη των συνεργατών να εκπαιδεύουν το προσωπικό και να εξελίσσονται ταυτόχρονα μαζί του. Το μοντέλο εκ του αποτελέσματος κρίθηκε πετυχημένο, καθώς η περαιτέρω ανάπτυξη του Γρηγόρη γίνεται γεγονός. Κομβικού χαρακτήρα χρονιά ήταν το 2000 με την είσοδο της χιλιετίας, όταν ο «Γρηγόρης» αλλάζει λογότυπο, παρουσιάζοντας στο κοινό το νέο πράσινο logo και το καπέλο του σεφ να «φοριέται» πάνω από το «όμικρον» του ονόματος Γρηγόρης. Ταυτόχρονα όμως η λέξη «μικρογεύματα», εντάσσεται για πρώτη φορά στην ονομασία της επιχείρησης και αποτυπώνει με ακρίβεια το τι ακριβώς προσφέρει ο «Γρηγόρης» στους πελάτες του.

Δείτε ακόμα: Συνέντευξη | Βλάσσης Γεωργάτος-CEO Γρηγόρης | “Η εστίαση είναι αγώνας αντοχής και η διάρκεια μετράει”

Το 2001 δημιουργείται το πρώτο κατάστημα στο νέο αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος, αποτελώντας την πρώτη επιχείρηση εστίασης με κατάστημα στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών. Ήδη στο τέλος της δεκαετίας του ’90 ο «Γρηγόρης» μετρά δίκτυο με 90 καταστήματα.

Η περίοδος της δοκιμασίας και η ανάκαμψη

Η δεκαετία του 2000 ήρθε να δοκιμάσει για τα καλά τις αντοχές της επιχείρησης. Ήταν η περίοδος που η Γρηγόρης είχε αναλάβει να τρέξει τα καφεστιατόρια «Νέον», τα οποία είχαν κάνει μία αρκετά δυναμική διαδρομή κατά την δεκαετία που είχε προηγηθεί. Ωστόσο, η πορεία τους στη νέα εποχή δεν ήταν η αναμενόμενη. Κάτι ανάλογο έγινε και με την μάρκα κινέζικου φαγητού «Wok88», ένα ακόμα εγχείρημα του Βλάσση Γεωργάτου, το οποίο δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η είσοδος το 2000 και η ταχεία προσπάθεια εξόδου της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κίνηση που προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις από μερίδα των τότε μετόχων. Την ίδια περίοδο ο μεγάλος ανταγωνιστής του «Γρηγόρη», που ακούει στο όνομα Everest, είχε αρχίσει να εμφανίζει ισχυρά σημάδια ανάπτυξης, ενώ η επιχείρηση της οποίας ηγείται ο Βλάσσης Γεωργάτος έχει αυξήσει σημαντικά τον δανεισμό της λόγω και της ενασχόλησης με τις νέες δραστηριότητες.

Σε μία περίοδο που τα δεδομένα δεν ήταν ιδιαίτερα ευοίωνα για τον «Γρηγόρη», ο Βλάσσης Γεωργάτος ανέλαβε το 2009 να αντιστρέψει το κλίμα αλλάζοντας ριζικά τη στρατηγική της επιχείρησής του. Το κύριο βήμα της μεταστροφής στην πορεία της επιχείρησης ήταν η προσήλωση στον καφέ και στην σφολιάτα. Οι κινήσεις ανάκαμψης άρχισαν να αποδίδουν, με την εταιρεία να υπερβαίνει την κρίση και να εισέρχεται σε πορεία ανάκαμψης. Το 2005 εισήλθε στην αγορά της Κύπρου και στο τέλος της δεκαετίας του 2000 αριθμούσε ήδη 250 καταστήματα.

Μειώνοντας την τιμή του καφέ κατά 1 ευρώ ως αντίδοτο στη δεκαετία της κρίσης

Η δεκαετία της οικονομικής κρίσης βρίσκει τον Γρηγόρη αποφασισμένο να εξασφαλίσει ότι η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, ο καφές, δε θα λείψει από κανέναν. Γι’ αυτό και κάνει μία ριζοσπαστική εμπορική κίνηση, η οποία επηρέασε και την αγορά καφέ σημαντικά στα χρόνια που ακολούθησαν ως προς την τιμολογιακή πολιτική και τη διάθεση του καφέ. Το 2012 μείωσε την τιμή στον καφέ από τα 2,30 ευρώ στο 1,30 ευρώ.

Ακολούθησαν σημαντικά βήματα εξωστρέφειας, που έλαβαν χώρα μέσα στην κρίση. Την δεκαετία 2012-2021 η επιχείρηση έκανε βήματα επέκτασης στο εξωτερικό και σε αγορές όπως η Γερμανία και η Ρουμανία, ενώ επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο στην Κύπρο. Μία νέα εποχή εταιρικής εικόνας ήρθε κατά την έξοδο από την οικονομική κρίση για την Ελλάδα. Το 2016, η εταιρεία παρουσίασε το νέο της λογότυπο, ενώ το 2021 μεταβλήθηκε ριζικά και η εικόνα στα καταστήματα της εταιρείας, σηματοδοτώντας την είσοδο σε μία νέα εποχή.

Η 9η μεγαλύτερη αλυσίδα εστίασης στην Ευρώπη

Ο Γρηγόρης αυτήν τη στιγμή είναι η 9η μεγαλύτερη αλυσίδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Πρόσφατα δημιούργησε και ένα νέο κατάστημα στο Ρόιτλινγκεν της Γερμανίας, παρουσιάζοντας το 6ο κατάστημα στη χώρα αυτή μετά τα ήδη υπάρχοντα στη Νυρεμβέργη και το Βερολίνο. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η επιχείρηση φέρνουν τον τζίρο της το 2020 στα 35,2 εκατ. ευρώ από 44,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 πριν από την πανδημία.

Το δίκτυο της παλαιότερης αλυσίδας καφέ, αριθμεί περισσότερα από 350 σημεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σημεία της Γρηγόρης συναντά κανείς σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία, με την επιχείρηση να εφαρμόζει ιδιαίτερα επιλεκτική επεκτατική πολιτική ως προς το δίκτυό της και αποδεικνύοντας ότι παρά τις δυσκολίες ξέρει να επιβιώνει, να αναγεννάται και να κάνει το βήμα προς την επόμενη μέρα και την ανάπτυξη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.