23 Απρ 2024
READING

Γιατί η Coca-Cola δίνει τώρα περισσότερη έμφαση στο marketing

4 MIN READ

Γιατί η Coca-Cola δίνει τώρα περισσότερη έμφαση στο marketing

Γιατί η Coca-Cola δίνει τώρα περισσότερη έμφαση στο marketing

Προχωρώντας με μια μελετημένη στρατηγική marketing, ακολουθώντας ένα νεό μοντέλο, η Coca-Cola ξεπέρασε τις προσδοκίες των επενδυτών με τις επιδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο των καθαρών εσόδων της κατά 12%. Μάλιστα, αν και δεν είναι η μοναδική εταιρεία που το κάνει, η ανάπτυξή της καταγράφεται έπειτα από μέση αύξηση 12% των τιμών των προϊόντων της, εν μέσω ιστορικών υψηλών επιπέδων του πληθωρισμού και φόβων για ύφεση.

Όπως εξήγησε η εταιρεία, έχει αυξήσει τις δαπάνες της στο marketing, ώστε να δημιουργήσει περισσότερη αξία στα brands της και να δικαιολογήσει τις αυξήσεις τιμών. Τη λογική πίσω από την αύξηση του προϋπολογισμού για κάθε είδους ενέργειες που απευθύνονται σε πελάτες, είχε εξηγήσει με σχόλιό του πέρυσι το CEO James Quincey, που δήλωσε ότι οι μάρκες της Coca-Cola πρέπει «να κερδίσουν το δικαίωμα να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους», ακόμα και αν παραμονεύει ο κίνδυνος της ανόδου του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης. Τώρα, στην ανακοίνωση αυτών των επιδόσεων, ο Quincey είπε ότι η ελαστικότητα των καταναλωτών αποδείχτηκε μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν και οι ίδιοι, έπειτα από τις αυξήσεις των τιμών, χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική υποχώρηση στις πωλήσεις, όπως αναμένεται συνήθως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμα: Coca-Cola Vs Pepsi | Μια αντιπαλότητα που διαμόρφωσε το σύγχρονο marketing

Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την καταναλωτική συμπεριφορά, ώστε να αναγνωρίσει εγκαίρως σημάδια αλλαγών, όσο ο καιρός προσχωρά, καθώς αναμένεται ότι το καταναλωτικό περιβάλλον θα παρουσιάζει μεγαλύτερες προκλήσεις. Έτσι, το άνοιγμα στην επένδυση στο marketing έχει επιπλέον στόχο να προετοιμάσει την Coca-Cola ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να παραμείνει ισχυρή σε οποιαδήποτε συνθήκη.

Ο κολοσσός των ποτών λοιπόν τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της άποψης που λέει ότι ειδικά σε καιρούς κρίσης είναι που πρέπει να δίνεται έμφαση στο marketing, ακόμα και αν υπάρχουν οικονομικές πιέσεις, γιατί έτσι μια εταιρεία επενδύει ουσιαστικά στο μέλλον, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές.

Βέβαια, η Coca-Cola είναι μια εταιρεία που έχει και τη δυνατότητα να επενδύσει μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον. Ειδικότερα, η έμφαση δίνεται στον στρατηγικό πειραματισμό με καμπάνιες που να μπορούν να κλιμακωθούν παγκοσμίως, με στόχο να διευρύνουν την πελατειακή βάση, συνδέοντας την κατανάλωση των προϊόντων της εταιρείας με όσα αγαπούν οι καταναλωτές και με κατάλληλη χρήση των δεδομένων, ώστε να προσεγγιστεί πιο αποτελεσματικά το κοινό.

Για παράδειγμα, η εταρεία λάνσαρε πρόσφατα την καμπάνια Global Magic Weekends, που συνδέει το προϊόν με το gaming και τη μουσική, τραβώντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών, και σύμφωνα με την εταιρεία η ανταπόκριση είναι πολύ καλή. H προσέγγιση των νέων ειδικά πελατών μέσα από την κουλτούρα τους φαίνεται ότι αποδίδει, και αποτελεί εξάλλου προτεραιότητα της στρατηγικής όλο και περισσότερων εταιρειών, κυρίως στον κλάδο των τυποποιημένων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, δεδομένου ότι οι νεότεροι καταναλωτές είναι πιο δύσκολο να προσεγγιστούν μέσα από τα παραδοσιακά κανάλια διαφήμισης.

Έτσι, δίνεται έμφαση σε digital first καμπάνιες, με περιεχόμενο σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκεί που βρίσκεται το νεανικό κοινό. Για παραάδειγμα, η Coca-Cola έχει ήδη στο ενεργητικό της μια επιτυχημένη καμπάνια στις ΗΠΑ για το brand της Smartwater, στην οποία πρωταγωνιστεί η Zendaya, και μία συνεργασία με τον δημοφιλή μουσικό Lil Nas X στο TikTok.

H προσέγγιση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός νέου marketing μοντέλου που υιοθέτησε η εταιρεία, μεταμορφώνοντας και εκσυγχρονίζοντας, όπως λέει, τη δομή του, με νέες συνεργασίες στον τομέα του δημιουργικού, τη συγκρότηση in house ομάδας, που λειτουργεί υβριδικά από κοινού με τους επαγγελματίες του κλάδου. Στόχος είναι η μακροπόθεσμη ανάπτυξη για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της Coca-Cola, με την προσέλκυση και διατήρηση νέων πελατών, μέσα από «ένα οικοσύστημα εμπειριών» που συνδέουν τις ευκαιρίες για κατανάλωση των προϊόντων με τις αφορμές και τις περιστάσεις που αφορούν όσα αγαπούν οι καταναλωτές.

Παράλληλα, η Coca-Cola εξακολουθεί να πειραματίζεται με νέα προϊόντα και να λανσάρει πρωτότυπα ποτά και αναψυκτικά όπως η Coca-Cola Starlight, αλλά και να εργάζεται για την ανάπτυξη του τομέα των αλκοολούχων.

Με πληροφορίες από Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.